Yle: Soini: Ryhmävalinnalla pelottelu on valtapuolueiden hermoilua 27.1.2014
Iltalehti: Kenen joukoissa Soini seisoo?
Yle: Kiistelty italialaispoliitikko: Suomessa natsipuolue
Yle: Italialaispoliitikko korjaa lausuntoaan Suomen natsipuolueesta – Viittasi Norjaan 28.1.2014
Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan europarlamenttiin syntyy kyllä perussuomalaisille sopiva EU-kriittinen ryhmä. Alexander Stubb on vaatinut Soinia kertomaan, mihin porukkaan puolue EU:ssa kuuluu.
Kokoomuslainen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on vaatinut perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia kertomaan äänestäjän kuluttajansuojan nimissä, mihin europarlamentin ryhmään perussuomalaiset aikoo kuulua.
– Ainakin äänestäjänä haluaisin tietää, menevätkö he normaaliin joukkoon vai johonkin hörhöjen ryhmään, Stubb sanoi Ylen TV 1:n Ykkösaamussa.
Brasiliassa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa matkaileva Timo Soini vakuuttaa, että ryhmä kyllä löytyy.
– Kävin itse Strasbourgissa ja tapasin parikymmentä meppiä. Ryhmä syntyy varmasti. EFD, ECR tai jotain uutta, mutta siitä ei tarvitse olla huolissaan.
Perussuomalaisten meppi Sampo Terho kuuluu nyt EDF-ryhmään. Siihen kuuluu myös Britannian itsenäisyyspuolue UKIP.
Soini haaveilee EDF-ryhmän yhdistymisestä brittikonservatiivien muodostaman, niin ikään EU-kriittisen ECR-ryhmän kanssa, jolloin voisi syntyä EU-parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Esteenä on se, että riitaiset brittipuolueet tuskin mahtuvat samaan porukkaan.
Ranskassa suosittuun Marine le Penin äärioikeistolaiseen puolueeseen Soini on tehnyt selvää pesäeroa.
Soinin mielestä ryhmän ehtii muodostaa vaalien jälkeenkin, koska mepit äänestetään kansallisesti.
– Ryhmä on toisarvoinen asia sikäli, että esimerkiksi isoihin ryhmiin kuuluu puolueita, joiden politiikka poikkeaa toisistaan huomattavasti. Esimerkiksi Ranskan ja Puolan konservatiivien välillä on valtava ero, ja samassa ryhmässä he kuitenkin ovat.
Ryhmä-pelottelun taustalla on Soinin mukaan kokoomuksen ja sen europuolueen EPP:n hermoilu. Valtapuolueet pelkäävät EFD- ja ECR-ryhmien kasvavan erilläänkin.
– Tämä on valtapuolueen Euroopan laajuinen tavoite pistää tällaiset huhut liikkeelle ja horjuttaa sitä kautta äänestäjiä. Stubb on enemmän huolissaan EU-kriittisyyden noususta kuin ryhmän muodostumisesta, Soini sanoo.
Stubb on kuitenkin sitä mieltä, että EU-kriittisten voimia liioitellaan.
– Heidän painoarvonsa kasvaa nykyisestä mutta ei tule olemaan niin korkea kuin oletetaan. Heitä on noin 12 prosenttia koko Euroopan parlamentista, voi hyvin olla että osuus nousee 15:een ehkä 20 prosenttiin, Stubb sanoi.
Soini uskoo, että EU-kriittisten osuus parlamentissa vahvistuu ainakin 30 prosenttiin.
_________________________________
Iltalehti: Kenen joukoissa Soini seisoo?
Perussuomalaisille povataan eurojytkyä. Puolueen liittolaiset ovat silti hämärän peitossa.
"Perussuomalaisilta on katoamassa ryhmä alta", Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) väitti viime perjantaina eurovaalikampanjansa alkajaisiksi.
- Tiedän varmasti paremmin EU-kriittisten asiat kuin Alex. Voiko noin keveillä eväillä pyrkiä Suomen komissaariksi? perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tölväisi takaisin Plokissaan.
Iltalehdelle Soini kertoo käyneensä Strasbourgissa henkilökohtaisesti varmistamassa, että perussuomalaiset saa "hyvän ryhmäratkaisun EU-parlamenttiin".
Sitä Soini ei paljasta vieläkään, keiden kanssa perussuomalaiset aikoo liittoutua.
- Käydään vaalit ensin.
Haluttua tavaraa
Stubbin teoria pohjautuu siihen, että italialaisen Pohjoisen liiton mepit, joita on tällä hetkellä seitsemän, siirtyisivät perussuomalaisten Vapaa ja demokraattinen Eurooppa -ryhmästä (EFD) äärioikeiston ryhmään.
EFD:ssä on tällä hetkellä 31 europarlamentaarikkoa, kun parlamenttiryhmän perustamiseen tarvitaan vähintään 25 meppiä.
Pohjoisen liiton - jonka johtaja Matteo Salvini linjasi joulukuussa, että euro on rikos ihmisyyttä vastaan - lähtö voisi siis Stubbin mukaan aiheuttaa perussuomalaisille valintatilanteen: ollako sitoutumaton vai äärioikeiston porukassa?
