sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kaleva: Kikanda Nyembo sai Oulussa takaisin kykynsä liikkua

Kaleva: Kikanda Nyembo sai Oulussa takaisin kykynsä liikkua 12.1.2013

Kun kongolainen Kikanda Nyembo makasi burundilaisessa sairaalassa selvittämättömän sairauden halvaannuttamana, lääkärit eivät antaneet toivoa: kuolema tulisi pian. Toki oli mahdollista, että jos kotimaastaan sotaa paennut perhe pääsisi jonnekin hyvän terveydenhuollon piiriin, Nyembo saataisiin ehkä tutkittua kunnolla.

Monien kiemuroiden ja kahden sairaalassa asutun vuoden jälkeen perhe pääsi Suomeen. Tänä päivänä Nyembo kävelee taas omilla jaloillaan.

Perhe on asunut Oulussa nyt jo vuosia eikä enää tunne olevansa ulkomailla. Nyembon vaimo Anifa Zabulungu sai tuntemastaan kiitollisuudesta sytykkeen opiskella lähihoitajaksi. Perheeseen syntyy näinä päivinä neljäs lapsi.

Afrikan koulutetusta väestä jo kolmasosa on lähtenyt viime vuosina Eurooppaan. Mantere tyhjenee siitä keskiluokasta, jonka pohjalle demokratiaa voitaisiin ryhtyä rakentamaan.

Eurooppa tarvitsee maahanmuuttajia, mutta muuttoliike aiheuttaa niin lähtö- kuin tulomaissa ongelmia, jotka ovat suurelta osin ratkaisematta. Esimerkiksi kotoutumiskysymykset on saatava paremmalle tolalle.

Vuonna 2012 EU-maista eniten maahanmuuttajia tuli Italiaan. Myönnettyjä oleskelulupia oli kaikkiaan lähes 3,8 miljoonaa. Suomessa niitä oli noin 154 000.

Lue lisää muuttoliikkeestä Sunnuntai-liitteestä