Vantaan Sanomat: Vastarintaliikkeen pahoinpitelemää miestä kuulustellaan perjantaina 31.1.2014
Suomen vastarintaliikkeen katutempauksessa Myyrmäessä viime lauantaina tapahtunut pahoinpitelytapaus etenee verkkaisesti.
– Asianomistajaa kuullaan perjantaina, ja sitten näemme, pystyykö hän tunnistamaan pahoinpitelijät, ja onko hänellä vaatimuksia, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja Kimmo Hyvärinen.
Suomen vastarintaliikkeen aktivistien epäillään pahoinpidelleen ulkomaalaistaustaisen miehen Myyrmannin edustalla sijaitsevalla Paalutorilla.
Myyrmäen tapauksessa on tällä hetkellä kaksi epäiltyä. Heitä on tarkoitus kuulla sen jälkeen, kun pahoinpideltyä henkilöä on kuulusteltu.
Ääriryhmä oli paikalla jakamassa toiminnastaan kertovia lentolehtisiä, kun paikalle tulleen miehen ja ryhmän välille syntyi sanaharkkaa.
Aktivistit kirjoittavat itse verkkosivuillaan, että mies haastoi riitaa, joten heidän oli aika puolustautua.
Poliisi kommentoi aiemmin tällä viikolla, että kyseessä on yksittäistapaus. Poliisilla ei myöskään ole tällä hetkellä tietoja siitä, että ääriliikkeen toiminta olisi kasvanut.
Tapaus on kuitenkin jo toinen saman liikkeen tekemä väkivallanteko. Viime vuoden tammikuussa liikkeen jäsenet viilsivät puukolla Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuden järjestäjää Jyväskylässä.
Suomen vastarintaliikettä pidetään äärikansallismielisenä. Verkkosivuillaan liike kertoo vastustavansa nykyistä hallitusvaltaa sekä monikulttuurisuutta ja taistelevansa ilman ”kompromisseja” pohjoismaisen valtion perustamiseksi.
Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei vahvista, onko Suomen vastarintaliike heidän tarkkailussaan.
– Suojelupoliisi seuraa ja torjuu laitonta aktivismia, mutta emme erittele ryhmiä, joiden toimintaa seuraamme tai emme seuraa.
Portaankorva sanoo, että Suomessa toimivien aatteellisten liikkeiden väkivallanteot eivät yleensä ole järjestäytynyttä toimintaa.
– Väkivallanteot ovat yleensä olleet spontaaneja, tilanteessa syntyneitä tapauksia, eikä ole näyttöä siitä, että ne olisivat liikkeiden ideologioiden motivoimia.
Portaankorvan mukaan ääriryhmien uhka yhteiskunnalle on pieni, eikä niistä ole paljon sanottavaa.
– Kansalaisen riski joutua tällaisen ryhmittymän väkivallan kohteeksi on suurin piirtein yhtä suuri kuin riski joutua muunkin väkivallan kohteeksi.