tiistai 28. tammikuuta 2014

Etelä-Suomen Sanomat: Täällä olisi somalialaisia tarjolla - Pakolaiskohun herättänyt poliitikko sai puhelun rap-artistilta

Etelä-Suomen Sanomat: Täällä olisi somalialaisia tarjolla - Pakolaiskohun herättänyt poliitikko sai puhelun rap-artistilta 28.1.2014
Yle, kolumni: Ripaus ihmisrakkautta tekisi hyvää tylylle Heinolalle

Keskustelu Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Timo Ihamäen pakolaislausunnoista jatkuu. Nyt itähelsinkiläinen rap-mies Musta Barbaari tarjoaa oman näkökulmansa kohuun.

Ihamäen alkuperäisen 100 kiintiöpakolaisen ehdotuksen motivaatio oli saada Heinolan väkimäärä 20 000 asukkaan yli, jotta kaupunki säilyttää omat sote-palvelunsa.

Mustan barbaarin savumerkki -ohjelmassa Radio Helsingissä juontajat kasasivat peruspaketin, johon kuuluu syyrialaisia, somaleita, kongolaisia, etiopialaisia ja tansanialaisia, jotka haluavat mennä paikkakunnalle, jossa heitä halutaan. Projektin nimeksi juontajat antoivat "Värjätään Heinola".

Juontajat soittivat Ihamäelle suorassa lähetyksessä ja esittivät oman ehdotuksensa.

- Somalialaiset, meillä on niitä Helsingissä aika paljon. Teen Mustan Barbaarin pakolaisperuspaketin, että saadaan 20 000 täytettyä vuoden loppuun mennessä täyteen, Musta Barbaari ehdotti.

- Ottaisin mielelläni vastaan, mutta päätökset pitäisi tehdä pian, vastasi Ihamäki ja kyseli tarjokkaiden pakolaisstatuksen perään.

Tarjouksensa bonuksena Musta Barbaari ehdotti, että somalialaiset perustavat Heinolassa oman jääpallojoukkueensa.

Ihamäen tulkinta asiasta nousseesta kohusta oli radiohaastattelussa se, että mediassa ei ymmärretä huumoria. Hyvien ja terveiden pakolaisten haluamiselle oli selvä motiivi:

- Jos minä sanon, että halutaan hyviä ja terveitä, niin eihän se tarkoita kuin että en halua tänne huonoja ja epäterveitä.

_______________________________________

Yle, kolumni: Ripaus ihmisrakkautta tekisi hyvää tylylle Heinolalle

Heinolassa ei ole ennenkään syntynyt hyvää jälkeä, kun johtavat poliitikot ja johtavat virkamiehet ovat hoitaneet asioita niin sanotusti eri raiteilla. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii suunvuorossaan Heinolan pyrkimyksiä lisätä asukaslukuaan.

Hyvää jälkeä ei Heinolassa syntynyt tälläkään kertaa, kun kaupunki ryhtyi murehtimaan asukaslukunsa jatkuvaa pienenemistä.

Siinä pelossa, että kuihtuva Heinola menettäisi oikeutensa järjestää omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa, poliitikot päättivät näyttää kaapin paikkaa ja perustivat asukaslukutoimikunnan pelastamaan tilannetta.

Virkamiehet vastustivat ja pelkäsivät pahinta. Lopulta ihan syystä.

Asukaslukutoimikunnan piiristä on pulpahtanut ilmoille toinen toistaan räväkämpiä kepulikonsteja Heinolan asukasluvun ripeäksi nostamiseksi.

Viimeisimmäksi toimikunnan puheenjohtaja Timo Ihamäki näytti oikein kunnolla kaapinpaikan ja laskelmoi, tunnetuin seurauksin, Heinolan turvautuvan hyvien ja terveiden pakolaisten vastaanottoon asukasluvun nostamiseksi.

Kertaheitolla kaupunki pääsi valtakunnan julkisuuteen, ja isommissakin piireissä saatettiin miettiä, kykeneekö Heinola todella hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa ihan itse.

Vahvistunutta tylyn kaupungin mainetta Heinola ei hetikohta kykene paikkaamaan Ihamäen nöyrällä anteeksipyynnöllä, ties kenelle. Eikä edes sillä, että oma Kokoomus-ryhmä ilmoittautui anteeksiantajaksi.

Mutta olisiko Ihamäen ehdotuksessa jotakin kannatettavaakin?

Ely-keskuksen eli valtion viranomaisen mielestä ainakin on. Valtio on lirissä, kun pakolaisia pitäisi ottaa, mutta kunnat eivät halua.

Ely-keskuksessa Ihamäen ulostuloa on pidetty hyvänä ja siellä odotetaan Heinolan esitystä pakolaisten vastaanotosta. Tarjoaahan hämäläisistä kunnista vain Lahti, Hämeenlinna ja Janakkala sijoituspaikan noin 70 pakolaiselle ja turvapaikanhakijalle. Humanitäärisen avun tarve olisi suunnattomasti suurempi.

Valtiolla on valmius avustaa Heinolaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa. Mutta onko Heinolalla valmius järjestää uusille asukkaille asunnot, opetus, hoito, koulutus ynnä muut tavalliseen elämään liittyvät palvelut?

Miksei olisi?

Heinolaanhan kaivataan uusia asukkaita. Sisäänpäin lämpiävän ja kuihtuvan kaupungin vireystilaan saattaisivat muualta tulleet ihmiset sittenkin tuoda hyvän nosteen. Ja sitäpaitsi ripaus ihmisrakkautta ei olisi pahitteeksi tylyn kaupungin maineelle.