perjantai 24. tammikuuta 2014

Verkkouutiset: Sampo Terho: Emme lähde äärioikeistolaiseen ryhmään

Verkkouutiset: Sampo Terho: Emme lähde äärioikeistolaiseen ryhmään 24.1.2014
Uusi Suomi: Tiukka vaatimus Timo Soinille Ykkösaamussa: ”Hörhöjen joukkoon?” 25.1.2014

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho toivoo, että EU-kriittiset ryhmät yhdistyisivät kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri, eurovaaliehdokas Alexander Stubb (kok.) kirjoitti blogissaan maanantaina, että näyttää siltä, että perussuomalaisten europarlamenttiryhmä on katoamassa alta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on käynyt Strasbourgissa neuvottelemassa perussuomalaisten ryhmästä, mutta hän ei ole halunnut kertoa asiasta yksityiskohtia ennen toukokuun vaaleja.

– Ainoa, mitä tässä on ennalta rajattu pois vaihtoehtoina, on tämä äärioikeistolainen ryhmä. Siihen me emme lähde. Paitsi että sen syntyminen on epävarmaa, niin se todennäköisesti tullaan eristämään muiden ryhmien yhteistyöstä, Sampo Terho sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Terho sanoi, että perussuomalaiset haluaa mahdollisimman vaikutusvaltaisen toimintapohjan.

– Enkä ole lainkaan huolissani, etteikö sellainen löydy.

Terhon mukaan perussuomalaiset kelpaisivat ja heille kelpaisi tällä hetkellä kumpi tahansa olemassa olevissa EU-kriittisistä ryhmistä: heidän nykyinen ryhmänsä EFD (Europe of Freedom and Democracy) tai ECR (European Conservatives and Reformists Group ).

– Näiden olemassa olevien ryhmien pohjalta muodostuu toivottavasti parlamenttiin uusi, entistä suurempi, ehkä jopa kolmanneksi suurin ryhmä. Se on tavoitteena, Terho kertoi.

Stubbin blogissaan esittämän arvion mukaan ryhmien yhdistyminen voi osoittautua vaikeaksi, sillä EFD-ryhmän kantaviin voimiin kuuluva Iso-Britannian itsenäisyyspuolue (UKIP) ja ECR-ryhmään kuuluvat brittikonservatiivit ovat toistensa verivihollisia.

Toinen perussuomalaisten EFD-ryhmän kantavista voimista on Italian Pohjoisen liitto (Lega Nord), joka kertoi vastikään keskustelevansa Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman (Front national) kanssa yhteistyön tiivistämisestä.


----

Uusi Suomi: Tiukka vaatimus Timo Soinille Ykkösaamussa: ”Hörhöjen joukkoon?”

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kehotti Ylen ykkösaamussa perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia (ps.) kertomaan Suomen kansalle, mihin ryhmään perussuomalaiset liittyvät Euroopan parlamentissa. Stubb otti myös kantaa Solidiumin rooliin.

–Jotta voidaan perustaa ryhmä tarvitaan 25 meppiä seitsemästä eri maasta. On totta kai etabloituneita ryhmiä kuten EPP, sosialistit, liberaalit, vihreät ja vasemmisto, mutta perussuomalaisilla ei tällaista ryhmää ole, Stubb sanoo Ykkösaamussa.

Stubbin mukaan perussuomalaiset ovat jäämässä ilman ryhmää.

–Minun mielestäni ihan demokratian näkökulmasta ja äänestäjän kuluttajansuojan näkökulmasta olisi ihan paikallaan, että Timo Soini kertoisi missä ryhmässä hän aikoo Euroopan parlamentissa olla, hän toteaa.

–Äänestäjänä haluaisin tietää menevätkö he hörhöjen joukkoon vai johonkin normaaliin ryhmään, hän lisää.

Stubb korostaa, että mepin painoarvoon vaikuttaa "100 prosenttisesti" se, missä ryhmässä hän on Euroopan parlamentissa.

Stubb arvioi, että perussuomalaisten ainoa vaihtoehto voi olla, että he olisivat sitoutumattomina.

–Suuret puolueryhmittymät määräävät ja tekevät päätöksiä. Pienet ryhmät ovat lopulta marginaalissa, kuten perussuomalaiset tämän kauden aikana ovat olleet.

Stubb otti kantaa myös ministeri Paavo Arhinmäen (vas.) eilen nostamaan asiaan valtion sijoitusyhtiö Solidiumista.

–Mielestäni kaikkein hyödyllisintä olisi, että poliitikot pitäisivät näppinsä erossa Solidiumista. Ei ole mitään järkeä sekoittaa yritystä, jonka tavoitteena on turvata strateginen suomalainen omistus ja lisätä tuotantoa ja voittoa sillä, että poliitikot ovat jollakin tavalla mukana, hän totesi

Arhinmäki kertoi eilen, että olisi valmis purkamaan Solidiumin, ja poliittisille päättäjille pitäisi antaa enemmän päätösvaltaa valtion yritysomistuksissa.

Stubbin mielestä Solidium voi jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti.