maanantai 27. tammikuuta 2014

Yle: Ihalainen: Kuntapäättäjillä on sydäntä inhimillisiin päätöksiin

Yle: Ihalainen: Kuntapäättäjillä on sydäntä inhimillisiin päätöksiin 27.1.2014
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote: Ministeri Ihalainen on kiitollinen pakolaisten vastaanottajille

Useat kunnat ja kaupungit ovat valmiita vastaanottamaan kiintiöpakolaisia.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) kiittelee suomalaisia pakolaisten vastaanottajia.

Muun muassa Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginjohtajat sopivat perjantaina esittävänsä yhteensä 105 syyrialaisen kiintiöpakolaisen vastaanottamista asukkaikseen.

Ministeri Ihalaisen mukaan vastaanottajakuntien päättäjät ovat osoittaneet inhimillisyyttä erityisesti syyrialaisia pakolaisia kohtaan.

- Kun hallitus viime syyskuussa päätti nostaa pakolaiskiintiötä, pohjautui päätös luottamukseen, että suomalaisilla on halua auttaa hädänalaista lähimmäistä. Viime viikkojen uutiset eri puolilta Suomea kertovat siitä, että kuntapäättäjillä on sydäntä tehdä inhimillisiä päätöksiä, toteaa Ihalainen.

Hallitus päätti viime syyskuussa, että Suomen pakolaiskiintiötä nostetaan tänä vuonna 1050:een henkilöön.

Paikat on jaettu Syyriasta, Libanonista, Jordaniasta, Afganistanista ja Iranista tuleville pakolaisille, sekä eteläisestä Afrikasta tuleville kongolaisille ja Egyptistä tuleville sudanilaisille.

Kuntapaikkoja kiintiöpakolaisille on tänä vuonna tarjolla noin 900. Paikkoja tarvitaan työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vielä lisää.


__________________________________

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote: Ministeri Ihalainen on kiitollinen pakolaisten vastaanottajille

- Viime viikkojen uutiset eri puolilta Suomea kertovat siitä, että kuntapäättäjillä on sydäntä tehdä inhimillisiä päätöksiä. Olen tästä kiitollinen, toteaa ministeri Lauri Ihalainen.

Useat kunnat ja kaupungit ovat vastikään ilmaisseet olevansa valmiita vastaanottamaan kiintiöpakolaisia. Muun muassa Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginjohtajat sopivat perjantaina 24.1. esittävänsä yhteensä 105 syyrialaisen kiintiöpakolaisen vastaanottamista asukkaikseen. Uusia pakolaisten vastaanottajakuntia ovat tänä vuonna muun muassa Närpiö, Siikajoki, Lohja, Raasepori ja Sipoo, minkä lisäksi osa kiintiöpakolaisia aiemmin vastaanottaneista kunnista on nostanut kiintiötään.

Pakolaisten kotouttamisesta vastaava työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että kuntapaikkoja kiintiöpakolaisille on tänä vuonna tarjolla noin 900. Paikkoja tarvitaan kuitenkin vielä lisää.

- Kun hallitus viime syyskuussa päätti nostaa pakolaiskiintiötä, pohjautui päätös luottamukseen, että suomalaisilla on halua auttaa hädänalaista lähimmäistä, toteaa Ihalainen.

Ministeri Ihalaisen mukaan vastaanottajakunnissa päättäjät ovat osanneet inhimillisellä tavalla suhteuttaa oman kunnan taloustilanteen ja tiedon erityisesti Syyrian pakolaisten järkyttävästä tilanteesta.

Työ- ja elinkeinoministeriö yhteistyössä ELY-keskusten ja Maahanmuuttovirastonkanssa kokoaa parasta aikaa tietoja kiintiöpakolaisten kuntapaikoista.

- Päätöksenteko on vielä monissa kunnissa ja kaupungeissa kesken, mutta tietoa uusista päätöksistä vastaanottaa pakolaisia tulee päivittäin, kertoo maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Taustaa

Hallitus päätti syyskuussa 2013, että Suomen pakolaiskiintiötä nostetaan vuonna 2014 1050:een henkilöön. Kiintiössä paikat on jaettu seuraavasti: syyrialaiset pakolaiset, Libanonista ja Jordaniasta 500 henkilöä, afganistanilaiset pakolaiset Iranista 150 henkilöä, kongolaiset pakolaiset eteläisestä Afrikasta 150 henkilöä, sudanilaiset pakolaiset Egyptistä 150 henkilöä sekä hätätapaukset 100 henkilöä.

Ministeri Ihalainen järjesti marraskuussa keskustelutilaisuuden, jossa hän vetosi kaupunginjohtajiin, että kaupungit voisivat tarjota pakolaisille kuntapaikkoja vuoden 2014 aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriö tarjoaa yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa kunnille tukea pakolaisten vastaanottoon, muun muassa koulutuksilla sekä järjestämällä eri alueilla tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia. Lisäksi kunnat saavat lisäkorvauksen Euroopan pakolaisrahaston rahoituksella tänä vuonna vastaanotetuista pakolaisista. Kunnille suunnataan yhteensä 2,6 miljoonan euron rahoitus.