keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kansan Uutiset: Suomessa ainakin 94 ihmiskaupan uhria

Kansan Uutiset: Suomessa ainakin 94 ihmiskaupan uhria 9.1.2013

Kaakkoisaasialaiset ravintolatyöntekijät ovat tyypillisimpiä tapauksia.

Joutsenon vastaanottokeskuksen hallinnoimaan ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään hyväksyttiin viime vuonna 48 henkilöä. Edellisvuonna luku oli 52. Vuoden 2012 lopussa auttamisjärjestelmän piirissä oli 94 ihmiskaupan uhria tai sellaiseksi epäiltyä henkilöä.

Auttamisjärjestelmän asiakasmäärä ei kerro koko totuutta ihmiskauppailmiön laajuudesta Suomessa. Maahanmuuttoviraston mukaan uhreja on todennäköisesti enemmän. Esimerkiksi kaikki poliisin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tulleet uhrit eivät hakeudu auttamisjärjestelmän piiriin.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä tarjoaa apua ja suojelua ihmisille, joiden epäillään joutuneen ihmiskaupan tai ihmiskaupan kaltaisten rikosten uhriksi. Ihmiskaupan kaltaisia rikoksia ovat muun muassa törkeä paritus ja kiskonnantapainen työsyrjintä.

Työperäinen hyväksikäyttö suurin syy

Ihmiskaupan uhreista tai sellaisiksi epäillyistä 66 prosentilla oli taustallaan työperäinen hyväksikäyttöepäily ja noin 27 prosenttia oli seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Maahanmuuttoviraston mukaan todennäköisin ihmiskaupan uhri Suomessa on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva maahanmuuttaja. Vuonna 2012 auttamisjärjestelmään hyväksytyistä 48 henkilöstä 20 oli muuttanut Suomeen Kaakkois-Aasiasta, ja he kaikki olivat uhriutuneet työperäisesti ravintolatyössä.

Työperäiselle ihmiskaupalle on tavallista, että uhrit oleskelevat Suomessa laillisesti.

Viime vuonna auttamisjärjestelmään ohjautuneet uhrit asuivat Pohjanmaalla, pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Tampereen seudulla. Näillä alueilla ihmiskaupan tunnistaminen on hyvällä tasolla ja myös auttamisjärjestelmä tunnetaan hyvin.

Tieto lisää asiakasmäärää

Joutsenon vastaanottokeskus ennustaa, että ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään hyväksyttävien uusien asiakkaiden määrä nousee tänä vuonna 60 henkilöön. Syynä on ennen kaikkea viime aikoina lisääntynyt tietoisuus ihmiskauppailmiöstä. Tänä vuonna Joutsenon vastaanottokeskus ja Vähemmistövaltuutetun toimisto tarjoavat koulutusta erityisesti sellaisille viranomaisille ja järjestöille, joiden kanssa auttamisjärjestelmällä ei vielä ole ollut käytännön yhteistyötä.

Lisäksi asiakasmäärää lisännee se, että tyypillisen työperäisen ihmiskauppaepäilyn paljastuessa mahdollisten autettavien määrä on jopa kymmeniä henkilöitä.

Auttamisjärjestelmän asiakasmäärä on noussut nopeasti lähes nollasta sataan. Vielä vuonna 2010 heitä oli kymmenkunta.

Ihmiskaupan uhrien auttaminen keskitettiin viime marraskuussa pelkästään Joutsenon vastaanottokeskukseen.