Uusi Suomi, Markku Huusko: Näkökulma: Maahanmuuttaja voi vihdoin yltää eduskuntaan 23.3.2015
Huhtikuun eduskuntavaaleissa saattaa tapahtua se, mitä moni on toivonut ja joku punaniskaisin myös pelännyt. On hyvin mahdollista, että lakejamme valitaan laatimaan maahanmuuttajataustainen henkilö.
Tämä olisi historiallista, vaikka kaksi Suomessa syntymätöntä meillä on jo eduskunnassa vaikuttanutkin.
Virossa syntynyt Hella Wuolijoki toimi kyllä Suomessa kansanedustajana 1946 – 1948, mutta hänkin nousi tehtävään SKDL:n varapaikalta, eli ei tullut valituksi suoraan. Parhaillaan eduskunnassa istuu Ahvenanmaalta valittu Elisabeth Nauclér, joka on syntynyt Ruotsissa ja jonka isä on Värmlannin metsäsuomalaisia.
Parhaat mahdollisuudet maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista nyt lienevät vuonna 2011 varapaikoille jääneillä ja kansallisesti tunnetuilla Fatbardhe Hetemaj’lla (kok.) ja Nasima Razmyarilla (sd.) Helsingissä.
Vuonna 2007 niukasti rannalle jäänyt ja viimeksikin puolueessaan kärjen tuntumaan yltänyt niin ikään helsinkiläinen Zahra Abdulla (vihr.) ei ole tällä kertaa ehdolla.
Suomessa syntymättömiä näkyviä yhteiskunnallisia keskustelijoita edustaa näissä vaaleissa myös esimerkiksi keskustan Abdirahim Husu Hussein. Hänen kilpailijansa ovat pääkaupungissa kyllä niin kovia politiikan tekijöitä, että läpimenoa voisi pitää yllätyksenä.
Keskusta sai viimeksi Helsingistä nimittäin vain yhden paikan, kun silloinen pääministeri Mari Kiviniemi meni läpi. Nyt tuosta yhdestä kiinnityksestä ja kovan työn alla olevasta yhdestä lisäpaikasta kilpailevat Husseinin kanssa esimerkiksi pitkän linjan vaikuttajat Paula Lehtomäki ja Olli Rehn.
Hetemaj’n tai Razmyarin kohdalla ei puhuttaisi enää varsinaisesta yllätyksestä. Kumpikin varapaikkalainen sai keväällä 2011 yli 4 000 ääntä, ja heidän kilpailutilanteensa on muuttunut kenties hieman edelliskertaa edullisemmaksi.
Viimeksi toiselle varapaikalle, alle 200 äänen päähän edustajapaikasta jääneen Hetemaj’n edestä ovat lähteneet elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Lasse Männistö, jotka vetäytyvät nyt eduskunnasta. Koviksi uusiksi kilpailijoiksi samaan piiriin ovat tulleet muun muassa europarlamentissa pitkään vaikuttanut Eija-Riitta Korhola ja ekonomisti Juhana Vartiainen, tuttuja televisiosta hekin.
Ensimmäisen varapaikan viimeksi Helsingissä saaneen, alle sata ääntä läpi menneelle Päivi Lipposelle hävinneen, Razmyarin tilanne on vastaava. Edestä vetäytyy pitkän linjan kansanedustaja Rakel Hiltunen. Nimekkäitä uusia kilpailijoita samalta listalta tosin löytyy Pentti Arajärvestä ja Tuula Haataisesta lähtien.
Maahanmuuttajan läpimeno olisi uudenlainen kehitysaskel Suomen yhteiskunnalle, joka on kulkenut hyvinkin monikulttuuriseen suuntaan muualla paitsi eduskunnassa.
Toki Suomessa syntymättömätkin edustavat ensisijaisesti puolueitaan, mutta he toisivat varmuudella uusia näkökulmia maahanmuuttokeskusteluun ja miksei myös -lainsäädäntöön.
Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.