keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Yle: Maahanmuuttajien kielikoulutus on ruuhkautunut

Yle Keski-Suomi: Maahanmuuttajien kielikoulutus on ruuhkautunut 9.1.2013

Jopa kolmannes maahanmuuttajista jää kielikoulutuksen ulkopuolelle Keski-Suomessa. Viime vuonna Keski-Suomen TE-toimiston Jyväskylän toimipisteeseen ilmoittautui ennätysmäärä maahanmuuttajia työttömiksi työnhakijoiksi.

Maahanmuuttajien kielikoulutus on ruuhkautunut Keski-Suomessa. Keski-Suomen TE-toimiston toimesta vuoden alussa alkoi 12 suomen kielen kurssia, joissa opiskelijoita on yhteensä 189.

Tästä huolimatta yli kolmannes hakijoista jäi koulutuspaikkojen ulkopuolelle. Koulutuspaikkaa vuoden alussa alkaneisiin koulutuksiin haki 310 maahanmuuttajaa.

Kotouttamispalvelun asiantuntija Saara Kiesiläinen Keski-Suomen TE-toimiston Jyväskylän toimipisteestä kertoo, että kurssipaikan saamiseen vaikuttaa monet tekijät.

- Osa jää kurssien ulkopuolelle, koska koulutuspaikkoja ei ole riittävästi. Osa taas voi olla sellaisessa tilanteessa, että heitä ei jostain henkilökohtaisesta syystä voida valita koulutukseen.

Valinnoissa otetaan aina huomioon hakijan koulutustausta ja edellytys opiskella etänä, Kiesiläinen jatkaa.

- Aina me yritämme valita henkilöitä oikean tasoisiin ryhmiin. Valitettavasti joissakin tapauksissa tietylle tasoille on enemmän hakijoita kuin jollekin toiselle ja silloin pitää pystyä huomioimaan sitä, kuka on ensisijaisesti koulutuspaikan tarpeessa.

Pääsy kielikoulutukseen ei takaa jatkokoulutusta

Koska Suomen kielen koulutukseen riittää hakijoita yli koulutustarjonnan ei kaikille opiskelijoille voida taata automaattista kurssipaikkaa myöskään jatkokursseille. Kotouttamispalvelun asiantuntija Saara Kiesiläinen lohduttaa, että kielikurssin ulkopuolelle jääneille on tarjolla muitakin vaihtoehtoja.

- Jos joku ei ole nyt päässyt suoraan jatkamaan koulutustasolta toiselle, pyritään järjestämään jotakin muuta toimintaa siihen asti, kun seuraavat koulutusjaksot alkavat huhtikuun taitteessa. Jatkokoulutusta voi löytyä esimerkiksi aikuislukiossa. Lisäksi Jyväskylän kotitalousoppilaitoksessa on tällä hetkellä vielä koulutuspaikkoja vapaana.

Koulutuspaikkojen lisäksi maahanmuuttajia ohjataan myös työkokeiluihin tai nuorison taidetyöpajoihin hankkimaan valmiuksia työelämään ja sekä oppimaan myös suomen kieltä.

Viime vuonna Keski-Suomen TE-toimiston Jyväskylän toimipisteeseen ilmoittautui uusiksi työnhakijoiksi lähes 200 maahanmuuttajaa. Määrä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.