maanantai 17. lokakuuta 2016

Yle: Kohun keskellä oleva Rami Adham eroaa SDP:stä

Yle: Kohun keskellä oleva Rami Adham eroaa SDP:stä 17.10.2016
Helsingin Sanomat: ”Lelusalakuljettaja” Rami Adham erosi Sdp:stä keskustelun jälkeen – jihadistikytkökset selvityksessä
MTV: "Lelusalakuljettaja" Rami Adham MTV Uutisille: Jihadistiväite on perätön mustamaalausyritys

Lelusalakuljettajana tunnetulla Rami Adhamilla väitetään olevan yhteyksiä jihadistijärjestöön.

Jihadisteihin yhdistetty Rami Adham kertoo luopuvansa SDP:n jäsenyydestä. Hän perustelee eroaan avustustyön jatkamisella.

– Olen tänään eronnut SDP:stä. Toivon puolueelle menestystä, nyt jatkan kaikkein tärkeimmän asian, syyrialaisten lasten auttamisen parissa, Adham kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Adham ehti olla SDP:n jäsenenä vain noin viikon.

Suomensyyrialainen Adham tuli tunnetuksi leluja Aleppon lapsille vieneenä miehenä. Viikonloppuna Helsingin Sanomat uutisoi, että Adhamilla on tiiviitä yhteyksiä sunnimuslimien jihadistijärjestöihin Syyriassa.

Adhamin mukaan hän on ollut yhteydessä kapinallisten kattojärjestöön vain sen takia, ettei olisi pystynyt toimimaan alueella ilman järjestön tukea.

Adhamin erosta SDP:stä kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti.


_______________________________________

Helsingin Sanomat: ”Lelusalakuljettaja” Rami Adham erosi Sdp:stä keskustelun jälkeen – jihadistikytkökset selvityksessä

”LELUSALAKULJETTAJAKSI” nimitetty Rami Adham on eronnut Sdp:n jäsenyydestä, kertoo Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Paananen kävi maanantaina Adhamin kanssa keskustelun viikonvaihteen HS:n uutisesta, jonka mukaan Adhamilla on yhteyksiä syyrialaisiin ääriliikkeisiin.

”Lelusalakuljettajaksi” nimitetty Adham on vienyt Syyriaan avustuskuljetuksia lukuisia kertoja ja toimittanut muun muassa leluja lapsille.

HS kertoi viikonvaihteessa, että Adhamilla on tiiviit yhteydet jihadisteihin. Hän muun muassa poseeraa Facebook-sivuillaan tunnetun jihadistisaarnaajan kanssa ja on esittänyt päivityksissään shiiamuslimien vastaisia jyrkkiä näkemyksiä.

Adham liittyi Sdp:n jäseneksi vasta lokakuussa.

”Me kävimme tänään keskustelun aiheesta. Siinä Rami kertoi sitten päätyneensä siihen, että hänen valintansa yrittää edistää asiaansa myös politiikan kautta osoittautui sellaiseksi, että siitä tuli enemmänkin este. Tästä syystä hän tänään erosi puolueesta”, Paananen sanoo.

”Ymmärrän sen täysin, koska hänen selkeä tehtävänsä on se, että Aleppon tilanteesta saataisiin vietyä tietoa ja toisaalta vietyä sinne apua. Kun keskustelu kääntyi tähän, se vaikeuttaa hänen työtään”, Paananen sanoo.

Paananen kertoo käyneensä Adhamin kanssa keskustelua myös hänen julkisuudessa olleista yhteyksistään jihadisteihin.

”Me kävimme keskustelua näistä taustoista ja nehän liittyvät pitkälti olosuhteisiin, missä hän työtään tekee. Hän kertoi, missä yhteyksissä nämä viittaukset ovat tulleet. On parempi, että hän kertoo niistä itse”, Paananen sanoo.

Keskustelu ei muuttanut Paanasen käsitystä Adhamista.

”Minä henkilökohtaisesti olen edelleen sitä mieltä, että hän tekee puhtaasta sydämestään työtään ja haluaa edistää vuoropuhelua. Hänen näkökulmastaan syyrialaisten auttaminen on ykkösasia. Tämä kuva vahvistui entisestään.”

Adham kiisti HS:lle viikonvaihteessa yhteytensä ääriliikkeisiin ja sanoi muun muassa, että hänen jyrkät Facebook-kommenttinsa shiiamuslimeista on irrotettu asiayhteydestä.

MYÖS kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ilmoitti maanantaina päivällä, että se aikoo Sdp:n tavoin selvittää, millaisia yhteyksiä suomensyyrialaisella Rami Adhamilla on syyrialaisiin ääriliikkeisiin.

