Helsingin Sanomat: Paperittomien klinikalle Helsingissä riittää kävijöitä jonoksi asti 13.3.2015
Klinikan lääkäri Pekka Tuomola pitää pöyristyttävänä, että oleskeluluvattomien hoitolaki siirtyi eduskunnassa
Lääkäri Pekka Tuomola ei ole mahtua kääntymään pienessä vastaanottohuoneessa, jonka varsin vaatimatonta varustusta hän esittelee. Kaapit ja muutamat laitteet ovat Marian sairaalasta, josta niitä oltiin kärräämässä kierrätykseen. Sidetarpeita on sen verran, että pienet hoitotoimet onnistuvat.
"Emme pysty ihmeisiin, mutta periaatteessa tämä vastaa ihan perusterveyskeskuslääkärin työtä. Paitsi ettei voi teettää laboratoriokokeita, ja tutkimusvälineinä on vain stetoskooppi, kuumemittari, korvalamppu ja sokerimittari."
Potilaat ovat niin sanottuja paperittomia, siis ihmisiä, joilla ei ole Suomessa oleskelulupaa ja siten Kela-korttia. He eivät siis ole tavallisten terveyspalvelujen piirissä.
Paperittomille on Helsingissä tarjolla kerran viikossa, tiistaisin, parin tunnin ajan lääkärivastaanotto. Tuomela on yksi Global Clinicin noin 15 vapaaehtoisesta lääkäristä. Hän hoitaa paperittomia kerran kuussa.
Eduskunnan piti ehtiä vielä viime töikseen käsitellä lakiesitys paperittomien kansalaisten terveydenhuollosta. Kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) sai kuitenkin maanantaina lykättyä hallituksen tukeman lain käsittelyä niin, että se jää seuraavan hallituksen kontolle.
Tuomola on niitä, joiden mielestä tämä on pöyristyttävää. Lakiesitys ei ollut täydellinen, mutta silti parannus nykytilanteeseen, hän sanoo.
Ongelma lakiesityksessä on hänen mielestään se, ettei laki olisi auttanut Global Clinicin suurinta potilasryhmää, Romanian ja Bulgarian romaneja. "Laki ei koske EU-kansalaisia. Romanit ovat ikään kuin turisteina täällä, ja koska he ovat työttömiä omassa maassa, he eivät ole siellä vakuutettuja. Ja kun he eivät ole vakuutettuja omassa maassaan, he eivät ole sitä täällä."
Huhtikuussa neljä vuotta täyttävä Global Clinic on hoitanut kaikkiaan hieman yli 500 eri potilasta. Tiistai-illan vastaanotoille on joka viikko jono, potilaita on yleensä 10–20.
"Tälläkin viikolla hoitajien oli valittava, ketkä todella tarvitsevat lääkäriä ja keille riittää hoitajan apua", kertoo vastaanotolla vapaaehtoisena tulkkina toimiva Maria Dorofte.
Mistä kukin tulee ja miksi, sitä ei kysellä, sanoo toinen vapaaehtoinen tulkki Borislav Borisov. "Romaneja on noin 70 prosenttia. Loput ovat Pohjois-Afrikasta, Etelä-Amerikasta, Aasiasta."
Jos lakiesitys olisi mennyt läpi, se olisi tuonut paperittomille ikään katsomatta pääsyn kunnan terveyspalveluihin nykyistä laajemmin. Jo nyt paperittomat pääsevät kiireelliseen hoitoon, mutta laki olisi tuonut tarpeen mukaista hoitoa esimerkiksi pitkäaikaissairauksiin. Valtio myös korvaisi kunnille paperittomien hoidon kustannukset.
"Käytännössä kyse olisi samanlaisesta hoidosta kuin nyt turvapaikanhakijat saavat", Tuomola sanoo.
Helsinki on tehnyt jo oman linjauksensa. "Se hoitaa kaikkein haavoittuvimmat ryhmät, eli raskaana olevat naiset ja alle 18-vuotiaat, mikä on periaatteessa tosi hyvä", Toimela sanoo.
Paljon on kuitenkin kiinni siitä, uskaltavatko paperittomat hakea hoitoa. "Täällä kävijät luottavat siihen, ettei heistä ilmoiteta poliisille."
Myös lääkäreille on varsin usein epäselvää, mitä hoitoa paperittomat voivat saada. Lakiesitys on myös jakanut lääkärit, ja se surettaa Tuomolaa. "Lääkärin etiikka on ehdoton. Kaikki avun tarpeessa olevat on hoidettava."
Lakia on vastustettu muun muassa sillä perusteella, että se voisi tuoda Suomeen terveysturisteja esimerkiksi Venäjältä. "Ruotsissa on vastaava laki, samoin monessa muussa maassa. Terveysturismi-ilmiötä ei ole tullut."
Kustannuksia on Tuomolan mukaan liioiteltu. Puheenvuoroissa on myös peloteltu tuberkuloosipotilailla.
Sitä Tuomola ihmettelee, sillä tartuntatautilaki velvoittaa jo nyt hoitamaan kaikki nämä potilaat.
"Se hoidetaan aina, mutta kuinka nopeasti. Oireena voi olla kuukausia kestävä yskä. Mutta koska yskää ei katsota kiireellistä sairaanhoitoa vaativaksi, potilas jäisi hoitamatta. Hän voi tartuttaa kuukausien ajan muita ennen kuin saa diagnoosin. Olisi täysi katastrofi kaikille, jos tuberkuloosia ei hoidettaisi. "
Klinikalla ei tosin ole ollut yhtään tuberkuloositapausta.
"Se olisi kuitenkin ainoa tauti, josta meillä on Helsingin kanssa hoitopolkusopimus. Siitä kiitos."
Vaikka paperittomien vastaanotto on vaatimaton, voi siellä hoitaa potilaita.
"Tämä on paikka, joka ei vain muuta monen elämää, vaan pelastaa sen", Borislav Borisov sanoo.