Talouselämä: Räsänen liimautuu Sipilän kylkeen – vain keskustan liberalismi huolettaa 23.3.2015
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen pitää Talouselämän vaalitentissä hiljaisen hetken, kun häneltä pyytää esimerkkejä erimielisyyksistä oman puolueensa ja Juha Sipilän johtaman keskustan välillä.
...
Sisäministerin tontille ilmestyi Räsäsen kaudella myös uusi uhka: Syyrian ja Irakin sisällissodissa on taistellut useita kymmeniä suomalaisia. Mitä näille uskonsotureille pitäisi tehdä, jos ja kun he palaavat Suomeen?
"No ilman muuta heidät täytyy saattaa vastuuseen teoistaan. Eli jos on epäilys, että henkilö on ollut terroristiseen toimintaan osallisena, niin hänet täytyy saattaa poliisitutkintaan ja sitten oikeuden eteen."
Kannattaa huomata, että Räsänen on edelleen poliisiministeri ja puolustaa omiaan. Hän vaatii poliisille lisää valtuuksia, koska jihadistien teoista rintamalla on niin vaikea saada tietoa.
"Meillä on valitettavasti puutteita sekä verkkotiedustelun että ulkomaantiedustelun osalta. Muista pohjoismaista poiketen Suomen poliisilla ei ole mahdollisuutta jälkikäteen ilmoitettavaan kotietsintään. Tällaiset lakihankkeet ovat mielestäni aika kiireellisiä, ja olen itse pannut vireille selvityksen tästä kotietsinnästä."
...
Lisää kiintiöpakolaisia
Kristillisdemokraatit kannattavat Suomen nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa. Kiintiöpakolaisia voisi Räsäsen mukaan ottaa vähän enemmänkin, koska järjestelmällinen pakolaispolitiikka voi myös vähentää hallitsematonta maahanmuuttoa ainakin pitkällä aikavälillä.
Räsänen kiistää usein toistetun väitteen, että hän haluaisi asettaa kristityt pakolaiset etusijalle. Hän sanoo tarkoittaneensa, että kiintiöpakolaisia valittaessa kannattaa suosia ryhmiä, jotka todennäköisimmin sopeutuvat Suomeen parhaiten.
"Yksi sopeuttava tekijä on, että henkilö löytää oman seurakuntayhteisön täältä. Meillä on esimerkkejä siitä, että vaikkapa Sudanista tai Kongosta tulleet pakolaiset ovat sopeutuneet hyvin, kun he ovat löytäneet ympäri Suomea niitä yhteisöjä, joihin heidät on avosylin otettu vastaan – ja heidän joukossaan on ollut mm. vainottuja kristittyjä."
Maahanmuuton myötä islaminuskoisten määrä Suomessa kuitenkin lisääntyy. Pitäisikö tähän reagoida jotenkin?
Räsänen sanoo olevansa huolestunut ääri-islamista, mutta muuten ei ole ongelmaa: "Suomalaiset muslimit ovat pääosin maltillisia, hyvin Suomeen sopeutuvia ihmisiä. – Heillä tulee olla samat uskonnonvapauden myöntämät oikeudet kuin muillakin."
Se tarkoittaa myös lasten jakamista eri ryhmiin uskontotunneilla: "Pidän tärkeänä sitä myös muslimien kannalta, että he saavat oman uskonnon opetusta nimenomaan peruskoulun opetussuunnitelman mukaisesti. Se on paljon parempi kuin jos he saisivat opetusta jossakin radikalisoituneessa moskeijassa."