perjantai 24. tammikuuta 2014

Kansan Uutiset: EU-kodittomien hätämajoitus jäänyt pienen järjestön harteille

Kansan Uutiset: EU-kodittomien hätämajoitus jäänyt pienen järjestön harteille 24.1.2014
Yle: Asunnottomien hätämajoituksesta pulaa Helsingissä

Yökeskus Kalkkersin talvitungos Helsingissä on jälleen alkanut. Paikka on mitoitettu 25 kävijälle kerralla, mutta yöpyjiä on ollut nyt 30. Joukossa on suomalaisten lisäksi muun muassa romanialaisia, virolaisia, belgialaisia sekä muita EU-kansalaisia.

Kalkkers toimii matalan kynnyksen periaatteella eli kaikki suojaa vailla olevat otetaan sisään sitä mukaa kuin tilaa on. Kalkkersia ylläpitävän Vailla vakinaista asuntoa ry:n (Vva) resurssit ovat kuitenkin rajalliset.

Kalkkers ei tarjoa varsinaista majoitusta vaan lämpimän yöpaikan. Liikkuvan väestönosan päiväkeskus Hirundo toivoi vastikään, että Vva joustaa yökeskuksensa kävijämäärissä. Hirundossa joudutaan miettimään joka päivä, mihin kävijät pääsevät yöksi.

Pakkasten tultua Kalkkersissa heijastuu EU:ssa ratkaisua vailla oleva kysymys EU-kodittomien asemasta. Valtio ja kunnat katsovat, että tulijat ovat turisteja, jotka vastaavat itsestään, joten hätämajoitusta ei ole pakko järjestää.

Vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaan tämä lieneekin juridisesti oikein. EU:n lainsäädännön mukaan EU-kansalaisille voidaan Vva:n mukaan järjestää sosiaalipalveluja, mikäli se ei aiheuta kohtuuttomia kustannuksia. Viimesijaisen hätämajoitussuojan järjestämiselle ei olisi estettä suurimmissa kasvukeskuksissa.

Vva ry katsoo, että Ihmisen jättäminen ulos pakkasella on yleisten ihmisoikeuksien vastainen valinta. Kenen on juridinen ja moraalinen vastuu, jos ihminen paleltuu kadulle?

______________________________

Yle: Asunnottomien hätämajoituksesta pulaa Helsingissä

Kovat pakkaset ajavat asunnottomat etsimään hätämajoitusta. EU-alueelta tulevien köyhien majoitus on jäänyt Helsingissä pienen järjestön harteille.

Yökeskus Kalkkersissa on ollut tungosta kovien pakkaskelien aikaan. Tilat on mitoitettu 25 ihmiselle, mutta viime aikoina yöpyjiä on ollut kolmekymmentä. Kalkkers on Vailla vakinaista asuntoa ry:n ylläpitämä hätämajoituskeskus.

- Jos tällaisella pakkasella tulisi enemmänkin, meidän on vaan pakko ottaa vastaan, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen Vva ry:stä.

Kalkkersin asiakkaiden joukossa on suomalaisten lisäksi muun muassa romanialaisia, belgialaisia ja virolaisia. Osa heistä on keikkatyöntekijöitä. Kaikki eivät ole osanneet varautua Suomen olosuhteisiin.

- Nämä ihmiset ovat aika huonoissa vaatteissa. Jotkut ovat semmoisessa kunnossa, että meidän työntekijämme ovat akuuteissa tilanteissa tuoneet näille vaatteita kotoaan.

Lehtosen mukaan EU-maista Helsinkiin tulevat ulkomaalaiset hakeutuvat pääasiassa Kalkkersiin.

- Jos he menevät esimerkiksi Helsingin kaupungin majoitukseen, heidät lähetetään sieltä oman maansa lähetystöön, koska heillä on turististatus.

Kuntien ei tarvitse järjestää hätämajoitusta EU:n alueelta tuleville ihmisille. Vva ry:n mukaan ihmisten jättäminen ulos pakkasilla on ihmisoikeuksien vastaista.

- Vapaa liikkuvuus on valtioiden välinen sopimus. Siinä ei kuitenkaan huomioida, että kaikki eivät pärjää täällä. Myös köyhä väestö liikkuu, Lehtonen sanoo.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n etsivän työn tiimi on havainnut, että yhä useammat kodittomat yöpyvät myös rappukäytävissä ja autoissa.

Myös Hietaniemenkadun palvelukeskus toimii äärirajoillaan.