perjantai 24. tammikuuta 2014

Uusi Suomi: Kiista köyhien ongelmista: ”Ei sinne rahaa kanneta”

Uusi Suomi: Kiista köyhien ongelmista: ”Ei sinne rahaa kanneta” 24.1.2014
Uusi Suomi: Sampo Terho väisteli syytöksiä: ”Mitä! Mistä tämä tulee?”

Köyhyys ja romanikerjäläiset saivat aikaan kiivaan keskustelun europarlamentaarikkoehdokkaiden välillä Työeläkevakuuttajat Telan ry:n järjestämässä paneelikekustelussa. Kiistaa syntyi erityisesti siitä, miten Helena Erosen (muutos 2011) mielestä romanien ongelmien hoitoon ei ole järkevää puuttua ulkopuolelta.

–Jos yhteiskunnan ilmapiiri on, että antakaa vain meille rahaa, mutta mikään ei muutu, niin mitä järkeä sellaisia on ruveta ulkopuolelta auttamaan, hän sanoi.

Erosen mukaan EU on jo siirtänyt rahaa Euroopan itäisiin maihin, jotta he paneutuisivat köyhien ongelmiin.

–Rahat on kuitenkin käytetty muuhun. En usko, että sellainen ilmapiiri, että siirretään rahaa ongelmakohteisiin toimisi, koska taustalla on kyse yhteiskunnan ilmapiiristä ja asenteista, Eronen sanoi.

Liisa Jaakonsaari (sd.) tyrmää Erosen väitteen.

–Ei sinne mitään rahaa kanneta ilman, että mitään tapahtuu. Itse asiassa niitä rahoja jää tällä hetkellä käyttämättä, Jaakonsaari sanoo.

Hän korostaa, että esimerkiksi Unkarissa on pitkä traditio, että romaneilla ei ole ihmisoikeuksia. EU on hänen mukaansa ”panostanut kovin” ongelmien hoitoon monessa massa ja kehitystä on tapahtunut.

Romanien tilanne huolestuttaa myös Sirpa Pietikäistä (kok.).

–Ei ole mielipidekysymys, onko ihmisellä ihmisoikeudet vai ei, Sirpa Pietikäinen sanoi.

Myös europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) otti tilaisuudessa kantaa romanien oikeuksiin. Hän haastoi erityisesti perussuomalaisten linjauksia.

–Jos romanin heittää kadulle Unkarissa, niin he ovat meillä kerjäämässä. Perussuomalaisten ratkaisu on, että suljetaan rajat, Cronberg sanoi.

Sampo Terho (ps.) kiisti Cronbergin väitteen.

-----

Uusi Suomi: Sampo Terho väisteli syytöksiä: ”Mitä! Mistä tämä tulee?”

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho joutui puolustelemaan ja selittämään omia ja puolueensa linjauksia Työeläkevakuuttajat Tela ry:n järjestämässä paneelikeskustelussa, jossa europarlamentaarikot ottivat yhteen.

Sampo Terhon mielestä EU:n ei pidä puuttua jäsenvaltioiden kansalliseen päätöksentekoon, koska vaatimukset johtaisi siihen, että EU:n pitäisi myös rahoittaa vaatimiaan hankkeita. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) haastoi Terhoa.

–Kyllä meillä on sosiaalisia velvoitteita ilman, että siinä tulee rahaa, että näin paljon pitää maksaa unkarilaisille, ettei unkarilaisia pahoinpidellä. Ei se näin voi mennä, Pietikäinen sanoi.

–Hyväksytkö sen romanialaisten kohtelun Unkarissa? Onko se heidän oma asia? hän tivasi Terholta.

–EU:ssa on ihan selvät säännöt ihmisoikeuksista, Terho vastasi.

–Onko? Millä siihen puututaan. Onko se oikein, että Unkarissa pahoinpidellään ihmisiä, eikä siihen voi mitenkään puuttua? Pietikäinen vastasi.

Tässä vaiheessa tilaisuuden juontaja Jussi-Pekka Rantanen keskeytti kiivaan keskustelun.

Tarja Cronberg (vihr.) on huolissaan siitä, että EU pitää yritysten ja markkinoiden oikeuksista huolta, mutta sillä ei ole työkaluja puuttua ihmisten oikeuksiin, jos jäsenmaassa ei niitä haluta kunnioittaa.

–Jos romanin heittää kadulle Unkarissa, niin he ovat meillä kerjäämässä. Perussuomalaisten ratkaisu on, että suljetaan rajat, Cronberg sanoi.

Sampo Terho kiistää Cronbergin väitteen keskeyttäen hänet kiivaasti.

–Mitä! Mistä tämä tulee, Terho huudahti.

–Ei ole irrallisia ongelmia, jotka voisi eristää ulkopuolelle, Cronberg jatkaa.

Terho korostaa, että perussuomalaiset kunnioittavat EU:n neljää perusohjetta, mihin kuuluu ihmisten vapaa liikkuvuus.

–Onpas aika kummallinen väite, koska olen seurannut siellä Euroopan parlamentissa sinun ryhmäsi toimintaa, niin kyllä ne joka asiassa äänestävät vastaan kun kyse on ihmisten liikkuvuudesta, Liisa Jaakonsaari ihmettelee Terholle.

Yleisö repesi nauruun.

–Tiesit hyvin, että meillä ei ole ryhmäkuria, Terho nauraa.

–Toivottavasti suomalaisetkin tietäisivät sen, minkälaista työelämän villiä länttä Sampon ryhmä perussuomalaiset ajavat Britanniassa, ei työaikalainsäädäntöä, ei työsuojelua, Jaakonsaari sanoi.

Keskustelussa kiisteltiin myös köyhyydestä ja romanien tilanteesta.