tiistai 4. lokakuuta 2016

Ilta-Sanomat: 16-vuotiaalle syyte kerrostalon polttamisesta – ”Kuulin, että siihen tulee pakolaiskeskus”

Ilta-Sanomat: 16-vuotiaalle syyte kerrostalon polttamisesta – ”Kuulin, että siihen tulee pakolaiskeskus” 4.10.2016

Kerrostalon polttamisesta syytteen saanut 16-vuotias tuusniemeläinen nuorukainen kertoi kuulleensa, että taloon voisi tulla pakolaiskeskus. Se tieto sinetöi nuorukaisen päätöksen iskeä taloon ”Molotovin cocktailin” kanssa.

– En hyväksy pakolaisten tuloa Suomeen ja Tuusniemelle, nuorukainen tunnusti kuulustelussa.

Pohjoissavolaisen Tuusniemen keskustassa sijainnut kaksikerroksinen kerrostalo tuhoutui tulipalossa viime lokakuussa. Talossa ei ollut asukkaita. Palo oli tahallaan sytytetty.

16-vuotias nuorukainen ilmoitti öisestä palosta Kuopion hätäkeskukseen. Hän myönsi myöhemmin poliisille sytyttäneensä palon.

Tyhjä ja ruma talo oli nuorukaisen silmätikku jo pitkään. Hän halusi kertomansa mukaan kokeilla, miltä pyromaanista tuntuu.

Omistajan suunnitelmat perustaa taloon pakolaiskeskus kantautuivat nuorukaisen korviin ja saivat hänet toimimaan.

– Se oli osaltaan vaikuttavana, koska en myöskään halunnut pakolaisia tulevan siihen taloon, nuorukainen sanoi kuulustelussa.

Hän lähetti 17-vuotiaalle ystävälleen tekstiviestin, että ”tänään se yks juttu”.

Kaverit tulivat hakemaan autolla nuorukaista. Hän otti mukaansa kymmenen litran kanisterin, jossa oli ehkä neljänneslitra bensiiniä.

16- ja 17-vuotiaat nuorukaiset nousivat pöytäkirjojen mukaan autosta kerrostalon luona. Mukana ollut pullo täytettiin bensiinillä. Pulloon laitettiin sytykkeeksi paperia.

– Heitin palavan pullon vasemmanpuoleisimpaan ikkunaan. Yritin heittää kanisterin samasta ikkunasta, mutta se ei mennytkään vaan jäi ikkunalaudalle, 16-vuotias selvitti kuulustelussa.

Hän kuvaili tehneensä ”Molotovin cocktailin”.

Parivaljakko nousi kaverien auton kyytiin myöhemmin. Seurue kävi pienellä ajelulla.

– Sitten tulimme kylää kohti, jolloin talolta tulikin valtavat liekit, 16-vuotias kertoi.

16-vuotias ilmoitti palosta hätäkeskukseen. Autossa ollut vapaapalokuntalainen sai hälytyksen sammuttamaan paloa. Häntä ei epäillä jutussa rikoksesta.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 16- ja 17-vuotiaille nuorukaisille rangaistusta nuorena henkilönä tehdystä törkeästä vahingonteosta. Syyttäjän mielestä 16-vuotiaan rangaistusta mitattaessa on otettava koventamisperusteena huomioon rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvasta tai niihin rinnastettavasta vaikuttimesta.

Parivaljakko on syytteessä myös varkaudesta. Nuorukaiset ovat tunnustaneet murtautuneensa Tuusniemellä liiketiloihin ja anastaneensa alkoholijuomia, tupakkaa ja rahaa. Saalista kertyi noin 3 000 euron arvosta.

Kerrostalon omistajan mukaan kerrostalon arvo oli noin 70 000 euroa.

– Minulla oli suunnittelun alla perustaa pakolaiskeskus palaneeseen talooni. Nyt se ei onnistu. Olisin maksanut remontin valtion rahoilla, omistaja ilmoitti kuulustelussa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa päätöksen jutussa 19. tätä kuuta.