maanantai 13. tammikuuta 2014

HS: JSN käsittelee HS:n ympärileikkauskuvien julkaisun

Helsingin Sanomat: JSN käsittelee HS:n ympärileikkauskuvien julkaisun 13.1.2014

Julkisen sanan neuvosto (JSN) käsittelee Helsingin Sanomissa 5. tammikuuta julkaistuista ympärileikkauskuvista tehdyn kantelun. Käsittelystä päätti puheenjohtaja Risto Uimonen.

"Kuvat olivat voimakkaita ja ovat herättäneet keskustelua puolesta ja vastaan. Katsoin, että kantelijalla on oikeus saada koko Julkisen sanan neuvoston eettinen kanta. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisin päättänyt asiasta itse", Uimonen sanoo.

Uimosen mukaan neuvosto on viime aikoina ottanut tavakseen käsitellä voimakasta kuohuntaa ja keskustelua herättävät kantelut aina, kun niitä tulee.

Näin 14-henkisen neuvoston kanta saadaan kaikkien tiettäväksi, ja samalla journalistista toimintatapaa tehdään tutummaksi myös alan ulkopuolisille.

Oma-aloitteisesti ilman kantelua JSN ei ota juttuihin kantaa, vaikka sitä varsinkin sosiaalisessa mediassa aika ajoin vaaditaan.

"Tässä tapauksessa perustelut tulevat todennäköisesti olemaan pitkät, oli päätös sitten langettava tai vapauttava. Siihen, kumpi se mahdollisesti on, en ota vielä mitään kantaa."

JSN:n toimittaman tiedonannon mukaan ympärileikkauskuvista tehty kantelu käsitellään ainoastaan Journalistin ohjeiden kohdan 28 perusteella.

Sen mukaan sairaus- ja kuolemantapauksissa sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on käytettävä hienotunteisuutta.

Journalistin ohjeet ovat alan itsesääntelyyn tarkoitettuja. Niissä todetaan hienotunteisuuden lisäksi muun muassa, että arkaluonteisia asioita voi julkaista, jos ne ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä tai julkaisulle on asianosaisten lupa. Ohjeissa muistutetaan myös, että alaikäiset nauttivat erityistä suojaa.

Kantelut käsitellään saapumisjärjestyksessä. Tällä hetkellä niitä riittää jonossa useammaksi kuukaudeksi.

"Uskoisin, että päätös kuvista tulee noin neljän kuukauden päästä", Uimonen laskee.