torstai 16. tammikuuta 2014

Iltalehti: Suomen Unicef tuomitsee HS:n ympärileikkauskuvat

Iltalehti: Suomen Unicef tuomitsee HS:n ympärileikkauskuvat 16.1.2014

Suomen Unicef kommentoi kohua herättänyttä, kenialaistyttöjen ympärileikkauksia seurannutta kuvareportaasia tuoreessa tiedotteessa.

Kannanotto koskee Helsingin Sanomien 5. tammikuuta julkaisemaa artikkelia, joka kertoi kahden noin 14-vuotiaan kenialaistytön ympärileikkauksesta yksityiskohtaisesti. Reportaasi sisälsi myös kuvia, joissa näkyivät tyttöjen kasvot.

- Reportaasin aihe on äärimmäisen tärkeä, mutta sen esittämiselle olisi helposti voitu löytää kuvallinen ratkaisu, joka ei olisi paljastanut kuvien lasten henkilöllisyyttä, Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.

Tiedotteessa painotetaan, ettei lapsen oikeus suojeluun ei ole tulkinta- tai mielipidekysymys, vaan Suomea velvoittavassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa määritelty lapsen oikeus.

- Suomen Unicef on huolissaan median kuvankäytössä ilmenneestä välinpitämättömyydestä YK:n lapsen oikeuden sopimukseen kirjattuja lapsen oikeuksia kohtaan.

Kuvista on tehty kantelu Julkisen sanan neuvostolle (JSN). Suomen Unicef toivoo, että asian käsittelyssä otetaan huomioon lapsen oikeuksien sopimus.

- "Lukijan oikeus tietää" tai "taistelu pahaa vastaan" ei voi olla suurempi kuin yksittäisen lapsen oikeus suojeluun, oli lapsi suomalainen tai kenialainen. Tuskin mikään media julkaisisi tällaisia kuvia suomalaisesta lapsesta, Hetemäki korostaa ja esittää lopuksi tukun kysymyksiä:

- Oliko nyt huomioitu, että patriarkaalisen yhteisön tyttö voi harvoin tehdä eri päätöksen kuin mitä isä tai yhteisö häneltä odottaa? Ja oliko lehti varmistanut, että tytöt ovat ymmärtäneet, missä yhteydessä kuvia käytetään ja miten ne voivat levitä?

Tietoisen luvan jälkeenkin vastuu lapsen yksityisyyden ja ihmisarvon suojelemisesta on tiedotusvälineellä, ei lapsella, Suomen Unicef päättää kannanottonsa.