perjantai 20. maaliskuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakijoiden lääkärihoidoista jättilasku – vastaanottokeskus pyytää lisää resursseja liikuntaan

Yle: Turvapaikanhakijoiden lääkärihoidoista jättilasku – vastaanottokeskus pyytää lisää resursseja liikuntaan 20.3.2015

Helsingin vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden lääkärikustannukset voivat nousta vuosittain satoihin tuhansiin euroihin. Liikunta-aktiviteetteja lisäämällä lääkärikuluissa pystyttäisiin säästämään useita euroja.

Urheilu- ja liikuntaharrastuksilla on ollut positiivisia vaikutuksia Helsingin vastaanottokeskuksen asiakkaiden mielenterveyteen, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen.

- Meidän asiakkaat ovat kansainvälistä suojelua hakevia, ja heistä suurimmalla osalla on erittäin traumaattiset taustat. Kun heidän arjessaan on muutakin toimintaa kuin vastaanottokeskuksessa istumista ja odottamista, se ehdottomasti tukee heidän mielenterveyttään, Markkanen sanoo.

Hänen mielestään urheilua ja liikuntaa pitäisikin hyödyntää tässä työssä nykyistä enemmän. Markkanen kuitenkin kertoo, että vastaanottokeskuksen henkilöstöresurssi on niin pieni, että se joutuu tarkasti katsomaan, mihin riittää aikaa. Sen perustehtävänä ei ole vapaa-ajan aktiviteettien järjestäminen, vaikka niillä on tärkeä rooli.

- Tarvitsisimme lisää resursseja, mikä Maahanmuuttovirastolle tiedoksi. Jos meillä olisi paljon aktiviteettejä ja toimintaa, jotka tukisivat ihmisten mielenterveyttä, saisimme säästöjä lääkärikustannuksissa ja mahdollisissa psykiatrisissa sairaanhoitokustannuksissa. Esimerkiksi psykiatrinen sairaalahoitopäivämaksu on noin 510 euroa vuorokausi, mikä on todella paljon. Lisäksi erikoislääkäripalkkiot ovat monta sataa euroa tunnilta, Markkanen sanoo.

Hänen mukaansa tällaisiin lääkärikustannuksiin menee vuosittain ”hirveän paljon” rahaa.

- Se vaihtelee ja riippuu siitä, minkälainen on asiakaskunta. Jos on psyykkisiä sairauksia, silloin tietää aina ennakkoon, että budjetit paukkuvat. Vuositasolla näihin mielenterveydellisiin ja lääkärin määräämiin hoitoihin voikin mennä satoja tuhansia euroja.

Mielenterveydellisiä ongelmia syntyy jo pelkästä turvapaikan odottamisesta.

- Se on rankka tilanne, kun he odottavat päätöstä, saavatko jäädä Suomeen vai eivät, Markkanen sanoo.

Hänen mukaansa ennen vastaanottokeskuksessa oli vapaa-ajanohjaaja, jonka päätehtävänä oli suunnitella kokopäiväisesti aktiviteettejä. Markkanen sanoo, että enää siihen ei ole mahdollisuuksia.

Nyt Helsingin vastaanottokeskus pyrkii järjestämään turvapaikanhakijoilleen mahdollisuuksiensa mukaan muun muassa jalkapalloharjoituksia.

- Meillä on myös paljon vapaaehtoistyötä tekeviä ryhmiä, jotka käyvät pitämässä esimerkiksi tanssikursseja ja joogaa. Ne ovat meille ilmaisia aktiviteetteja, joita järjestetään meidän tiloissa tai jossakin muussa tilassa.

Helsingin vastaanottokeskuksen Kaarlenkadun toimipisteen vastaava ohjaaja Reetta Enrold kertoo, että palveluja tarjoavat muun muassa Suomen Katutanssiliitto, SPR ja Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiset. Yhteistyötä tapahtuu myös paikallisten jalkapalloseurojen kanssa, esimerkiksi Atlantis FC:n ja FC Ellaksen.

- Näihin asiakkaamme pääsevät hyvin harjoittelemaan.

Vastaanottokeskuksen jalkapallojoukkue osallistuu myös vastaanottokeskusten SM-turnaukseen, jota järjestävät Jalkapallon pelaajayhdistys ja Maahanmuuttovirasto. Se pelataan tänä vuonna Eerikkilän urheiluopistolla.

Vastaanottokeskukseen tulee asiakkaita muun muassa Irakista, Afganistanista, Somaliasta ja Venäjältä.