perjantai 17. tammikuuta 2014

Iltalehti: Tabu nimeltä ympärileikkaus: "Poikani leikattiin väkisin"

Iltalehti: Tabu nimeltä ympärileikkaus: "Poikani leikattiin väkisin" 17.1.2014
Uusi Suomi: Suomesta puuttuu tärkeä laki: ”Kuka tahansa voi tehdä ympärileikkauksen”

Hovioikeuden mukaan ulkomaalaismies ei syyllistynyt rikokseen pyytäessään tunnettua lääkäriä ympärileikkaamaan nelikuukautisen poikansa suomalaisäidin tiukasta vastustuksesta huolimatta.

Helsingin hovioikeus antoi viime perjantaina tuomion, jonka mukaan nigerialaismies sai ympärileikkauttaa pariskunnan nelikuukautisen poikavauvan kotimaansa kulttuuriin vedoten äidin tiukasta vastustelusta huolimatta.

Iltalehden haastattelema suomalaisnainen on pöyristynyt hovioikeuden ratkaisusta, joka mitätöi käräjäoikeuden nigerialaismiehelle antaman sakkotuomion pahoinpitelystä.

Nainen on järkyttynyt myös sakkotuomiosta, joka koski vain isää ja tuli vain pahoinpitelystä. Naisen mielestä hänen sylivauvaikäisen poikansa ympärileikkaus helsinkiläisen kerrostaloasunnon olohuoneessa oli vakava väkivaltarikos, jolla on vaikutusta pojan koko loppuelämään.

Naisen mielestä hovioikeus sivuutti ratkaisussaan täysin lapsen edun, perusoikeudet ja äidin oikeudet.

- Lapseni on Suomessa syntynyt Suomen kansalainen, joka asuu suomalaisen äidin kanssa Suomessa suomalaisessa kulttuurissa, ei Nigeriassa. Tästä huolimatta lapseeni ei saisi soveltaa Suomen perustuslakia, vaan ennemmin nigerialaista perinnettä, nainen päivittelee.

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

- Koen, että lapseltani on viety herkän kehonosan lisäksi perusoikeudet. Lapseltani on viety oikeus kasvaa ehjänä, oikeus päättää itse kehostaan ja siitä, vaatiiko hänen oma kulttuuri-identiteettinsä muodostaminen tulevaisuudessa sitä, että hän leikkaisi itsensä. Jokaisella ihmisellä on oikeus olla kokonainen ja kasvaa ehjänä, nainen sanoo.

Nainen kokee hovioikeuden ratkaisun loukkaavan myös hänen oikeuksiaan pienen pojan äitinä.

- En saisi edes suojella omaa lastani tällaiselta veriseltä perinteeltä.

Mikä on lapsen etu?

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomen lain mukaan rangaistava teko, johon sovelletaan rikoslain pykäliä pahoinpitelystä tai törkeästä pahoinpitelystä.

Hovioikeus totesi ratkaisussaan, että korkeimman oikeuden ennakkoratkaisun (2008:93) mukaan poikalapsen ympärileikkausta voidaan pitää verraten vähäisenä puuttumisena lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Edellä mainittu edellyttää kuitenkin sitä, että toimenpide on suoritettu asianmukaisesti ja ammattitaitoisesti, eikä siitä aiheudu asianomaiselle terveydellistä tai muutakaan pysyvää haittaa. Toimenpiteen on oltava myös objektiivisesti arvioiden lapsen edun mukainen.

- Kukaan ei ole kieltämässä ympärileikkauksia vaan sitä, että niitä ei tehtäisi lapsille. Jokainen voi leikkauttaa itse itsensä, jos kokee, että usko tai kulttuuri-identiteetti sitä vaatii. Rohkenen vaan epäillä, että kukaan terve aikuinen mies luopuisi esinahastaan vapaaehtoisesti, nainen sanoo.

Suomalaisnaisen pojan ympärileikkauksen suoritti julkisuudessakin esiintynyt lääkäri, joka on suorittanut omien sanojensa mukaan vastaavia toimenpiteitä vuosikymmenten ajan. Hovioikeus katsoi, ettei lääkäri syyllistynyt pahoinpitelyrikokseen suorittaessaan toimenpiteen ilman lapsen äidin suostumusta.

Suomen Lääkäriliiton mukaan Suomessa ympärileikattiin vuonna 2010 noin 2 000 poikalasta lääketieteellisiin syihin vedoten.

Sairaustilastojen perusteella laskennallinen tarve olisi ollut noin 300 leikkausta.

"Samanlainen penis"

Hovioikeuden päätöksen mukaan ympärileikatun pojan isä oli kristitty, ei esimerkiksi juutalainen tai muslimi. Nigeriassa valtaosa poikalapsista ympärileikataan.

- Hovioikeus perusteli, että leikkaus oli isän kulttuurin kannalta hyvä juttu. Mielestäni on kuitenkin irvokasta, että samanlaista penistä pidetään sellaisena asiana, että voidaan tinkiä perusoikeuksista, vaikka lapsella ei ole isänsä kanssa edes yhteistä kieltä, nainen sanoo.

Naisen mukaan käräjäoikeus piti lieventävänä asianhaarana sitä, että hän oli tietoinen ympärileikkauksen olevan perinne Nigeriassa.

