torstai 16. tammikuuta 2014

Yle: Uusi tie kotoutumiseen - kielikaverit oppivat toisiltaan

Yle: Uusi tie kotoutumiseen - kielikaverit oppivat toisiltaan 16.1.2104

Maahanmuuttajia ja kantaväestöä lähennetään toisiinsa monin paikoin laittamalla heidät keskustelemaan keskenään kaveripareina. Suomessa Vaasasta alkanutta kielikaveritoimintaa on harjoitettu Mikkelin kansalaisopiston piirissä vuoden verran ja nyt se on alkamassa myös Savonlinnassa, Linnalan opistossa.

Kielikaverit tapaavat säännöllisesti ja oppivat toisiltaan kieltä sekä kulttuuria. Savonlinnassa venäjänkielen tiimoilta alkava kielikaveritoiminta on herättänyt kohtalaista kiinnostusta ja pian toisiinsa pääsee tutustumaan kymmenkunta kaveriparia.

- Vaikuttaa siltä, että tämä toiminta kiinnostaa monenlaisia ihmisiä. Sillä on sekä miehiä, että naisia monenlaisilla koulutustaustoilla ja monen ikäisiä myös, sanoo Linnalan opiston kielten pääopettaja Päivi Harjusalmi.

Vaikka nyt puhutaan kielikavereista, tekevät kansalaisopistot paljon muutakin maahanmuuttajien kotouttamisen parissa.

- Meillä on erilaisia hankkeita, kansainvälinen kohtaamispaikka, Pointti-hanke, on opetusta maahanmuuttajille, myös yksilöopetusta kielissä ja sitten tämä mainittu kielikaverihanke, kertoo Linnalan opiston rehtori Tapio Keskinen.

Kielikaverihankkeeseen lähdetään jonkinlaisen peruskielitaidon turvin, jotta olisi edes jonkin verran yhteistä kieltä. Mutta sujuva taito tulee harjoituksesta.

- Kieltä on aina tarvis käyttää, eikö niin? Aina on tarvis käyttää ja minua puhuminen miellyttää. Ja voi olla, että autan jotain samalla. On varmaan veressä se, kun koko elämän olen opettanut ja siksi vielä ehkä itsekin haluan oppia, tietää inkeriläinen, Petroskoista tullut entinen opettaja Nina Mullova.

Kielikaveruudessa ei ole kyse pelkästä kielitaidosta. Samalla tulevat tutuiksi maiden tavat.

- Tässä on mahdollista tehdä sellaisia asioita, joista molemmat ovat kiinnostuneita. Voidaan käydä vaikka teatterissa tai pilkillä tai baarissa tai missä tahansa. Kulttuuri tulee tutuksi sitä kautta. Kaikki tämä toiminta lähtee näiden kielikaverien omista kiinnostuksen kohteista, sanoo Päivi Harjusalmi.

- Vaikka mistä! Suomen elämästä, Suomen ihmisistä, Suomen kulttuurista. Kaikki mikä Suomessa on hyvää, on minullekin hyvää, vahvistaa myös Nina Mullonen.