Svenska Yle: Rasistisk valreklam i östra Nyland 23.3.2015
En typisk rasistisk skrämselkampanj. Så beskriver en rasismforskare valplakaten som dykt upp i Borgå och Sibbo.
På affischen stirrar blå ögon från glipan i en burka. Ovanför ställer James Hirvisaari frågan "Huomisen Suomi?" - är det här är morgondagens Finland?.
På affischen nedtill stoltserar kandidaten själv, med texten Maahanmuutto kuriin (ungefär immigrationen under kontroll) och ett stort utropstecken.
Affischerna har dykt upp på stolpar i Kullo och på busskurer längs Jokivarsivägen.
Bekant från Europa
Det underlydande budskapet är tydligt. Det är också klart rasistiskt, anser Vesa Puuronen som forskar i rasism vid Uleåborgs universitet.
Puuronen, som själv ställer upp för Vänsterförbundet i Lapplands valkrets, är bekant med bilden. Den, eller mycket liknande bilder, har använts i Europa, och han frågar sig om den inte är direkt plagierad därifrån.
Bilden som Hirviisaari använt sig av går att ladda från bildbanker på nätet, men i den ursprungliga bilden är ögonen bruna.
– Det är typisk skrämselpropaganda, och teman som Hirvisaari tidigare fört fram. Han vill ge bilden av att islam tar över Finland och för med sig nedvärdering av kvinnor. Det är ett koncentrat av en islamofobisk ideologi som bygger på feluppfattningar.
Reklamen bygger på en tyst överenskommelse om vad symbolen betyder, där Hirvisaari behöver inte säga det rakt ut för att folk ska fatta.
– Han rider på generaliseringar som inte stämmer.
Affischen är enligt Puuronen rasistisk eftersom den bygger på rasifiering av en hel religion, ett begrepp som betyder att någon karakteriseras utifrån grupptillhörighet. Processen brukar tilldelas två steg, där det första är en kategorisering utifrån någon markör, som utseendemässiga drag, kultur eller religion. I det andra steget tillskrivs gruppen en negativ egenskap, som när muslimer porträtteras som patriarkala terrorister.
– Det finns efterfrågan på den här typens politiska budskap, säger Puuronen.
Är laglig
Några lagar torde affischerna ändå inte bryta mot, anser Mika Illman som är doktor i straffrätt och expert på frågor om yttrandefrihet och hets mot folkgrupp. Gränsen går vid hot, förolämpning eller smädelse och är särskilt svår att överträda i politiska sammanhang, speciellt i parlamentsval.
– Affischen är nog tillåten inom ramen för yttrandefriheten - i all synnerhet då frågan gäller den mycket vida så kallade politiska yttrandefriheten. Den innehåller inte något hot eller någon förolämpning eller smädelse riktad mot en folkgrupp.
I stället är det fråga om tillåten kritik av invandringspolitiken. Illman poängterar att man givetvis kan argumentera att den kränker invandrare och flyktingar, särskilt muslimer.
Det betyder inte att den är förbjuden, än mindre straffbar.
– Till yttrandefriheten hör att man ska få föra fram såväl vettiga som idiotiska idéer och att allmänheten, till exempel väljarna, fritt får göra sina bedömningar av idéerna och huruvida de vill stöda en person som kläcker ur sig något sådant.
Minoritetsombudsmannens byrå vill å sin sida inte kommentera affischen eftersom man vill vara försiktiga med att kommentera enskilt kampanjmaterial.
Lama reaktioner
Vesa Puuronen säger att budskapet i affischen inte är något nytt. Det som däremot mot är nytt, åtminstone i Finland, är hur visuellt budskapet är. Hirvisaari har av allt att döma också valt att ändra ögonens färg från brun till blå.
Att man i Finland inte reagerar lika kraftigt som i Sverige på rasistiska budskap är också något som Puuronen noterat. På andra sidan gränsen har Sverigedemokraterna i regel slängt ut medlemmar som betett sig dåligt. Här har övertramp sällan lett till några åtgärder, förutom för just James Hirvisaari som uteslöts ur Sannfinländarna först 2012 och igen 2013.
– I och för sig har de klåpat på värre sätt i Sverige. Men där tar partiet aktivt åtgärder och utesluter de som gör fel. Här i Finland är det främst Jussi Halla-aho som klarat sig undan, säger Puuronen.
Puuronen har på senare tid märkt av ett allt hårdare klimat, särskilt efter det uppmärksammade våldtäktsfallet i Helsingfors. Somaliska invandrare har berättat hur de på senare tid allt oftare fått stå ut med glåpord på gatan.
– Också de direkta hoten har ökat. Det gäller också andra städer än Helsingfors.