keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Yle: Tukea tarvitseviin kouluihin lisää käsipareja

Yle: Tukea tarvitseviin kouluihin lisää käsipareja 9.1.2013

Koulujen välisiä eroja tasataan uudella valtionavustuksella. Sitä saa yli sata koulua, joiden alueella on runsaasti työttömyyttä, maahanmuuttoa tai vanhemmilla alhainen koulutustaso. Käytännössä lisäraha tuo kouluihin lisää työntekijöitä.

Joulun alla myönnettyä tukea sai muun muassa Kokkola, missä kriteerit täyttäviä kouluja on puolisen tusinaa. Osassa kouluista täyttyivät kaikki kriteerit, toisissa vain osa. Rahalla palkataan lisää väkeä, kertoo vs. kehittämispäällikkö Mika Sarkkinen:

– Suunnitelmissa oli palkata näille kouluille kuraattoreita, erityisopettajia, yhteisöpedagogeja ja opinto-ohjaaja. Alkuperäisestä joudutaan kyllä karsimaan, sillä rahaa tuli vain kolmannes haetusta.

Ajatuksena on, että tuki ulottuisi myös lasten vapaa-ajalle eli raja koulun ja vapaa-ajan välillä hälvenisi.

– Koulussa tukea tarvitsevien nuorten vapaa-aikakin on yleensä jollain tapaa haasteellista, muotoilee Sarkkinen.

Koulut ovat alueidensa näköisiä

Kokkolan koulutoimen vs. kehittämispäällikkö Mika Sarkkinen myöntää uudeksi piirteeksi avoimen puheen siitä, että sosioekonomisilla tekijöillä on vaikutuksia lasten koulunkäyntiin ja kouluun kokonaisuutena.

– Koulut ovat asuinlähiöidensä ja alueen asukkaiden näköisiä. Meillä on Suomessa hyviä kouluja, siitä ei ole kyse, mutta tällä halutaan auttaa kouluja, joilla on haasteita.

Leimaamista Sarkkinen ei pelkää. Ministeriö on hänen mukaansa vienyt hanketta eteenpäin positiivisella ajatuksella, tukemisen kautta.

Koivuhaan koululla on rehtori Juha Suhosen mukaan suuri tarve lisäresursseille. Niiden avulla esimerkiksi maahanmuuttajalapsia saadaan integroitua tavallisiin luokkiin aiempaa paremmin.

Suhonenkaan ei pelkää uusia leimoja, vaan haluaisi itse asiassa eroon myös vanhoista tavoista määritellä alueita ja niiden kouluja.

– Täällä koulussa ajatellaan niin, että kaikki lapset ovat lapsia ja kouluopetus kouluopetusta joka puolella.

Mistä on kyse?
- Yli 100 koulutuksen järjestäjää sai joulun alla valtionapua koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen
- Tukea saavien koulujen alueella on korkea työttömyys, matala aikuisten koulutustaso tai runsaasti maahanmuuttoa
- Kokkolassa tukirahalla palkataan muun muassa erityisopettajia ja yhteisöpedagogeja