maanantai 20. tammikuuta 2014

Iltalehti: Ympärileikkaukset hankaloittavat synnytyksiä myös Suomessa

Iltalehti/STT: Ympärileikkaukset hankaloittavat synnytyksiä myös Suomessa 20.1.2014
Helsingin Sanomat: Naisten ympärileikkaus on jaettu trauma 19.1.2014

Ympärileikattuja naisia avataan Suomessa synnytysten, terveysongelmien ja yhdyntävaikeuksien vuoksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tehdään synnytyksen vuoksi avausleikkaus muutamille naisille vuosittain.

Naistentautien ja synnytysten osaston ylilääkäri Erja Halmesmäen mukaan tilanteeseen suhtaudutaan sairaalassa käytännöllisesti: kiinni ommeltu sukuelin avataan ja pyritään hillitsemään avauksen aiheuttamaa verenvuotoa.

- Se on tietysti hyvin luonnoton tilanne, mutta eihän siinä muuta voi kuin avata. Se on parempi vaihtoehto kuin repeäminen, Halmesmäki sanoo.

Halmesmäen mukaan synnytysten yhteydessä ei ole tapana kysellä siitä, missä ja milloin leikkaus on tehty. Naisten ympärileikkaus on Suomessa rikos, mutta synnyttäjien kohdalla on yleensä kyse vuosien takaisesta vieraassa maassa tehdystä teosta.

Naisten ympärileikkauksia tekevissä maissa sukuelin ommellaan synnytyksen jälkeen usein uudelleen kiinni. Suomessa laki kieltää tämän.

Avausleikkaus ennen häitä

Ihmisoikeusliiton mukaan avausleikkauksia tehdään myös tapauksissa, joissa nainen haluaa eroon esimerkiksi kuukautisiin liittyvistä ongelmista tai helpottaa yhdyntöjä mennessään naimisiin. Tilastoja leikkausten määristä ei ole.

- Meillä on paljon eri etnisen taustan naisia, jotka on ympärileikattu ennen Suomeen tuloa. Olemme antaneet valistusta siitä, että naiset voivat hakeutua avausleikkaukseen. Positiivista on, että niihin uskalletaan nykyisin jo mennä, kertoo asiantuntija Saido Mohamed Ihmisoikeusliitosta.

Mohamedin mukaan ympärileikkauksista puhuminen oli vielä 1990-luvulla tabu. Nyt tilanne on muuttunut.

Naisten ympärileikkauksia tehdään eniten Afrikan maissa ja Lähi-idässä. Tekotavat vaihtelevat, mutta vakavimmillaan klitoris poistetaan, häpyhuulet typistetään ja ommellaan yhteen. Leikkaus voi aiheuttaa esimerkiksi kuukautis- ja virtsaamisvaivoja ja vakavia tulehduksia sekä vähentää naisen kykyä nauttia seksistä.

Mohamedin mukaan leikkauksen läpikäyneet eivät välttämättä pidä sitä seksuaalisuuden tuhoamisena ja vierastavat kauhistelevaa asennetta.

- Osalle se on naisten oma identiteettisymboli. Jotkut kokevat, että se on osa heidän seksuaalisuuttaan, Mohamed sanoo.

Epäilyjä leikkausmatkoista

Tyttöjen ympärileikkauksiin liittyviä oikeusjuttuja on ollut ympäri Eurooppaa, muun muassa Ruotsissa. Britanniassa puhutaan ympärileikkaussesongista, jolla tarkoitetaan koulujen pitkiä loma-aikoja. Suomessa on ollut epäilyjä tyttöjen lähettämisestä ulkomaille leikattavaksi, mutta yhtään oikeusjuttua ei ole ollut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Seija Parekh kertoo, että henkilökunnan epäilykset ovat heränneet joissain tapauksissa päiväkodeissa ja kouluissa. Todisteita teoista ei kuitenkaan ole saatu.

Lastensuojelulain mukaan viranomaisten on ilmoitettava leikkauksesta tai sen uhasta lastensuojeluun. Jos lapsi on välittömässä vaarassa, voidaan myös poliisi hälyttää apuun. Parekh neuvoo kuitenkin keskustelemaan ensin perheen kanssa, jotta nämä ymmärtävät teon rikollisen luonteen ja mahdollisesti uhkaavan lastensuojeluilmoituksen.

- Asian voi ottaa asiallisesti esille. Voi todeta esimerkiksi, että olette lähdössä pitkälle matkalle ja kysyä matkan tarkoituksesta.

Tytön ympärileikkaus voitaisiin tuomita esimerkiksi törkeänä pahoinpitelynä, josta maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.


FAKTAT

- Maailmassa elää noin 100-140 miljoonaa ympärileikattua naista. Vuosittain ainakin kolme miljoonaa on vaarassa joutua leikatuksi.

- Yleensä ympärileikkaus tehdään 4-14-vuotiaille. Myös vauvoja, naimisiin meneviä ja raskaana olevia naisia leikataan.

- Yleisimpiä naisten ympärileikkaukset ovat osissa Afrikkaa ja Lähi-itää, mutta niitä tehdään myös Kaakkois- ja Keski-Aasiassa ja maahanmuuttajaväestön keskuudessa eri puolilla maailmaa. Kyse on perinteestä, mikään uskonto ei vaadi leikkausta.

