Iltalehti: Ylen MOT: Turvapaikanhakijan yö keskuksessa maksanut jopa 200 euroa - avoin shekki palveluntuottajille 10.10.2016
Ylen MOT-ohjelman selvitysten mukaan kalleimmat vastaanottopalvelut olivat 200 euroa vuorokaudessa, kun halvin oli vain 22 euroa.
Tänä iltana esitettävässä Ylen tutkivan journalismin ohjelmassa MOT:ssa avataan reilu vuosi sitten alkaneen turvapaikanhakijatulvan kustannuksia.
MOT myös pyysi Maahanmuuttovirastoa listaamaan, mitkä ovat neljä kalleinta ja neljä halvinta vastaanottokeskusta. Kalliimmat olivat Suomen Punaisen Ristin keskuksia, ja niissä vuorokausihinta oli jopa 200 euroa yhtä turvapaikanhakijaa kohden. SPR pyörittää noin kolmasosaa Suomen keskuksista.
Halvimmat ovat kuntien ylläpitämiä. Halvin oli Vaasan asuntoperusteinen vastaanottokeskus, jossa vuorokaudelle tuli hintaa 22 euroa.
Osa vastaanottokeskuksista on lakkautettu nopealla varoitusajalla ja epäselvin perustein. Moni näistä keskuksista on ollut kustannuksiltaan halvimpia.
MOT:n mukaan Maahanmuuttoviraston väärien ratkaisujen laskuksi tulee lähestulkoon 200 miljoonaa euroa. Tavoitehinta oli koko vuodelle reilut 300 miljoonaa.
Ei hintakattoa
Sisäministeriön sisäisen tarkastusraportin mukaan Maahanmuuttovirasto teki huonolla sopimusmallilla liian pitkiä sopimuksia, unohti kilpailuttamisen ja käytti keskusten turvallisuuden varmistamiseen liikaa varoja. Kustannukset henkilöä kohti kasvoivat merkittävästi.
MOT:n selvitysten mukaan näyttää siltä, että maahanmuuttovirasto hutiloi tehdessään sopimuksia paineen alla ja virastolta jäi piikki auki. Tilanteesta ovat hyötyneet vastaanottokeskusten perustajat, vaikka Maahanmuuttovirasto yrittikin katkaista huonoja sopimuksia.
Sisäministeriön sisäinen tarkastus antaa ehkä suurimmat moitteet Maahanmuuttoviraston käyttämälle sopimuspohjalle. Siinä keskusten perustajille annettiin lähes avoin shekki. Esimerkiksi yhdessä aikaisemmin käytössä olleessa sopimuksessa sanottiin, että "Maahanmuuttovirasto korvaa palvelun tuottajalle tämän sopimuksen mukaisesta toiminnasta aiheutuvat todelliset kustannukset täysimääräisinä."
MOT kysyi juuri eläkkeelle jääneeltä Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajalta Jorma Kuuluvaiselta, onko vastaanottokeskussopimuksissa mitään hintakattoa palvelunjärjestäjille, eli oliko jokin raja, paljonko vastaanottopalvelut saivat maksaa.
- Siis ei meillä sillä tavalla. Totta kai meillä itsellämme on ollut, mutta me ei oltais näille tarjoajille mitään tämmöisiä lukuja annettu, vaan meillä on ne keskimääräiset omat tavoitteet, joiden ympärille me on näitä sopimuksia sitten solmittu, Kuuluvainen sanoo.
Keskiarvo korkea
Kuuluvainen sanoo, että pitkäaikaisia sopimuksia tehtiin, koska tilanteen ajateltiin jatkuvan pitkään.
- No nyt jälkiviisaana voi tietysti todeta, että tilanne on niin radikaalisti muuttunut, että nyt me ollaan toisessa päässä tätä kehityslinjaa ja ollaan purkamassa sopimuksia, irtisanomassa paikkoja, vähentämässä kapasiteettia, Kuuluvainen sanoo.
Yhden turvapaikanhakijan keskimääräinen kustannus pitkällä aikavälillä on Suomessa ollut aiemmin 43 euroa vuorokaudessa.
Viime syksyllä keskimääräinen kustannus nousi 66 euroon. Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskusten perustaminen nosti vuorokausikustannuksia.
Maahanmuuttoviraston tavoite oli painaa hakijakohtainen hinta 37 euroon, mutta tämän vuoden keskikustannus on ollut 57 euroa.
Jos tavoitteeseen olisi päästy, olisi viisihenkisen perheen kustannukset olleet 5500 euroa kuussa. Nyt ne olivat 8500 euroa.
Vielä tämän vuoden syyskuussa maahanmuuttoviraston järjestelmissä oli 23 000 hakijaa. Turvapaikkajonot luvataan nyt purkaa vuoden loppuun mennessä.