Yle: Tanssi muistuttaa Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille ajoista jolloin kaikki oli hyvin 28.1.2014
Monelle Suomeen saapuneelle turvapaikanhakijalle tanssi on iso osa omaa kulttuuria. Esimeriksi Lähi-idän ja Afrikan maissa tanssi alkaa pienimmästäkin syystä ja sillä kerrotaan iloa ja surua. Vaikeiden elämätilanteiden vuoksi tanssi on monelta turvapaikanhakijalta Suomessa jäänyt.
Tanssi on tunnetta. Tanssi on kieli, jota voi ymmärtää yli rajojen. Ja katutanssi ennen kaikkea, sillä se syntyi Yhdysvalloissa suurkaupunkien kaduilla vailla juuria tiettyyn paikkaan. Turvapaikanhakijoille, jotka on revitty juuriltaan, katutanssi on helposti lähestyttävää.
Syyrialaiselle Lawand Ibrahimille tanssi on kuitenkin tärkeä osa elämää.
– Se on jotain erilaista. Tanssilla voi hyväksyä itsensä, tanssilla voi näyttää tunteitaan ja kykyjään. Tanssiminen on hyvä asia, sanoo Lawand.
Lawand Ibrahim on tuli Suomeen puoli vuotta sitten Kreikan, Italian ja Turkin kautta. Hän kertoo elämänsä olleen varsin rankkaa. Syyrialaiseen kulttuuriin tanssi kuuluu kiinteästi ja Ibrahim kertoo tanssineensa osana tanssiryhmää kotimaassaan.
– Nyt en ole voinut tanssia juurikaan ja kaipaan sitä. Minä ja ystäväni kotona tanssimme aina ja joka paikassa.
Tanssi yhdisti koko vastaanottokeskuksen väen
Suomen katutanssiliitto ja Maahanmuuttovirasto järjestämä katutanssikiertue pysähtyi maanantaina Lammin vastaanottokeskukseen. Lammilla on 150 turvapaikanhakijaa ja parikymmentä eri kansallisuutta. Katutanssin liikkeitä hakivat muun muassa irakilaiset, nigerialaiset, somalit, miehet, naiset ja lapset. Terveyttä tanssista kiertue käy kaikissa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa kevään aikana.
Tanssi yhdisti koko vastaanottokeskuksen väen, kertoo puheenjohtaja Jouni Janatuinen Suomen Katutanssiliitosta.
– Se (katutanssi) voi olla se yhdistävä tekijä ja yhdistävä tekijä myös kantaväestöön juuri tämän monikulttuurisuutensa vuoksi. Monikulttuurisuus tulee siitä, että lajit ovat syntyneet vähemmistöjen edustajien toimesta juuri Yhdysvalloissa. Tanssit myös säilyttivät moninaisuutensa lähtiessään leviämään. Tämän vuoksi katutanssi on helppo lähestyttävä maahanmuuttajataustaisellekin.
Tärkeää tanssikiertueella on tuoda arjen rutiineihin myös vaihtelua ja auttaa kotouttamisessa. Tarkoituksena on, että kiertueen jälkeen tanssitunteja järjestetään säännöllisesti.
– Ideana on, että tanssin avulla autetaan kotouttamisessa ja tuodaan tunneille turvapaikanhakijoiden lisäksi myös kantaväestöön kuuluvia ihmisiä. Sitä kautta tuodaan vuorovaikutusta. Se jos mikä auttaa kotutttamisessa.
Janatuisen mukaan toiveena on, että 10-15:een vastaanottokeskukseen saadaan säännölliset tanssitunnit kolmeksi vuodeksi.
Tanssi muistuttaa elämän onnellisista päivistä
Lawand Ibrahimille tanssi toi paljon iloa päivään, vaikka ei Ibrahim Lammia tylsänä pidäkään.
– Täällä on ihmisiä, kauppoja, kaikkea. Täällä on hyvä olla, ja tämä on myös paras paikka missä olen ollut. En ole matkallani tänne kohdannut missään tällaista välittämistä ja apua mitä olen täällä saanut.
Ibrahim kokeili päivän aikana street-tanssia ja hip-hoppia. Vaikka tanssin avulla voi katsoa tulevaan, pitää se myös muistot menneestä elävänä.
– Tanssi muistuttaa onnellisista päivistä, elämästäni (Syyriassa), perheeni häistä, sukulaisista. Kun tanssin, muistan sen kaiken ja se on hyvä asia, hymyilee Lawand Ibrahim.