sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kymen Sanomat: Älykkään rajan etuudet ja haitat puntarissa Kotkassa

Kymen Sanomat: Älykkään rajan etuudet ja haitat puntarissa Kotkassa 26.1.2014

Kotkassa pohdittiin sunnuntaina kolmen puolueen Eurovaali-ehdokkaiden kesken Euroopan uudistuvia rajavalvontajärjestelmiä. Kotkan vihreiden järjestämässä tilaisuudessa kantaa ”älykkääseen rajaan” ottivat vihreiden Tarja Cronberg, perussuomalaisten Juho Eerola ja vasemmistoliiton Petri Pekkola.

Smart borders-järjestelmässä kerätään tietoja kaikilta rajoja ylittäviltä. Näiden tietojen pohjalta tiedetään, missä kukin jollakin rajalla rekisteröitynyt ihminen liikkuu.

Eurosur-järjestelmässä ihmisten liikkumista seurataan satelliitein ja lennokein kuvaamalla. Tämä hyväksyttiin lokakuussa Europarlamentissa vihreiden vastustaessa.

Vihreiden Cronbergin mielestä kalliilla tekniikalla korvataan se, ettei EU.ssa ole yhtenäistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa. Cronbergin mielestä järjestelmillä loukataan ihmisoikeuksia estämällä turvapaikkaan oikeutettujen pääsy Eurooppaan.

Perussuomalaisten Eerola ottaa tekniikan ja tietojen keruun ilolla vastaan. – Periaatteeni on, ettei Shengen alueelle saa päästä yhtään laitonta maahantulijaa. Ei ole ongelma, jos jää muutama turvapaikkaan oikeutettu tulematta.

Vasemmistoliiton Pekkolan mielestä tekninen valvonta tuntuu totalitaariselta ja paluulta entiseen. – Berliinin muureja on ollut ja on edelleen olemassa, mutta en toivo, että yhtä ainuttakaan enää rakennetaan lisää.