Demari: "Maahanmuuttajat ovat politiikassa suositumpia kuin tällainen suomalainen muslimiakka" 14.1.2014
Pia Jardi kiirehtii haastatteluun suoraan töistä. Hijab-huivilla päänsä peittänyt nainen on helppo tunnistaa Helsingin Hakaniemessä kadulla kulkijoiden joukosta.
Seitsemän lapsen äiti huolehtii lasten löytämisestä tiensä kirjastoon ennen illan taekwondoharjoituksia. Puhelin soi muutaman kerran kesken haastattelun.
– Hei, salem aleikum, Jardi vastaa puheluun ja ja ohjaa pienimpiä lapsiaan odottelemaan sopuisasti kirjastossa.
– Ole kiltti sille Saralle, hän opastaa.
Suomalainen Jardi kääntyi muslimiksi noin 30 vuotta sitten, sen jälkeen kun hän tapasi marokkolaisen puolisonsa. Tietoa islamista ei siihen aikaan ollut juurikaan saatavilla, Jardi sanoo. Puoliso kertoi omasta uskostaan, mutta ei pyytänyt kääntymään.
– Jossakin vaiheessa tiedon lisääntyessä islamista syntyi tunne siitä, että olen selvästi muslimi, Jardi kertoo.
Jardi on vuonna 2006 perustetun Suomen islamilaisen neuvoston, Sinen, hallituksen varapuheenjohtaja. Jardi sanoo, että kokee olevansa puskuri kulttuurin ja uskonnon välissä, koska suomalaisena ymmärtää, etteivät uteliaat tarkoita kiinnostuksellaan pahaa.
Jardi sanoo, ettei halua muslimien jäävän marginaaliseksi ryhmäksi, jonka ajatellaan vain rukoilevan 24 tuntia vuorokaudessa. Jardin mukaan on tärkeää, että myös uskonnolliset muslimit ovat osa yhteiskuntaa.
– Koen, että ajatellaan "olkaa omassa nurkassa" ja sitten ihmetellään kun tulee radikalisoitumista.
Tämä on myös syynä siihen, miksi Jardi on lähtenyt mukaan politiikkaan. Hän on ollut kaksi kertaa ehdolla kaupunginvaltuustoon SDP:n riveistä. Puolueen hän on valinnut sukutaustasta tuttujen ja omiksi kokemiensa arvojen perusteella. Matkustelu maailmalla on myös avannut silmät eriarvoisuudelle.
Jardin mielestä demarit ovat iso rakennuspalikka hyvinvoinnissa, vaikka välillä hän on joistakin asioista eri mieltä. Hän sanoo toivovansa politiikalta entistä enemmän painotusta hyvinvoinnille.
Vaikka kaikkien mielestä politiikkaan osallistuminen ei ole "halal", sallittua, Jardi sanoo, ettei vakaumus estä häntä olemasta mukana. Hän kokee, että muslimeilla on velvollisuus hoitaa sen yhteiskunnan asioita jossa elävät.
– On ollut poliittinen itsemurha puhua demareiden piirikokouksissa ruumiiden pesun ongelmista, mutta pystyn puhumaan muustakin.
Pia Jardi arvelee, että ulkomuodosta johtuen menestys politiikassa ei ole iskenyt tulta. Myös kanssatoverit saattavat kokea minut uhkana, hän pohtii.
– Maahanmuuttajat ovat politiikassa suositumpia kuin tällainen suomalainen muslimiakka, Jardi kärjistää hymyillen.
Nyt Jardi on siirtynyt politiikassa taka-alalle, ja sanoo, että haluaa viedä ennen muuta uskonnollisten yhteisöjen asioita eteenpäin.
– Muslimit kokevat, että heille sanotaan maallistu tai mene pois, mutta toisaalta esimerkiksi kristityille tai juutalaisille on olemassa valmiit rakenteet ja palvelut, Jardi vertaa.
Lue juttu kokonaisuudessaan tiistain Demokraatista.