keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Uusi Suomi: Uusi laki: Nettirasismi ylläpitäjän vastuulle

Uusi Suomi: Uusi laki: Nettirasismi ylläpitäjän vastuulle 1.6.2011
Svenska YLE: Hatbrott på många grunder

Seksuaalirikoksia sekä rasismi- ja viharikoksia koskevat rikoslain muutokset tulevat voimaan tänään kesäkuun 1. päivänä. Lisäksi niin sanottuja muuntohuumeita koskeva laki muuttuu niin, että niiden luokittelu huumausaineiksi nopeutuu.

Rasististen rikosten rangaistuksen koventamisperusteita täsmennetään, jotta niitä voidaan tähänastista laajemmin soveltaa rasististen rikosten ohella myös muun tyyppisiin viharikoksiin. Uusi laki selventää myös internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta rasistisesta ja muusta vihakirjoittelusta.

Jonkin kansanryhmän rasistinen uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu julkisesti on jo tähän asti ollut Suomessa rangaistavaa. Rikoksen rasistinen vaikutin voidaan ottaa huomioon rangaistusta koventavana perusteena.

Nyt kansanryhmää vastaan kiihottamisen vaikuttimina mainitaan laissa nimenomaisesti myös ihonväri, syntyperä, vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen ja vammaisuus. Vastaavat vaikuttimet mainitaan nyt myös rangaistuksen koventamista koskevassa säännöksessä.

Rikoksen rasistinen tai muu sellainen vaikutin on jatkossa rangaistusta koventava peruste riippumatta siitä, keneen tai mihin rikos kohdistuu. Olennaista on rikoksen taustalla oleva rasistinen tai muu vihamotiivi.

Uuden lain mukaan säännöstä kansanryhmän vastaisesta kiihottamisesta voidaan soveltaa myös tilanteissa, joissa henkilö pitää rasistista materiaalia saatavilla, vaikka ei ole sitä alun perin itse laatinutkaan. Käytännössä kyse voi olla esimerkiksi siitä, että internetsivuston ylläpitäjä tietoisesti sallii lainvastaisen aineiston pitämisen sivustoillaan, vaikka hänen huomiotaan on asiaan kiinnitetty ja aineiston poistaminen olisi mahdollista.

Eduskunnan maaliskuussa hyväksymillä uudistuksilla saatetaan Suomessa voimaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastainen lisäpöytäkirja ja pannaan kansallisesti täytäntöön EU:n rasismin torjuntaa koskeva puitepäätös.

Seksuaalirikosten osalta kovennetaan rangaistuksia muun muassa sukupuoliyhteydestä puolustuskyvyttömän kanssa. Kesäkuun alusta rikoslaki muuttuu niin, että raiskausrikoksiksi määritetään kaikki teot, joissa rikoksentekijä on sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa käyttämällä hyväkseen tämän puolustuskyvyttömyyttä – raiskauksiksi katsotaan myös tilanteet, joissa uhri itse on aiheuttanut oman puolustuskyvyttömyytensä.

Näissä tapauksissa vähimmäisrangaistus nousee 14 päivästä yhteen vuoteen vankeutta eikä teosta voida enää tuomita sakkoja.

Nykyisin sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa määritetään raiskaukseksi ainoastaan, jos tekijä on jollakin aktiivisella teolla saattanut uhrinsa tähän tilaan.

Lisäksi Suomi voi jatkossa luokitella huumausaineiksi uusia kemiallisia aineita eli niin sanottuja design-huumeita, jotka ovat aiheuttaneet huumeiden käyttäjien kuolemia ympäri Suomen. Jatkossa valtioneuvosto voi kieltää aineiden valmistuksen, kaupan, hallussapidon, käytön ja maahantuonnin nykyistä nopeammin.

Uuden lain myötä EU:n uusien aineiden varoitusjärjestelmään ilmoitettu aine voidaan terveysvaarojen arvioinnin jälkeen määritellä huumausaineeksi kansallisesti. Nykyisen lainsäädännön mukaan luokittelu huumausaineeksi tapahtuu kansainvälisessä yhteistyössä joko YK:ssa tai EU:ssa. Kansainväliseen päätöksentekoon kuluva pitkä aika aiheuttaa kuitenkin merkittäviä terveydellisiä riskejä ja valvonnan ongelmia.
___________________________________________

Iltalehti: Rasististen rikosten rangaistuksiin muutoksia

Rasistisia rikoksia koskevat rangaistussäännökset uudistuvat kesäkuun alusta.

Kesäkuun alussa voimaan tulevat uudet säännökset muun muassa selventävät nettisivustojen ylläpitäjien vastuuta rasistisesta ja muusta vihakirjoittelusta.

Uuden lain mukaan säännöstä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voidaan soveltaa myös tilanteissa, joissa henkilö pitää rasistista materiaalia saatavilla, vaikka ei ole sitä itse laatinutkaan.

Vastuu edellyttää, että ylläpitäjä on tietoinen että hänen sivustollaan uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kyseisessä säännöksessä tarkoitettua ryhmää.

Käytännössä kyse voi olla esimerkiksi siitä, että sivuston ylläpitäjä tietoisesti sallii lainvastaisen aineiston pitämisen sivustoillaan, vaikka hänen huomiotaan on asiaan kiinnitetty ja aineiston poistaminen olisi mahdollista.

Rasistinen motiivi koventaa rangaistusta

Rikosta pidetään rasistisena silloin, kun teko kohdistuu ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän mukaan määräytyvään ryhmään tai sen jäseneen.