- Silpomisen vastainen työ on tuonut tuloksia. Unicefin ja YK:n väestörahasto UNFPA:n viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kolmasosa 15-19-vuotiaista naisista oli ympärileikattu eniten leikkauksia tekevissä lähes kolmessakymmenessä maassa. 45-49-vuotiaista leikattuja oli yli puolet.

- Suomessa on käynnissä toimintaohjelma ympärileikkauksien estämiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee ohjelmasta väliarvioinnin tänä keväänä.

____________________________________

Helsingin Sanomat: Naisten ympärileikkaus on jaettu trauma

Se on asia, jonka kanssa on elettävä. Onneksi entistä harvempi tyttö joutuu kokemaan saman.

Näin tiivistyvät somalialaissyntyisen Nimco Noorin ajatukset tyttöjen ympärileikkauksista. Noor muutti Suomeen vuonna 1999. Sittemmin hän synnytti kahdeksan lasta ja jäi yksinhuoltajaksi. Nyt hän viimeistelee kirjaa omasta elämästään.

Noor koki monien ikäistensä somalinaisten tapaan ympärileikkauksen nuorena tyttönä kotimaassaan. Kun hän saapui Suomeen viisitoista vuotta sitten, leikkaukset olivat somaliyhteisössä lähes vaiettu puheenaihe, tabu. Sen jälkeen asenteet ovat muuttuneet valtavasti.

"Nykyään aiheesta puhutaan ilman häpeää vaikka kahvilassa, naiset ja miehet keskenään. Se on hienoa", Noor kertoo.

Tyttöjen ympärileikkaukset kuuluvat perinteiseen kulttuuriin osissa Afrikkaa ja Lähi-itää. Operaatiossa voidaan leikata klitoriksesta pala tai poistaa kaikki ulkoiset sukupuolielimet. Joskus emättimen suu ommellaan kiinni.

Suomen laissa tyttöjen ympärileikkaus on törkeä pahoinpitely, josta voi saada vuosien vankeusrangaistuksen.

Ympärileikkauksista tuli puheenaihe, kun Helsingin Sanomat julkaisi Meeri Koutaniemen kuvia Keniasta (5. 1.).

Nimco Noor ei ole seurannut viime viikkojen julkista keskustelua kovin tarkasti. Hän pitää kuitenkin hyvänä sitä, että silpomisperinteestä puhutaan.

"Kunhan asia ei jää kantasuomalaisten väliseksi kauhisteluksi. Maahanmuuttajat pitää ottaa mukaan keskusteluun."

Suomessa ei ole kattavaa tietoa ympärileikkauksen kokeneista maahanmuuttajanaisista. Suuntaa antaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kysely vuodelta 2012. Sen mukaan 70 prosenttia Suomessa asuvista somalitaustaisista ja lähes joka kolmas kurditaustainen nainen on ympärileikattu. THL:n tutkimuksesta kertoi ensin Ylen A-studio.

Vastaukset kerättiin vuosina 2010–2012 satunnaisesti somali-, kurdi- ja venäläistaustaisilta naisilta maan suurimmista kaupungeista. Somalialaistaustaisia vastaajia oli noin 200.

Selvityksen mukaan silpominen on somalien keskuudessa sitä yleisempää, mitä vanhemmasta ikäluokasta on kysymys. Nuorimmassakin ryhmässä, 18–29-vuotiaissa, yli puolet naisista kertoi kokeneensa leikkauksen.

Selvitys ei kerro, onko silpominen tapahtunut lähtömaassa vai Suomessa.

"Erittäin suurella todennäköisyydellä leikkaus on tehty nuorena tyttönä entisessä kotimaassa ennen muuttoa. Huhuja täällä tapahtuneista silpomisista kulkee, mutta varmaa näyttöä ei ole yhdestäkään tapauksesta", sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen.

Koposen näkemyksen vahvistaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed, joka on tehnyt Suomessa tyttöjen ympärileikkausten vastaista työtä vuosien ajan.

"1990-luvulla tällaista on voinut tapahtua, mutta nykyään tilanne on jo paljon, paljon parempi."

Poliisille on muutaman kerran kantautunut huoli siitä, että sukulaistyttö lähetetään ympärileikattavaksi ulkomaille, kertoo rikosylikomisario Ritva Elomaa Helsingin poliisista. Yhtään tapausta ei kuitenkaan ole päätynyt tutkittavaksi asti.

Viranomaiset ja kansalaisjärjestöt ovat kampanjoineet Suomessa 2000-luvulla tyttöjen ympärileikkauksia vastaan. Vuonna 2012 sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi toimenpideohjelman leikkausten ehkäisemiseksi.

Asenteenmuutokseen tähtäävää työtä on tehty myös sellaisissa maissa, joissa silpomisperinne on ollut vahva. Nimco Noorin ja Saido Mohamedin mukaan esimerkiksi Somaliassa on syntynyt varsin hyviä tuloksia.

"Esimerkiksi maassa asuvia siskoni tyttäriä ei ole ympärileikattu. Vanhemmat naiset voivat vielä yrittää painostaa leikkaukseen, mutta muuten asenteet ovat jo muuttuneet. Nuoret miehet eivät enää halua ympärileikattua naista ja tietävät silpomisen terveyshaitat", Noor sanoo.