tiistai 17. maaliskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Krp kiinnostui: Tapanilan raiskaus raivostutti nettikirjoittajat

Ilta-Sanomat: Krp kiinnostui: Tapanilan raiskaus raivostutti nettikirjoittajat 17.3.2015
Yle: Nuori somalialaisnainen huolissaan raiskauskohusta
Ilta-Sanomat: Kommentti: Puskaraiskausmyytti elää vahvana faktoista huolimatta

Poliisi seuraa viikon takaisen Tapanilan raiskaustapauksen raivostuttaman nettikansan kirjoittelua erityisesti maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla, kuten Vantaalla.

Keskusrikospoliisin internet-yksikkö on ottanut internetin tietyt sivustot tehostettuun seurantaan Tapanilan raiskaustapauksen johdosta. Pyyntö Krp:lle on tullut Itä-Uudenmaan poliisista Vantaalta.

Vantaan poliisi haluaa varautua ennakolta siihen, ettei rajuna käyvä maahanmuuttovastainen kirjoittelu johda väkivaltaan tai järjestyshäiriöihin.

– Kirjoittelu on ollut aika raakaa ja rajua. Se kuinka paljon kirjoittelusta on otettava tosissaan, on tietysti viranomaisen ongelmana, kun netissä on niin helppo heitellä mielipiteitä, rikoskomisario Pentti Kangasniemi sanoo IS:lle.

Kangasniemi ei sano, että poliisilla olisi vihiä jostakin konkreettisesta Vantaan suunnalla valmistellusta liikehdinnästä. Tietynlaista moskeijoihin liittyvää ”tarkistelua ja yhteistyötä” poliisi tekee Vantaalla jo tehostetusti, Pariisin pommi-iskujen jäljiltä, ja nyt netin tuoreen vihakeskustelun johdosta.

– Vantaa on tässä pääkaupunkiseudulla keskeinen ja aktiivinen alue, meillä asuu eri puolilla paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Siksi haluamme olla hereillä ennen kuin mitään edes tapahtuu ja tehdä yhteistyötä keskusrikospoliisin kanssa.

Poliisille tuttu sivusto

Poliisin mukaan rajuinta tekstiä syytää tällä hetkellä mitavittua.fi -sivusto. Se on sekä Vantaan poliisille että Krp:lle tuttu. Sivustolta ei löydy yhteystietoja tai tietoa ylläpitäjästä.

– Keskustelu on ollut siellä kovaa, ja jo senkin takia pitää alkaa reagoimaan, Kangasniemi sanoo.

Krp:n internet-yksikön rikoskomisarion Sari Saranin mukaan kyseinen sivusto on sielläkin seurannassa ”mahdollisen rikollisen liikehdinnän” varalta, mutta se on vain yksi sivustoista. Saranin tietoon ei ole kantautunut, että kukaan olisi esittänyt kyseisen sivuston sisällöstä rikosepäilyjä.

Kirjoittelua on jatkuvasti

Poliisi voi pyynnön saatuaan alkaa selvitellä operaattorilta sivuston ylläpitäjää. Jos palvelin olisi ulkomailla, tiedon saanti on vaikeaa. Poliisi voi myös itse käynnistää selvityksen, jos se katsoo tutkintakynnyksen ylittyvän. Rikosnimike voisi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Sarani korostaa, että kirjoittelua on kuitenkin kuitenkin jatkuvasti.

– Nämä tietyt keskustelufoorumit ovat sellaisia, joissa saa suoltaa mitä tahansa. Kirjoittelun laatu on yleisesti ottaen törkeää, on jopa tappouhkauksia. Toisaalta tällaista on koko ajan. Jos siihen pitäisi aina tarttua ja poliisin varautua, mahdottomaksi menisi elämä.

Tapanilan tapahtumat ovat puhuttaneet myös Helsingin lähiöissä. Katso HSTV:n video yllä.

________________________________________

Yle: Nuori somalialaisnainen huolissaan raiskauskohusta

Välillä rasismin aallot nousevat ja välillä laskevat, sanoo nuori Suomessa syntynyt somalialaisnainen Maryam Ismail.

Nuori somalialaisnainen Maryam Ismail katsoo, että tilanne on alkanut riistäytyä käsistä Helsingin Tapanilan viikon takaisen ryhmäraiskauksen jälkeen. Teosta epäillään nuoria somalialaispoikia.

– Somaleja on ahdisteltu kaupoissa ja minua henkilökohtaisesti on uhkailtu netissä, sanoo Ismail. Hän kertoo olleensa yhteydessä poliisiin, jonka mielestä uhkaus oli niin lievä, ettei siitä voi tehdä rikosilmoitusta.

Aamu-tv:n haastattelema Ismail harmittelee sitä, että aina kun sattuu rikoksia, joissa ulkomaaalainen on tekijänä, niin tunteet nousevat pintaan ja kaikkia syytellään. Yleistäminen on ongelma, hän sanoo.

23-vuotias Suomessa syntynyt Ismail kertoo, että esimerkiksi hänen tätinsä ovelle oli virtsattu.

– En itse koe päivittäistä rasismia, sanoo. Välillä rasismin aallot nousevat ja välillä laskevat, hän sanoo. Siihen vaikuttavat hänen mukaansa ajankohtaiset tapahtumat.

Somalialaisyhteisön sisällä mielipiteet Tapanilan tapahtumista vaihtelevat. Joidenkin mielestä yhteisön on tuomittava tapahtunut, toisten mielestä somalialaisyhteisö ei ole vastuussa yksilöiden tekemistä rikoksista.

