Västra Nyland, pääkirjoitus: Soini vill inte tala med kritiker 17.3.2015
Det är ett svaghetstecken att Timo Soini bokottar KSF Medias tidningar. Det är svårt med kritik.
Det står Timo Soini fritt att välja vem han beviljar intervjuer. Han har beslutat att inte ge en intervju åt HBL, Västra Nyland och Östnyland. Därför publicerar vi i dag Finska notisbyråns intervju med Soini. Vi gör egna intervjuer med alla andra partiledare.
Enligt Soini förhåller sig HBL inte opartiskt till Sannfinländarna. Det är sant att vi på ledarplats ofta har framfört kritik mot Sannfinländarnas politik och i kommentarer ifrågasatt många av partiets utgångspunkter. Det hör till journalistikens väsen att granska och ifrågasätta. Den inställningen begränsar vi inte till Sannfinländarna.
Timo Soini irriterar sig särskilt på att Sannfinländarna stämplas som rasistiskt. Han besvarade länge frågan om varför han tillåter främlingsfientliga och direkt rasistiska partimedlemmar med att han själv inte är rasist. Det har knappast någon heller påstått.
Däremot har Soini tillåtit en öppet främlingsfientlig och rasistisk falang i partiet. Dess frontfigur är nuvarande europaparlamentarikern och före detta riksdagsledamoten Jussi Halla-aho. Soini lovade tidigare att partimedlemmar som döms för rasism inte tolereras. När målet mot Jussi Halla-aho avgjordes av Högsta domstolen i juni 2012 ändrade sig Soini och lät Halla-aho fortsätta med motiveringen att rättsprocessen hade tagit så lång tid.
Man kan förstås som Timo Soini gör hänvisa till att det här är gamla saker som han måste svara på om och om igen.
Tyvärr ändrar Sannfinländarnas invandringspolitiska program inte på synen att partiet är främlingsfientligt. Programmet förbereddes av Jussi Halla-aho och offentliggjordes i början av februari.
Det genomsyras av en negativ inställning till flyktingar och invandring men innehåller också en hel del faktafel och motstridigheter, som bland annat forskare, Finlands flyktinghjälp och också riksdagens grundlagsutskotts ordförande Johannes Koskinen (SDP) har fäst uppmärksamhet vid.
Det Koskinen pekat på är att programmet inte är förenligt med vår nuvarande grundlag. Den ger alla finländska medborgare och övriga som lagligt vistas i Finland rätt att själva välja sin boningsort.
Sannfinländarna föreslår att invandrare, som får inkomst eller bostadsstöd, ska fråntas den här rätten. Dessutom föreslår man i vissa fall en högre åldersgräns för när utlänningar ska få gifta sig. Också det strider mot vår nuvarande grundlag.
Sannfinländarna svarar med att Finlands riksdag stiftar alla lagar och också grundlagen kan ändras. Så är det förvisso, men det kanske hade varit på sin plats att påpeka att programmet strider mot grundlagens principer.
Grundlagen är ingen vanlig lag, utan fundamentet för vårt samhälle. Just därför är det väsentligt att de demokratiska och mänskliga rättigheterna finns inskrivna där. Via olika internationella deklarationer har Finland förbundit sig vid att alla människor har ett odelat och lika människovärde, vid barns rättigheter etc. En ny grundlag som tummar på de här grundläggande principerna får vi förhoppningsvis inte.
Vi kan fortsättningsvis varken omfatta Sannfinländarnas inställning till flyktingar och invandrare eller acceptera deras sätt att presentera problematiken. Vi har ingenting emot en saklig debatt om invandringspolitiken, till exempel integreringen kunde fungera bättre. Vi hade gärna hört Timo Soini besvara specifika frågor kring det och annat aktuellt.
Susanna Ginman