Yle: Rasistiset rikokset vähentyneet roimasti Joensuussa 23.3.2015
Poliisin tietoon tulleet rasistiset rikokset ovat vähentyneet Joensuussa. Kun vuonna 2011 rikoksia oli 20, niitä oli viime vuonna enää vain muutama. Myönteisestä kehityksesta yhden sulan hattuunsa voi ottaa Joensuun seudun rasismin vastainen yhdistys.
Kun vuonna 2011 poliisin tietoon tuli Joensuussa parikymmentä rasistista rikosta, oli niitä viime vuonna enää muutama. Joensuun seudulla onkin tehty jo vuosia töitä rasismin kitkemiseksi.
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen kehittäjä Ville Elonheimo on Joensuun seudun rasismin vastaisen työryhmän pitkäaikainen jäsen. Työryhmä on toiminut vuodesta 2009 alkaen.
Laaja-alaisessa työryhmässä on edustajia muun muassa poliisista, SPR:stä, Joensuun kaupungista, Kontiolahden ja Liperin kunnista, Itä-Suomen yliopistosta ja seurakunnista.
Ville Elonheimon mielestä työryhmä on yksi tekijä, joka on varmasti vaikuttanut omalta osaltaan rasismin vähentymiseen Joensuun seudulla.
Tehokkaan työskentelyn kannalta on ollut merkityksellistä se, että esimerkiksi poliisilaitos on ollut voimallisesti mukana toiminnassa.
– Merkittävää on ollut myös se, että työryhmä on ollut jatkuvasti maahanmuuttajan johtama, joten maahanmuuttajien näkemys rasismiin on tullut jo sitä kautta esille.
Tunnista, tunnusta ja puutu
Elonheimon mielestä olennaista on se, että monikulttuurisuustyötä tekevät eri tahot ovat ryhmässä päässeet luottamuksellisesti keskustelemaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jos jossakin on alkanut tapahtua.
– Kuinka vakavaa tämä on? Voiko tämä kasvaa isoksi, kun jollain opiskelijalla on natseja ihannoiva puku tai jonnekin ilmestyy hakaristejä? Mitä tälle pitäisi tehdä?
Ville Elonheimon mukaan rasismin vastaiseen työhön tarvitaan kolme sanaa: tunnista, tunnusta ja puutu.
– Meillä on ollut mahdollisuus hyvin matalalla kynnyksellä ryhtyä keskustelemaan siitä, että onko tämä mikä nyt tapahtuu rasismia. Vai johtuuko joensuulaisen ikävä käytös toista joensuulaista kohtaan jostain muusta.
– Pystyykö näiden kyseisten yksilöiden kanssa tekemään jotain. Vai pitäisikö isommassa ryhmässä esimerkiksi koululuokassa tai työpaikalla ottaa esille, että kysymys on yhteiskunnallisesta ongelmasta, joka ilmenee meillä ja meillä pitää siihen puuttua, Ville Elonheimo kertoo.