Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Somaliyhteys voi tuoda terrorin maaperällemme 5.1.2011
Terrorismin tutkijat pitävät sekavassa tilassa olevaa Somaliaa otollisena kasvualustana kansainväliselle terrorismille. Keskisuomalaisen (4.1.) haastattelussa tutkija Evan Kohlmann arvioi, että Somalian taistelukentiltä aikanaan kotiin palaavat lapset voivat tuoda Eurooppaan ja Pohjoismaihin ongelmia.
Somaliassa käydään veristä sisällissotaan, jonka yhtenä osapuolena on ääri-islamilainen al-Shabaab-liike. Al-Shabaabia pidetään jo al-Qaedan tapaisena kasvualustalle myös kansainväliselle terrorismille. Se on myös tietoisesti levittänyt taisteluaan Somalian ulkopuolelle. Liike on tehnyt terrori-iskuja muun muassa Ugandassa ja Keniassa.
Somalian kaltainen rikkinäinen maa on pelottavan sopiva alusta ääriliikkeille. Sodan, köyhyyden ja uskonnollisen kiihkomielisyyden yhdistelmä tuottaa vaarallista jälkeä.
Al-Shabaab on luokiteltu Yhdysvalloissa terroristijärjestöksi. Liike syntyi 2000-luvun puolivälissä. Se on kovan linjan islamistijärjestö. Nykyisin al-Shabaab hallitsee jo suurinta osaa Somaliasta.
Somalian tilanne on ensimmäistä kertaa luonut asetelman, että Suomessa asuu merkittävä määrä ihmisiä, joilla on yhteys ongelma-alueelle. Suomessa asuu nykyisin noin 14 000 ihmisen somaliyhteisö. Se kasvaa nopeasti.
Kun ensimmäiset pakolaiset saapuivat Somaliasta Suomeen jo vuosikymmeniä sitten, tulijat olivat yleensä koulutettuja ihmisiä. Viime vuosina saapuneiden taustat ovat olleet aivan toisenlaisia. Tulijoissa on paljon lukutaidottomuutta. Kotoutumisen edellytykset Suomeen ovat paljon huonommat kuin aiemmin tulleilla.
Al-Shabaabin vallan kasvu Somaliassa siirtänee ääri-islamistisen järjestön toiminnan seuraavaan vaiheeseen. Liike saattaa pyrkiä hakemaan lisää vaikutusvaltaa myös maan rajojen ulkopuolelta. Somalialaisten pakolaisyhteisöt eri puolilla Eurooppaa ovat silloin yhtenä aatetyön kohteena.
Jos taas Somalian sisäiset taistelut venyvät, myös Euroopasta värvätään lisää taistelijoita al-Shabaabin riveihin. On vain ajan kysymys, että Suomestakin löytyy lähtijöitä.
Suomalainen somaliyhteisö on pääosin hyvin maltillista. Mutta yksittäiset ihmiset voivat radikalisoitua. Tällöin terrorismin riskit kasvavat myös Suomessa. Todennäköisesti meistä ei tule terrorin kohdemaata, mutta yhtä todennäköisesti Suomessa asuvia ihmisiä on tulevaisuudessa jotenkin mukana ääriliikkeissä.
_________________________________________________
Kaleva, pääkirjoitus: Terrorismi kolkuttelee ovea
Terrori-iskut voivat kohdistua Suomeen koska tahansa. Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole, mutta viranomaisten pitää olla hereillä ja varautua kaikkeen.
Terrori-isku keskellä Tukholmaa joulukuussa herätti pohtimaan, voisiko tämä olla mahdollista myös meillä. Presidentti Tarja Halonen totesi heti, että näin voi tapahtua. Viranomaiset tiedostavat ongelman ja ovat varpaillaan. Eri asia on, riittääkö se, ja mitä muuta voidaan tehdä iskujen ehkäisemiseksi.
Uhka kasvaa sen myötä, mitä useammat ihmiset joutuvat lähtemään omilta kotiseuduiltaan köyhyyttä ja sotaa pakoon. Kurjuus synnyttää epätoivoa, se taas ruokkii erilaisia ääriaineksia toivottomiin tekoihin, joista useimmiten kärsivät viattomat ihmiset.
Terrori-iskuja toimeenpanevat ovat määrällisesti mitättömän pieni vähemmistö. Mutta heidän tekonsa näkyvät ja tuntuvat ja voivat muuttaa maailmanmenoa käänteentekevästi, niin kuin syyskuun 11. päivän pommi-isku Yhdysvalloissa vuonna 2001 osoitti. Voi kuvitella, millainen muutos seuraisi meillä, jos joku terroristi räjäyttäisi itsensä vaikkapa Helsingin Senaatintorilla.
Suomeen on saapunut noin 14 000 ihmistä Somalaista, yhdestä maailman köyhimmästä maasta. Somalia on pitkään ollut sotatantereena. Sen edusta on maailman vaarallisimpia merialueita merirosvoilun vuoksi.
Tänne tulleiden henkilöiden joukossa arvioidaan olevan joitakin, joilla on yhteyksiä ääri-islamilaiseen al-Shabaab -järjestöön. Järjestö hallitsee pääosaa Somaliasta.
On mahdollista, että Suomesta värvätään somalinuoria al-Shabaabin terroristien koulutusleireille. Tämä pitäisi kyetä estämään, sillä juuri tätä kautta nuoria päätyisi terrori-iskujen tekijöiksi.
Suojelupoliisilla, joka viime aikoina on niittänyt kyseenalaista julkisuutta työpaikkakiusaamisillaan, riittää oikeaa työtä ääriainesten etsimisessä. Koska Supo on pieni yksikkö, terrorismin torjunta vaatii kansainvälistä yhteistyötä, ja sitä nyt tarvitaan.
On tärkeää, että sellaiset henkilöt, jotka suunnittelevat terrori-iskuja ja mahdollisesti tulisivat toteuttamaan niitä, saataisiin erotettua muista maahanmuuttajista varhaisessa vaiheessa. Epäoikeudenmukaista on leimata kaikki somalit muutamien terroristiksi epäiltyjen vuoksi.
Kannattaa muistaa, että ylivoimaisesti suurin osa Suomeenkin tulleista maahanmuuttajista haluaa vain tulla toimeen, elää rauhassa ja turvallisesti.
On kokonaan toinen asia, miten somalit voidaan auttaa jaloilleen. Siihen eivät Suomen värkit yksin riitä. Mutta koska heitä on täällä niinkin paljon, jotain on yritettävä tehdä.
Ruotsista, jolla on enemmän kokemusta maahanmuuttajista, voidaan ottaa oppia. Yksi opiksi otettava asia on, ettei maahanmuuttajia sijoiteta slummeihin, niin kuin Ruotsissa. Heidät tulee asuttaa samalla tavalla kuin valtaväestö; sinne tänne muun väestön sekaan.
Maahanmuuttajiin pitäisi soveltaa vastaavanlaisia erityistoimia, joilla on parannettu muiden vähemmistöjen elämää valtaväestön rinnalla. Kaiken perusta on lopulta siinä, että heidät saadaan kiinni opiskeluun ja sitä kautta työhön ja normaaliin elämään yhteiskunnassa.