– Itse olen siinä välillä. En usko minkään yhteisön hyväksyvän raiskaamista, mutta kokonaista yhteisöä ei voida pitää vastuullisena viiden pojan tekemisistä, ismail sanoo.

– Jokainen on yksilö ja jokainen vastaa omista teoistaan.

____________________________________

Ilta-Sanomat: Kommentti: Puskaraiskausmyytti elää vahvana faktoista huolimatta

Suurin osa raiskauksista Suomessa tapahtuu neljän seinän sisällä tutun miehen toimesta, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Elisa Rimaila.

OIKEUSPOLIITTISEN tutkimuslaitoksen maaliskuussa 2012 julkaisema raportti uutisoitiin aikanaan raflaavasti: joka kolmas raiskauksesta tuomittu on ulkomaalainen.

No tottahan toki, innostuivat tietyt maahanmuuttokriittisiksi itseään nimittävät tahot. Kenen tätä tarvitsi edes tutkia? Poliisin päivittäiset tiedotteethan ovat täynnä "tuntemattomia, tummahipiäisiä miehiä", jotka vaanivat puskissa.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelijan silloisesta kommentista saattoi käsittää, että raiskaaminen kuuluu osaan Lähi-idän maista ja Afrikasta tulevien ihmisten kulttuureja. Henkilökohtaisten valintojen painottamisen sijaan tutkija päätyi arvaamaan "kulttuuristen tekijöiden" vaikuttavan muiden kuin suomalaisten tekemien raiskausrikosten määrään. Tällaisena kulttuurisena erityispiirteenä mainittiin erityisesti, että "kulttuuri suhteessa naisiin on erilainen islamilaisissa kulttuureissa."


EIVÄT ole nämä ns. kantasuomalaisetkaan miehet lempeimmästä päästä. Jopa joka kolmas nainen on Suomessa kokenut nykyisen tai entisen kumppaninsa tekemää seksuaalista tai muuta fyysistä väkivaltaa.

Kaksi kolmesta raiskauksesta tuomitusta on ns. kantasuomalaisia miehiä. Suurin osa raiskauksista kun tapahtuu muualla kuin juna-asemien pimeissä pusikoissa ja niihin syyllistyvät suurimmaksi osaksi ne ”aivan tavalliset suomalaiset miehet”. Suomalaisista 77,2 prosenttia kuului vuoden 2011 lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Tapahtuvatko raiskaukset näin ollen edelleen etnis-kulttuurillisista ja uskonnollisista syistä?

Pitäisikö kaikkien kantasuomalaisten miesten olla vastuussa muiden kantasuomalaismiesten tekemisistä? Tapanilan tuore raiskaustapaus on henkilötasolla uhrilleen tragedia ja se horjutti yleistä turvallisuudentunnetta, mutta tarvitseeko koko somaliyhteisön pyytää sitä anteeksi?


SAMASTA vuoden 2012 vuoden raportista olisi voinut vetää otsikoita muutamalla muullakin kärjellä. Tutkimuksen tarkasteluajankohtana raiskausrikoksista annettiin 263 tuomiota. Tuntemattoman (niin juuri, sen puskassa vaanivan miehen) tekosia raiskauksista oli kuudesosa.

Se on 43 tapausta. Liian paljon, mutta lopuissa 220 tapauksessa tekijä oli uhrille entuudestaan tuttu, kolmanneksen naisista oli raiskannut oma seurustelukumppani tai aviomies. (Uskallan puhua miehistä koska se myytti on totta: raiskaajista lähes 99 prosenttia on miehiä.)


SEKSUAALIRIKOSTEN käsittelyajat olivat vuoteen 2012 mennessä pidentyneet enemmän kuin muiden rikosten. Raiskauksista ilmoittaminen on madaltuneen ilmoituskynnyksen vuoksi kaksinkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana.

Ja ajatelkaapa tätä: vasta vuonna 2011 raiskauksen käsitettä laajennettiin Suomessa koskemaan myös tapauksia, joissa uhri oli syystä tai toisesta päätynyt sellaiseen tiedottomuuden tilaan, että hän ei pysty kieltäytymään toisen ihmisen seksuaalisilta haluilta tai estämään itseensä kohdistuvaa seksuaalista tekoa, on siis humalassa.

”Tiedottomaan sekaantuneista” jopa 72,5 prosenttia tuomittiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ei raiskauksesta. Tukevassa humalassa mutta tajuissaan olevan naisen raiskauksesta 78,7 prosentissa tapauksia tekijä tuomittiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ei raiskauksesta. Humaltunut nainen oli siis lain ylenkatsoma aika pitkään.


TILASTOT eivät kerro, kuinka moni raiskaaja on vastuussa useammasta kuin yhdestä teosta eivätkä kaikki raiskaukset päädy poliisin tilastoihin. Lähes 80 prosenttia raiskauksesta tuomituista oli jo valmiiksi poliisin tuttuja.

Tutun, nykyisen tai ex-puolison tekemä raiskaus on edelleen melko iso tabu ja kynnys siitä ilmoittamiseen korkea.

Raiskaus, ja jo tunne hyväksikäytetyksi tulemisesta, jättävät ikuisen jäljen. Älä siis ikinä pakota ketään seksiin. Ei tarkoittaa sitä, että toinen ei halua. Jos sinut pakotetaan seksiin, kyseessä on raiskaus. Älä vaikene.

Elisa Rimaila