Verkkouutiset: Maahanmuuttovirasto valmistelee irakilaisten paluumuuttoa 11.4.2011
Maahanmuuttovirastossa on aloittanut vuoden loppuun asti kestävän hankkeen, jonka tarkoituksena on luoda edellytykset kansainvälistä suojelua hakeneiden irakilaisten paluumuutolle kotimaahansa.
Tavoitteena on luoda järjestelmä, jonka avulla on mahdollista hankkia Irakia koskevaa ajantasaista ja monipuolista lähtömaatietoa paluun edellytysten arvioimiseksi.
Hanketta on määrä hyödyntää myös kartoitettaessa mahdollisuuksia solmia Suomen ja Irakin välinen paluuyhteistyöpöytäkirja, jossa sovittaisiin turvapaikkahakemuksensa peruneiden, kielteisen turvapaikka- tai muun oleskelulupapäätöksen saaneiden tai oleskeluluvalla oleskelevien irakilaisten paluun käytännön järjestelyistä ja toteutuksesta.
Irakia koskeva lähtömaatieto on keskeisin tekijä, kun Maahanmuuttovirasto arvioi maasta tulevan turvapaikanhakijan tarvetta kansainväliselle suojelulle ja edellytyksiä turvalliselle paluulle.
Tietoa hankitaan muun muassa Irakissa toimivilta paikallisilta ja kansainvälisiltä viranomaisilta sekä ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöiltä. Maahanmuuttoviraston edustajat lähtevät kesän alussa tiedonhankintamatkalle Pohjois-Irakiin, mistä valtaosa Suomesta kansainvälistä suojelua hakeneista irakilaisista on kotoisin.
Irak on yksi kansainvälisen muuttoliikkeen ja pakolaisuuden keskeisimmistä lähtömaista, sillä kolmen viime vuoden (2008–2010) osalta Irakin kansalaiset ovat olleet Suomessa suurin yksittäinen kansainvälistä suojelua hakenut ryhmä.
Vuosina 2005–2009 Suomesta haki kansainvälistä suojelua noin 3 300 Irakin kansalaista. Vuonna 2010 irakilaisia hakijoita oli 575. Lisäksi irakilaisia on muuttanut Suomeen kiintiöpakolaisina sekä perhesiteen perusteella myönnetyillä oleskeluluvilla.
_________________________________________
Maahanmuuttoviraston tiedote: Maahanmuuttovirasto tehostaa tiedonhankintaa Irakista
Maahanmuuttovirastossa on alkanut vuoden 2011 loppuun asti kestävä Irak-lähtömaatietojärjestelmähanke, jonka rahoittamiseen Euroopan paluurahasto osallistuu. Hankkeen tarkoituksena on luoda edellytykset kansainvälistä suojelua hakeneiden irakilaisten kestävälle, vakaalle ja turvalliselle paluumuutolle Irakiin.
Tavoitteena on luoda järjestelmä, jonka avulla on mahdollista hankkia Irakia koskevaa ajantasaista ja monipuolista lähtömaatietoa paluun edellytysten arvioimiseksi. Hanketta on määrä hyödyntää myös kartoitettaessa mahdollisuuksia solmia Suomen ja Irakin välinen paluuyhteistyöpöytäkirja, jossa sovittaisiin turvapaikkahakemuksensa peruneiden, kielteisen turvapaikka- tai muun oleskelulupapäätöksen saaneiden tai oleskeluluvalla oleskelevien irakilaisten paluun käytännön järjestelyistä ja toteutuksesta.
Irak on merkittävimpiä lähtömaita
Irakia koskeva lähtömaatieto on keskeisin tekijä, kun Maahanmuuttovirasto arvioi maasta tulevan turvapaikanhakijan tarvetta kansainväliselle suojelulle ja edellytyksiä turvalliselle paluulle. Tietoa hankitaan muun muassa Irakissa toimivilta paikallisilta ja kansainvälisiltä viranomaisilta sekä ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöiltä.
Irak on yksi kansainvälisen muuttoliikkeen ja pakolaisuuden keskeisimmistä lähtömaista: kolmen viime vuoden (2008–2010) osalta Irakin kansalaiset ovat olleet Suomessa suurin yksittäinen kansainvälistä suojelua hakenut ryhmä. Vuosina 2005–2009 Suomesta haki kansainvälistä suojelua noin 3 300 Irakin kansalaista. Vuonna 2010 irakilaisia hakijoita oli 575. Lisäksi irakilaisia on muuttanut Suomeen kiintiöpakolaisina sekä perhesiteen perusteella myönnetyillä oleskeluluvilla.
Alkukesällä tiedonhankintamatka ja syksyllä seminaari
Maahanmuuttoviraston edustajat lähtevät kesän alussa tiedonhankintamatkalle Pohjois-Irakiin, mistä valtaosa Suomesta kansainvälistä suojelua hakeneista irakilaisista on kotoisin. Matkan aikana tavataan tiedonhankinnan kannalta keskeisiä paikallisviranomaisia sekä kansalaisjärjestöjen, puolueiden ja kansainvälisten organisaatioiden edustajia. Tärkeimpänä tavoitteena on paikallistason kontaktiverkoston luominen lähtömaatiedon saamiseksi.
Syyskuussa Maahanmuuttovirastossa järjestetään seminaari, jossa esitellään matkalla hankittua tietoa niin virkamiehille, tutkijoille ja kansalaisjärjestöjen edustajille kuin Suomessa asuville irakilaisille. Seminaarin jälkeen viraston internetsivuilla julkaistaan selvitys hankkeen tuloksista. Lisäksi Maahanmuuttovirasto päivittää hankkeen tietojen perusteella Irakia koskevan soveltamisohjeensa, joka ohjaa Irakin kansalaisten turvapaikkahakemuksia koskevaa ratkaisukäytäntöä.