tiistai 17. maaliskuuta 2015

HS: "Isis-taistelija Finlandi" työllistää krp:tä – porilais­opiskelijaa epäillään kansanedustajien uhkaamisesta terrorismilla

Helsingin Sanomat: "Isis-taistelija Finlandi" työllistää krp:tä – porilais­opiskelijaa epäillään kansanedustajien uhkaamisesta terrorismilla 17.3.2015

Keskusrikospoliisi (krp) on käynnistänyt perusteellisen tutkinnan kansanedustajia tappamisella uhanneesta porilaismiehestä, joka on omien sanojensa mukaan liittynyt Syyriassa ja Irakissa vaikuttavaan ääri-islamistiseen Isis-järjestöön.



Krp epäilee taistelijanimeä Abu Hurairah Finlandi käyttävän miehen syyllistyneen "terroristisista tarkoituksista tehtyyn laittomaan uhkaukseen", josta voidaan tuomita minimissään neljän kuukauden ja maksimissaan kolmen vuoden vankeuteen, kertoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Kyse on ensimmäisestä julkisuuteen tulleesta, Isis-järjestön nimissä tehdystä, Suomeen kohdistuvasta uhkauksesta.

Abu Finlandi uhkasi perussuomalaisten kansanedustajien henkeä ensi kerran joulukuun lopussa sähköpostiviestillään, jonka europarlamentaarikko Jussi Halla-aho julkaisi Facebook-sivullaan. Uuden uhkauksen mies lähetti maanantaina, minkä puolestaan julkaisi blogissaan myös uhkauksen kohteeksi joutuneen Muutos 2011 -ryhmän kansanedustaja James Hirvisaari.

Miehen uskotaan lähteneen Porista Syyriaan tai Irakiin viime vuoden syksynä, minkä jälkeen hänen tapauksensa on työllistänyt krp:n lisäksi ainakin Lounais-Suomen poliisia ja suojelupoliisia. Krp:ssä hänen tapaustaan tutkii kolme ihmistä.

"Me tiedämme tästä henkilöstä hyvinkin paljon, parin sentin paksuisesti hänestä on kertynyt informaatiota. Tämä ei ole nukkuva juttu", sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Töyräs.

Töyräksen mukaan mukaan poliisi ottaa miehen uhkaukset hyvin vakavasti, vaikkei hän voi olla varma siitä, ovatko uhkaukset todellisia vai pelkkää propagandaa. Mies on krp:n käsityksen mukaan tällä hetkellä "Suomen ulkopuolella".

Krp on tutkinut Abu Finlandin tapausta myös yhteistyössä kansainvälisten virkaveljiensä kanssa, mutta hallinnoltaan romahtaneen Syyrian viranomaisista ei ole tapauksessa ollut apua.

Jussi Halla-ahon julki tuomassa uhkauksessa Abu Finlandi varoitti perussuomalaisten lisäksi Suomen hallitusta ja eduskuntaa osallistumasta Isis-järjestön vastaiseen sotaan. Halla-aho kertoo, että kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun häntä on uhattu uskonnollisin perustein.

"Minulla ei ole mahdollisuuksia selvittää, onko uhkaus vakava vai ei. – – Aiemman uhkauksen yhteydessä poliisi kiinnostui asiasta vasta, kun olin itse kirjoittanut siitä julkisuudessa", Halla-aho toteaa sähköpostiviestissään.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo puolestaan, että uhkaus on otettu vakavasti heti kun siitä on saatu tieto.

"En muista tapauksen aikajanaa, mutta aina kun tulee Suomeen tai suomalaisiin kohdistuva uhkaus, se otetaan vakavasti", hän sanoo.

Maanantaina lähetetyn uhkausviestin mukana tuli joukko karmivia valokuvia, joista joidenkin alkuperä vaikuttaa olevan sosiaalisessa mediassa kiertävät sotakuvat. Abu Finlandin – tai hänen nimissään lähetetyssä – viestissä muistutettiin ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon piirtäjien kohtalosta sekä Kööpenhaminassa tehdyistä terrori-iskuista.

Krp:n mukaan on mahdollista, että Abu Finlandin viestit ovat jonkin toisen henkilön välittämiä – tai kirjoittamia.

Uusimmassa viestissään Isis-sympatisoija uhkaa poliitikkojen lisäksi Afganistanissa palvelleita suomalaisia rauhanturvaajia, joista yksi mainitaan nimeltä. Kyseinen rauhanturvaaja ei halua kommentoida asiaa muuta kuin viranomaisille.

Abu Hurairah Finlandi on hieman yli 20-vuotias pakistanilaistaustainen mies, joka ilmoittautui viime syksynä opiskelemaan liiketaloutta Satakunnan ammattikorkeakouluun Porissa. Pian opintovuoden alkamisen jälkeen hänen kerrottiin lähteneen Lähi-itään.

Satakunnan Kansan mukaan miehen pakistanilaissyntyinen isä oli "sairaana huolesta" ilmoittanut asiasta suojelupoliisiin.

Miehen tuntevan opiskelijan mukaan lähtöuutinen oli yllätys, koska "hän vaikutti normaalilta hiljaiselta kaverilta".

"Hän vaikutti ihan täysipainoiselta. Hän oli ehkä hieman syrjään vetäytyvä, mutta ei täysin eristäytynyt", opiskelija kertoo Helsingin Sanomille haluamatta nimeään julkisuuteen.

Ennen opintojaan mies oli käynyt varusmiespalveluksen, HS:n tietojen mukaan Satakunnan tykistörykmentissä Niinisalossa.

Maanantaisen uhkausviestin julkaissut kansanedustaja James Hirvisaari totesi blogissaan pitävänsä uhkausta "säälittävänä", ja sen lähettäjää "selvästi umpimielisairaana riivaajana".

Hirvisaari ei ole aiemmin saanut uhkausviestiä porilaismieheltä. Hirvisaaren nimeä ei mainittu viime vuoden lopulla lähetetyssä uhkauksessa.

"Mätäpaiseille ei pidä antaa hitustakaan periksi. Luu kurkkuun. Ja maahanmuutto kuriin", Hirvisaari kommentoi sähköpostiviestissään.

Yli 60 ihmistä on suojelupoliisin vahvistamien tietojen mukaan lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle, viestintäpäällikkö Rantala kertoo. Heistä valtaosa on päätynyt Isis-järjestön riveihin tai järjestöä tukeviin tehtäviin.

Sotaan lähtijöistä noin kymmenen on saanut surmansa, suojelupoliisi arvioi.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Isis-järjestöön on liittynyt jopa 20 000 ulkomaalaista. Monissa Euroopan maissa on herännyt pelkoja siitä, että palaavat taistelijat ryhtyisivät terroritekoihin kotimaissaan.