Yle: Nerg selventää käännytettävien irakilaisten kohtaloa: "Totta kai kiireellinen hätämajoitus aina hoidetaan" 9.10.2016
Lähitulevaisuudessa jopa tuhansia turvapaikanhakijoita poistetaan vastaanottokeskuksista kadulle. Ketään ei jätetä pakkaseen paleltumaan, vakuuttaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
6 300 irakilaista on saanut tänä vuonna Maahanmuuttovirastolta kielteisen turvapaikkapäätöksen. Sisäministeriö tekee nyt kuumeisesti suunnitelmaa siitä, mitä heille tulisi tehdä.
– Me teemme kaikkemme, että lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet palaavat kotiinsa vapaaehtoisesti, tiivistää sisämininisteriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Mutta mitä se tarkoittaa?
Tarjotaanko vapaaehtoisesti palaaville lisää rahaa?
Heti aluksi käännytyspäätöksen saaneille tehdään tiukkasanaisesti, ettei heidän Suomeen jäämistään katsota hyvällä. Kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia ei voi pakottaa kotimaahansa, sillä Suomen ja Irakin välillä ei ole palautussopimusta. Sopimuksen mahdollisesta syntymisestä Nerg ei voi sanoa mitään.
– Meillä on porukka, joka tekee voimallisesti sen kanssa töitä. Vielä ei kuitenkaan ole päästy sellaisen kohdan yli, että voisi uskoa, että sopimus tulee.
Sisäministeriö on yli vuoden maksanut avustusta turvapaikanhakijoille, jotka palaavat kotimaihinsa vapaaehtoisesti. Esimerkiksi afganistanilainen, irakilainen ja somali kuuluvat Maahanmuuttoviraston määrittelemään A-ryhmään, ja voivat saada avustusta tuhat euroa.
Voisiko rahamäärää korottaa ja siten tehdä kotiinpaluun houkuttelevammaksi?
– Siitä on käyty taustakeskustelua, ja varmaan tämäkin asia tulee arvioitavaksi, Nerg sanoo.
Annetaanko Suomeen jääville toimeentulotukea?
Perustuslaki velvoittaa valtion viime kädessä turvaamaan jokaisen toimeentulon, oli oleskelulupa tai ei. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sosiaalitoimen myöntämää toimeentulotukea.
Sosiaali- ja terveysministeriö laatii Kelan kanssa parhaillaan ohjeistusta siitä, miten irakilaisten kanssa tulisi menetellä.
– Tähän on olemassa oppaat, mutta ne kohdentuvat kaikkiin paperittomiin. Ei ole omaa ohjeistustaan laittomasti maassa olevien osalta, Nerg sanoo.
Ohjeistuksen on määrä olla valmis joulukuuhun mennessä. Silloin toimeentulotukipäätöksiä alkaa käsitellä kuntien sijaan Kansaneläkelaitos.
Jätetäänkö heidät pakkasiin palelemaan?
Vaikka sisäministeriö tekeekin "kaikkensa", jotta irakilaiset palaisivat Irakiin vapaehtoisesti, Nerg tiedostaa hyvin, että kaikki eivät siitä huolimatta välttämättä lähde. – Ei me sinisilmäisiä tämän asian kanssa olla, Nerg sanoo.
Jäävätkö he sitten talven pakkasiin palelemaan?
– Jos joku tarvitsee akuuttia hätämajoitustilaa tai hoitoa, se totta kai aina hoidetaan, Nerg toteaa. Suomessa ei kuitenkaan ole hätämajoitustilaa tuhansille uusille kodittomille. Sitä ei aiotakaan järjestää, ennen kuin lisämajoituksen tarve tiedetään.
– Jos alkaa näyttää siltä, että Suomeen kuulumattoman väestön määrä alkaa nopeasti kasvamaan tuhansiin, niin en näe yhtään mahdottomana esimerkiksi sitä, että joku vastaanottokeskus otetaan nopeasti hätämajoituskäyttöön. Meillä on kyllä keinot toimia tarpeen vaatiessa erittäin nopeasti. Mutta nyt me ei haluta käyttää yhtään ylimääräistä voimavaraa tämän pohtimiseen.
"Suomi ei ole sellainen maa, mihin on helppo jäädä laittomasti"
Nerg ei kuitenkaan usko, että Suomeen jääviä tulee olemaan tuhansia, vaan että irakilaiset lopulta lähtevät kotimaihinsa.
– Me on aikaisempina vuosina nähty, että Suomi ei ole sellainen yhteiskunta, mihin on helppo jäädä laittomasti. Sitten mennään mieluummin muualle Eurooppaan, kuin jäädään tänne. Ja aiemmin meillä ei ole edes ollut tällaista vapaaehtoisen paluun mekanismia.
Nergin mukaan kielteisen päätöksen saaneiden tulisikin miettiä oleskeluluvan saamista muilla perusteilla ja siten laillistaa oleskelunsa.
– Jos jää Suomeen, pitäisi miettiä työn syrjään tai opiskeluun kiinni pääsemistä. Että voisi saada oleskeluluvan sitä kautta, ja hakisi siten laillista tapaa jäädä Suomeen.
"Paperiton" vai "laiton" kansalainen?
Sisäministeriö ei kutsu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia, somaleja tai afganistanilaisia paperittomiksi, vaan laittomasti "maahan jääviksi".
Sisäministeriö perustelee tätä sillä, että turvapaikanhakijat eivät ole EU-maiden kansalaisia ja kun heidän kielteinen päätöksensä saa lainvoiman, heidän maassa oleskelulleen ei ole laillista perustetta.
– Paperiton on myös EU-kansalaiset Suomessa, jotka ovat vapaan liikkuvuuden piirissä tulleet Suomeen. He (Lähi-idästä tulleet turvapaikanhakijat) ovat kolmannen maan kansalaisia, joilla ei ole enää oleskeluoikeutta EU-alueella eikä myöskään Suomessa, sanoo kansliapäällikkö Päivi Nerg.
THL:n määritelmän mukaan paperittomalla tarkoitetaan "maassa ilman oleskelulupaa oleskelevaa, muualta kuin EU- tai Eta-valtiosta tai Sveitsistä tullutta henkilöä, jonka oleskelulupa on umpeutunut tai maahantulo tai maassa oleskelu ei ole luvallista".