Savon Sanomat: Turvapaikanhakija pahoinpiteli poliisin - vakava käsivamma 27.10.2016
Turvapaikanhakija pahoinpiteli poliisin niin, että ylikonstaapeli oli toista kuukautta työkyvytön käsivamman takia. Edelleen on selvittelyssä, milloin poliisi pystyy palaamaan kenttätehtäviin.
Poliisipartio hälytettiin tappelun takia Mikkelin Suonsaaren vastaanottokeskukseen syyskuun alussa.
Partio otti eniten häiriötä aiheuttaneen 43-vuotiaan miehen kiinni ja ohjasi ulos poliisiauton takatilaan.
Kun mies alkoi riehua autossa, ylikonstaapeli avasi maijan oven ja tarjosi hänelle tupakan.
Kun miehen vaimokin tuli kohta poliisiautolle, mies työntyi ulos autosta. Poliisit eivät saaneet estettyä miestä ja tämän vaimoa.
Ylikonstaapeli tarttui miehestä turvavyöotteella eli selän takaa kaksin käsin kiinni estääkseen tätä pakenemasta.
Mies väänsi kuitenkin poliisin irti ja pakeni paikalta. Poliisi huomasi, että hänen vasemman käden nimetön sormi oli väännetty hetkessä keskisormen yli. Hän väänsi sormen takaisin paikalleen.
Sairaalassa selvisi, että ylikonstaapelin sormi oli murrettu juureen asti, jänteet ja hermot olivat revähtäneet ja sormi mennyt sijoiltaan.
Miehen otteet olivat poliiseista "ammattimaisia"
Paikalle tuli toinen poliisipartio, joka otti riehujan kiinni vastaanottokeskuksen sisältä ja kuljetti putkaan Mikkelin poliisiasemalle.
Poliisit löysivät miehen huoneesta veitsiä, pesäpallomailan ja suksisauvan. Poliisien mukaan myöhemmin selvisi, että miehellä oli sotilastaustaa Irakista, ja hän oli siksi ammattimaisesti irrottautunut suomalaispoliisien kiinniottoyrityksestä.
Kätensä loukannut ylikonstaapeli on varsinaisista työtehtävistään työkyvytön toistaiseksi. Kevyempään työhön hän pääsi palaamaan noin 1,5 kuukautta tapauksen jälkeen.
Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, jääkö kahteen sormeen pysyviä vammoja ja toimintarajoitteita.
Nopea käsittely - paluulento varattu
Syyttäjä haastoi irakilaismiehen asiasta nopeutetulla menettelyllä, koska mies ilmoittautui lähtemään Suomesta takaisin Irakiin vapaaehtoisesti ja hänelle varattiin jo paikka turvapaikanhakijoiden palautuslennolle tälle viikolle.
Mies itse sanoi, että halusi vapautua kuristusotteesta eikä tunnistanut poliiseja poliiseiksi. Heillä oli kuitenkin virkavaatteet, poliisimaija ja he kertoivat vastaanottokeskuksessa olevansa poliiseja.
Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi miehen on maksettava 2 200 euroa korvauksia ylikonstaapelille.
Käytännössä ehdollinen tuomio ei vaikuta miehen elämään, vaan hän poistui Suomesta.