Adhamin yhdistys Suomi Syyria Yhteisö ry on yksi Kepan yli 300 jäsenjärjestöstä.

Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen sanoo, että myös Kepa aikoo olla yhteydessä Adhamiin ja pyytää asiasta selvitystä.

”Ensin pitää selvittää, minkätyyppiset ne yhteydet ovat. Tuontyyppinen toiminta konfliktialueella luultavasti edellyttää jonkinnäköistä ymmärrystä kontakteista. On pakko vain tietää tyyppejä, että pääsee tekemään sitä omaa hyvää työtään”, Lappalainen sanoo.

”Mutta jos tukee tällaista toimintaa, niin se ei sovi Kepan arvomaailmaan ollenkaan.”

MONET tuntevat Kepan parhaiten Maailma kylässä -festivaalista, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Kepa toimii erilaisten kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestönä ja antaa niille tarvittaessa koulutusta ja neuvontaa.

”Monelle jäsenelle on tärkeää ehkä myös se, että Kepa on omalla alueellaan tunnettu ja puoluepoliittisesti neutraali. Tällainen yhteys tuo jäsenjärjestölle tiettyä uskottavuutta”, Lappalainen sanoo.

”Senkin takia täytyy olla tarkkana seuraamassa, minkätyyppistä toimintaa rinnastetaan Kepan toimintaan.”

___________________________________________

MTV: "Lelusalakuljettaja" Rami Adham MTV Uutisille: Jihadistiväite on perätön mustamaalausyritys

Rami Adham kiistää MTV Uutisille jyrkästi, että hänellä olisi tiiviitä yhteyksiä mihinkään jihadistiryhmään. Adham pitää viikonloppuna esitettyjä väitteitä henkilökohtaisena mustamaalausyrityksenä.

– Väitteet ovat täysin perättömiä ja valetta, eivätkä perustu lainkaan faktoihin. Meidän toimintamme on täysin läpinäkyvää ja meidän sivuiltamme löytyy tuhansia kuvia ja satoja videoita vierailuista Syyriassa, Rami Adham sanoo.

Adhamin mukaan väitteiden taustalla on nuoren kuntavaaleihin tähtäävän sdp-taustaisen henkilön yritys hyötyä hänen kustannuksellaan.

– Minun mielestäni sen 24-vuotiaan henkilön, joka lähti tästä kirjoittelemaan, ja joka haaveilee omasta poliittisesta urasta minun kustannuksellani, on palattava hiekkalaatikkoon vielä oppimaan vähän elämänmenoa.

– Ei poliittista uraa rakenneta toisten ihmisten kustannuksella ja valehtelulla, Adham jatkaa.

Vaikuttaa avustustyöhön

Helsingin sanomat kirjoitti Adhamin väitetyistä yhteyksistä jihadistiryhmiin. Syyriassa avustustyötä tekevä Rami Adham kertoo, että uutisoinnilla on jo ollut vaikutusta avustustyöhön.

– Kyllä meille valitettavasti tulee viestejä. Tämä väärin kohdistettu kohu vaikuttaa jo meidän toimintaan.

Adham vaatii puoluetta vielä selvittämään, miksi kunnallisvaaleihin pyrkivä jäsen on halunnut häntä perättömästi mustamaalata.

– Olen vaatinut tänään SDP:ltä, että tekevät asialle jotain, ja että ottavat selvää, miksi hän on lähtenyt omasta päästä tällaista kirjoittamaan.

Ero SDP:stä oma päätös

Adham ehti olla SDP:n jäsen vain muutaman viikon verran. Adhamin mukaan kohu johti pikaeroon puolueesta.

– Lähtö politiikkaan näyttää haittaavan suuresti toimintaani ja luo ylimääräistä rasitetta. Se ajaa minut oikealta tieltä ja vie niin paljon aikaa muuhun kuin Syyrian auttamistyöhön, joka on minulle se tärkein asia.

– Koen, että politiikkaan lähtö ei ollut oikea tapa lähetä kertomaan mitä Syyriassa oikeasti tapahtuu, Adham sanoo.

Adhamin mukaan päätös oli kokonaan hänen omansa. Puolueen jättänyt Adham tapasi SDP:n puoluesihteerin Reijo Paanasen ja keskusteli asiasta tänään aamulla.

– Heidän mukaan oli ikävä kuulla, että puolueeseen liittyminen oli aiheuttanut niin paljon haittaa toiminannalle. He pahoittelivat asiaa ja pyysivät asiaa anteeksi.

Adham aikoo jatkaa avustustyötään entistä tarmokkaammin Syyriassa. Kansainvälisen median kiinnostus Adhamin avustustyöhön on tuonut laajalti lisää huomiota ja myös yhteydenottoja lisäavun saamiseksi maahan.