- Suomi on sitoutunut muun muassa Unicefin lapsien oikeuksien sopimukseen ja sen myötä myös haitallisten perinteiden kitkemiseen. Rinnastan tämän muihin nigerialaisiin perinteisiin, joista Suomessa ollaan tietoisia: tyttöjen ympärileikkaukset, homoseksuaalivähemmistöjen kohtelu tai kuolemanrangaistukset.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ilmoitti huhtikuussa 2012 hyväksyvänsä kulttuurisista ja uskonnollisista syistä tehdyn ympärileikkauksen, kunhan toimenpide tehdään turvallisissa oloissa. Henriksson esitti, että poikien ympärileikkauksesta säädettäisiin erillislailla tai että siitä laadittaisiin tarkat ohjeet.

Suomalaisnainen toivoo, että lasten ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset, "sukupuolielinten silpominen", kriminalisoitaisiin.

- Mielestäni oikeusministerin kanta vähättelee lasten koskemattomuuden loukkauksia ja on Suomen perustuslain, ihmisoikeuksien ja maalaisjärjen vastainen.

___________________________________

Uusi Suomi: Suomesta puuttuu tärkeä laki: ”Kuka tahansa voi tehdä ympärileikkauksen”

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski ihmettelee hovioikeuden päätöstä hylätä poikavauvan olohuoneen pöydällä ilman äidin suostumusta ympärileikanneen lääkärin syytteet sekä käräjäoikeuden vauvan isälle määräämän sakkorangaistuksen.

Velitskin mielestä on käsittämätöntä, että Suomessa ei ole mitään lakia ympärileikkauksesta.

–Kuka tahansa voi leikata missä tahansa tämän nykyisen käytännön mukaan, Velitski kertoo.

Viime viikolla vapauttavan tuomion saanutta lääkäriä ja vauvan isää syytettiin törkeästä pahoinpitelystä. Kaikki syytteet hylättiin.

–Olen yllättynyt siinä mielessä, että se on ihan selkeää, että ollaan pahoinpitelyssä ja siitä puuttui äidin suostumus, Velitski sanoo.

Uusi Suomi haastatteli lokakuussa pojan äitiä, jonka mukaan vauva leikattiin häneltä salassa.

Velitski kertoo myös toisesta ympärileikkaustuomiosta, joka annettiin joulukuussa. Leikkauksen tekijä oli aiemmin tuomittu käräjäoikeudessa, mutta pojan vanhempia ei. Velitskin mielestä on erikoista, että hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet, vaikka leikkauksen tekijällä ei ollut lääkärin koulutusta.

–Tämä alkaa olla sellainen linja, että tämä on sallittua. Kuka tahansa voi leikata missä tahansa ja miten tahansa, Velitski sanoo.

Velitski hakee valituslupaa korkeimmalta oikeudelta joulukuussa annetusta tuomiosta. Hän kertoo ”todennäköisesti” valittavansa korkeimpaan oikeuteen myös tammikuussa annetusta tuomiosta, jossa neljän kuukauden ikäinen vauva leikattiin kotona ilman äidin lupaa.

Velitski vaatii lainsäätäjältä pykäliä ympärileikkauksiin. Suomessa pitäisi hänen mielestään olla lainsäädäntö, jossa selkeästi kerrotaan, onko ympärileikkaukset sallittuja vai eivät.

–Lainsäätäjän pitäisi ottaa kantaa kuka voi niitä tehdä ja miten. Nyt se on aivan auki, Velitski sanoo.

Hän aikoo valittaa tapauksista korkeimpaan oikeuteen, jotta lainsäädäntö pystyttäisiin kattamaan ennakkoratkaisuilla.

Velitski vetosi hovioikeudessa ja aikoo vedota jatkossakin vuonna 2010 voimaan astuneeseen biolääketieteen direktiiviin, joka kieltää terveen kudoksen leikkaamisen henkilöltä, joka ei voi antaa suostumustaan toimenpiteeseen.

–Täällä on ihan selkeästi sivuutettu aivan täysin tämä artikla, Velitski kertoo.

Velitski vetoaa myös Helsingin yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian ylilääkärin Harry Lindahlin lausuntoon, jonka mukaan ympärileikkaus aiheuttaa pysyvän haitan lapselle.

Velitski korostaa, että ympärileikkaus on ”vakava juttu”.

–Se tarkoittaa, että poika menettää yli puolet tai enemmän terskaa suojaavasta ihotupesta, minkä takia terskasta tulee altis hankaumille, haavoille ja kylmettymille, Velitski kertoo.

–Terskan liukumismekanismi, millä on tärkeä osa seksuaalisen mielihyvän tuottamisessa sekä miehelle, että hänen kumppanilleen on 80 metriä verisuonia, 80 metriä mikrohermoja ja niin edelleen, hän lisää.

Seksuaalista vapautta ja hyvinvointia edistävä Sexpo-säätiö pitää Hovioikeuden ympärileikkaustuomiota "tyrmistyttävänä".

Viime vuonna afrikkalaisille miehille tehdyn tutkimuksen mukaan ympärileikkaukset vähentävät dramaattisesti riskiä miesten HIV-tartuntoihin.