Keskeisen säännöksen eli kiihottamisen kansanryhmää vastaan ulottumista myös muihin viharikoksiin selvennetään. Tämä tapahtuu niin, että rikoksen vaikuttimina mainitaan laissa nimenomaisesti myös ihonväri, syntyperä, vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen ja vammaisuus.

Rasistiset vaikuttimet mainitaan nyt myös rangaistuksen koventamista koskevassa säännöksessä.

Kansanryhmän rasistinen uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu julkisesti on jo tähän asti ollut Suomessa rangaistavaa. Rikoksen rasistinen tai muu sellainen vaikutin on jatkossa rangaistusta koventava peruste riippumatta siitä, keneen tai mihin rikos kohdistuu. Olennaista on rikoksen taustalla oleva rasistinen tai muu vihamotiivi.

Myös yhteisöt vastuuseen

Uutta on rikoslakiin tuleva erityinen törkeää kiihottamista kansanryhmää vastaan koskeva rikostunnusmerkistö.

Se soveltuu muun muassa tapauksiin, joissa kehotetaan tai houkutellaan joukkotuhontaan tai muihin vakaviin ihmisoikeusrikoksiin, murhaan tai terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn tappoon.

Törkeä tekotapa voi soveltua myös muuhun vakavaan väkivaltaan kehottamiseen, kun sillä selvästi vaarannetaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Rikoksen enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Myös oikeushenkilö, esimerkiksi yhteisö tai yhdistys, voi jatkossa joutua vastuuseen kiihottamisrikoksesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi, jos rikoksella on vihamotiivi, oikeushenkilö voi joutua vastuuseen laittomasta uhkauksesta ja törkeästä kunnianloukkausrikoksesta.¨


Kansainväliset velvoitteet

Uudistukset liittyvät monilta osin Suomen kansainvälisten velvoitteiden täyttämiseen.

Eduskunnan maaliskuussa hyväksymillä uudistuksilla saatetaan Suomessa voimaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastainen lisäpöytäkirja ja pannaan kansallisesti täytäntöön EU:n rasismin torjuntaa koskeva puitepäätös.

___________________________________________

YLE Uutiset: Rasismi- ja viharikosten määritelmät tarkentuvat

Rasistisia rikoksia koskeva lainsäädäntö uudistuu kesäkuun alusta lähtien. Keskeisin muutos täsmentää rangaistuksen koventamisperusteita, jotka laajevat koskemaan rasististen rikosten ohella myös muun tyyppisiä viharikoksia.

Huomisesta lähtien keskeinen rikossäännös eli kiihottaminen kansanryhmää vastaan ulotetaan koskemaan myös muita viharikoksia. Vastaisuudessa rikoksen vaikuttimina mainitaan laissa myös ihonväri, syntyperä, vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen ja vammaisuus.

Toinen merkittävä uudistus on se, että rangaistusta koventava peruste ei riipu siitä, keneen tai mihin rikos kohdistuu. Esimerkiksi pakolaiskeskuksen työntekijän pahoinpitely voi olla viharikos, jos taustalla on rasistinen motiivi.

Uudet säännökset selventävät myös internetsivustojen ylläpitäjien vastuuta rasistisesta ja muusta vihakirjoittelusta. Ylläpitäjä on velvoitettu poistamaan lainvastainen aineisto sivustoltaan, vaikka hän ei sitä itse olisi laatinut. Vastuu edellyttää, että ylläpitäjä on tietoinen aineistonsa sisällöstä.

Rikoslakiin tulee myös tunnusmerkistö erityisen törkeälle kiihottamiselle kansanryhmää vastaan. Se soveltuu tapauksiin, joissa kehotetaan tai houkutellaan vakaviin ihmisoikeusrikoksiin, murhaan tai terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn tappoon.

Uudet rangaistussäädökset liittyvät monilta osin Suomen kansainvälisten velvotteiden täyttämiseen. Uudistukset panevat EU:n rasismin torjuntaa koskevan puitepäätöksen Suomessa täytäntöön. Uudistukset saattavat voimaan myös Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasismin vastaisen pöytäkirjan.
___________________________________________

Svenska YLE: Hatbrott på många grunder

Nya bestämmelser om rasistiska brott och hatbrott träder i kraft i morgon. Den mest centrala förändringen är att straffbestämmelserna för hatbrott gäller också för brott andra grunder än rasistiska.

Enligt den nya lagstiftningen kan man dömas för hatbrott som riktats mot någon på grund av personens hudfärg, ursprung, övertygelse, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

En annan betydande förändring är att straffets stränghet inte beror på vem det riktas mot. Till exempel ett brott mot någon som jobbar med flyktingar kan anses vara ett hatbrott om motivet är rasistiskt.

Bestämmelserna klargör också vilket ansvar adminstratörer av webbsajter har för rasistiska och andra hatskriverier. Administratören är skyldig att ta bort lagstridigt material från sin webbsajt, även om han eller hon inte skrivit det själv. Ansvaret för materialet gäller ändå bara ifall administratören har varit medveten om de lagstridiga skriverierna.

Strafflagen kompletteras också med en ny definition av grov hets mot folkgrupp som tillämpas bland annat när någon uppmanar till folkmord eller andra allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.

Förnyelserna godkändes av riksdagen i mars. De är kopplade till Finlands internationella skyldigheter, nämligen tilläggsprotokollet mot rasism till Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet och EU:s rambeslut om bekämpande av rasism.