Yle: Perhekeskeisyys viehättää islamissa 29.1.2014
Oululaisnainen innostui jo lapsena Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Rovaniemellä syntynyt lapin tyttö kääntyi aikuisiällä muslimiksi.
Nainen kasvoi kristityssä, joskaan ei kovin uskonnollisessa suomalaisperheessä. Hän kävi rippikoulun ikätovereidensa tapaan, mutta ei kokenut kirkkoa omakseen.
- Koulun uskonnontuntien jälkeen jäi sellainen kaipuu, että kaikki ei ole tässä. Nyt olen löytänyt vastaukset niihin kysymyksiin, hän toteaa.
Perheen arvo korostuu
Muslimiksi nainen kääntyi avioliiton myötä. Jordanialaisen aviomiehen kanssa perustettiin perhe, joka on kasvanut ajan myötä seitsenhenkiseksi. Juurikin perheen merkitystä korostava kulttuuri on viiden lapsen äidille tärkeä osa islamin uskontoa.
- Minulle oli alussa jopa yllätys, että kuinka paljon islamissa kunnioitetaan vanhempia. Perhekeskeisyys on se, mitä kaipasin kristittynä ollessani.
Perhe asui aiemmin Rovaniemellä. Tuohon aikaan muslimiperhe käänsi vielä katseita pohjoisessa. Näin käy harvoin nykyisessä kotikaupungissa.
- Minusta Oulu on suvaitsevainen kaupunki. En ole koskaan kohdannut täällä negatiivista suhtautumista. Ainoastaan huivini on herättänyt joskus kysymyksiä.
Ennakkoluuloja riittää vielä
Uskonto on vahvasti läsnä päivittäisessä elämässä. Selvimmin se näkyy ruokavaliossa ja huiveissa, joilla perheenäiti peittää hiuksensa.
- Huivi on osa minua. Olen pitänyt sitä vanhimman poikani syntymästä saakka, eli kuusitoista vuotta. Oikeastaan en osaisi olla ilman huivia.
Perhe on asunut monissa eri maissa, joissa islam on vallitseva uskonto. Pääasiassa luterilaisessa Suomessa islamiin liittyy vielä ennakkoluuloja.
- Ennakkoluulot eivät kohdistu Suomessa niinkään naisiin. Kaikkea mitä lukee lehdestä, ei voi ottaa henkilökohtaisesti itseensä. Islam on rauhan ja suvaitsevaisuuden uskonto, nainen tiivistää.
Jutussa haastatellun naisen nimeä ei mainita hänen omasta pyynnöstään.