- Jos eurooppaministeri edes uneksii siitä, että jäisimme ilman ryhmää, hänen olisi syytä herätä ja pyytää anteeksi. Olemme suorastaan haluttua tavaraa, europarlamentaarikko Sampo Terho (ps) sanoo itsevarmasti.
Cameronin kaveriksi?
Ykkösvaihtoehto on Terhon mukaan EFD:n liitto brittikonservatiivien johtaman ECR-ryhmän kanssa.
Liittoa vaikeuttaa se, että ECR-koalition keulahahmo, Britannian pääministeri David Cameron, on UKIP:n johtajan Nigel Faragen poliittinen verivihollinen.
UKIP on perussuomalaisten nykyisen ryhmän EFD:n suurin puolue kahdeksalla mepillään. Perussuomalaisilla on EFD:ssä tällä hetkellä vain yksi edustaja, Terho, joka tuli Soinin tilalle EU-parlamenttiin keväällä 2011.
Terho myöntää, että Britannian sisäpolitiikka on "suurin kanto kaskessa", mutta vannoo perussuomalaisten löytävän poliittisen kodin Euroopasta vaikka ilman UKIP-puoluetta, jota Ranskan äärioikeistoa edustava Marine Le Pen on kosiskellut poliittisesti - toistaiseksi huonolla menestyksellä.
Vain yhteistyö äärioikeistolaisten, kuten Le Penin ja hollantilaisen Geert Wildersin, kanssa on sekä Soinin että Terhon mielestä poissuljettu vaihtoehto.
Kiistellyt ystävät
Joidenkin mielestä tosin jo perussuomalaisten nykyisessä ryhmässä vaikuttaa kaikenkarvaisia poliitikkoja.
Demarimeppi Liisa Jaakonsaari on väittänyt (Kaleva, 10.1.2012), että yhteistä EFD:n jäsenille on "ennen kaikkea EU- ja muukalaisvastaisuus, mutta myös islam- ja homofobia sekä antisemitismi ovat monen agendalla".
EFD:hen kuuluvan Slovakian kansallispuolueen ex-puheenjohtaja Jan Slota on kuvaillut maan unkarilaisvähemmistöä syöväksi Slovakian valtiossa.
Miten kommentoit, Sampo Terho?
- Täällä slovakkien toiminta on ollut korrektia, vaikka heidän kotimaastaan kuuluu kaikkea huolestuttavaa. Heidän edustajansa Jaroslav Paška istuu vieressäni, eikä hänessä ole muuta vikaa kuin nimi, Terho vitsailee.
Pohjoisen liiton jäsen, senaatin varapuheenjohtaja Roberto Calderoli sai aikaan kohun verrattuaan Kongosta kotoisin olevaa italialaisministeriä Cecile Kyengea orankiin.
- Sopimatonta, Terho paheksuu.
_________________________________
Yle: Kiistelty italialaispoliitikko: Suomessa natsipuolue
Italiassa yli 20 prosentin kannatusta nauttiva populistinen Viiden Tähden Liike ajaa tulevissa eurovaaleissa Italian eroa euroalueesta ja erillistä Etelä-Euroopan valuuttaunionia. Puolue ilmoittaa olevansa avoin yhteistyölle muiden populististen eurooppalaisten puolueiden kanssa.
Entisen koomikon Beppe Grillon johtama Viiden Tähden Liike nousi viime vuoden vaaleissa yhdeksi Italian suurimmista puolueista.
Avain liikkeen suosioon on ennen kaikkea sen radikaalissa ohjelmassa, joka ajaa koko Italian korruptoituneen poliittisen järjestelmän hajottamista.
Samalla protestilinjalle puolue lähtee myös kevään Eurovaaleihin, jossa sille ennustetaan suurta äänisaalista.
– Haluamme perustaa erillisen Euroalueen yhdessä Irlannin, Ranskan, Espanjan, Kreikan ja Portugalin kanssa. Haluamme eurosta kansanäänestyksen ja palaamme tarvittaessa liiraan, jos kansa näin haluaa, sanoi puolueen johtaja Grillo.
Hän korosti, ettei Viiden Tähden Liike ole Euroopan Unionin vastainen.
– En ole Euroopan-vastainen, vaikka vastustan Euroa. Euroopasta on monenlaisia visioita, Grillo muistutti.
Eurovaaleista povataan tulevan protestivaalit, joissa populistiset puolueet nostavat kannatustaan. Grillo pitää mahdollisena yhteistyötä muiden populististen puolueiden kanssa europarlamentissa.
– Toistaiseksi etenemme yksin. Mikäli parlamentissa on puolueita esimerkiksi Hollannista, Saksasta, tai Suomesta, jotka ovat kanssamme samoilla linjoilla, totta kai voimme tehdä yhteistyötä, Grillo sanoi.
Hän muistutti kuitenkin, että Viiden Tähden Liike eroaa monista muista populistisista puolueista.
– Moraalikadon myötä kaikkialla Euroopassa totalitaristiset ja fasistiset puolueet ovat nousussa. Meillä Italiassa näin ei ole, vaan me olemme täyttäneet tämän moraalisen tyhjiön ja ihmisten pitäisi olla meille kiitollinen siitä, ettei täällä ole natsipuolueita kuten Kreikassa, Unkarissa tai Suomessa, Grillo sanoi.