keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Aamulehti: Ulkomaalaiset eivät ole tasa-arvoisia: Itä-Euroopan romanit voivat olla kuin paperittomia

Aamulehti/STT: Ulkomaalaiset eivät ole tasa-arvoisia: Itä-Euroopan romanit voivat olla kuin paperittomia 29.1.2014

Suomessa oleskelevista pakolaisista ja muista ulkomaalaisista osa on selvästi heikommassa asemassa kuin toiset. Erityisen vaikeaa on maassa luvattomasti asuvilla paperittomilla ja monilla itäeurooppalaisilla romaneilla, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Eeva Nykänen.

– Monet Itä-Euroopan maiden romanit ovat Suomessa paperittoman henkilön kaltaisessa asemassa, vaikka heillä on sinänsä oikeus oleskella täällä. Kotimaissaan monet romanit eivät kuulu sosiaalivakuutuksen piiriin, ja sen vuoksi he eivät saa myöskään Suomessa esimerkiksi terveyspalveluja kiireellistä sairaanhoitoa lukuun ottamatta, Nykänen sanoo.

Nykänen on kirjoittanut pakolaisten ja muiden ulkomaalaisten ihmisoikeuksista juuri ilmestyneeseen Ihmisoikeuksien käsikirjaan (Tietosanoma).

– Suomessa on periaatteessa melko kattava hyvinvointivaltiojärjestelmä, mutta ihmisten oikeudet on määritelty pääsääntöisesti pysyvän asumisen varaan. Vaikka ihmisellä olisi oleskelulupa, hän ei välttämättä saa kotikuntaa eikä sen myötä myöskään kunnan julkisia palveluita, kuten terveydenhuoltoa.