lauantai 21. maaliskuuta 2015

HS: Presidentti Ahtisaari HS:n haastattelussa: Rasismi pohjautuu tietämättömyyteen ja huonoon itsetuntoon

HS: Presidentti Ahtisaari HS:n haastattelussa: Rasismi pohjautuu tietämättömyyteen ja huonoon itsetuntoon 21.3.2015

Rasismi heijastelee ihmisten tietämättömyyttä ja heikkoa itsetuntoa, arvioi presidentti Martti Ahtisaari.

Ahtisaari kommentoi Suomen rasismikeskustelua HS:n haastattelussa työmatkallaan Namibian pääkaupungissa Windhoekissa. Namibiassa juhlitaan tänään lauantaina maan 25-vuotista itsenäisyyttä. Ahtisaari johti YK:n erityisedustajana neuvotteluita, jotka johtivat vuonna 1990 itsenäisyyteen ja rotusorron loppuun Namibiassa.

Mitä ajatuksia rasismi Suomessa on teissä herättänyt?

"Kyllä se tekee lähinnä surulliseksi. Tämä heijastelee sitä, etteivät ihmiset olet miettineet, mitkä meidän yhteiskuntamme haasteet ovat ja mistä tämmöiset mielipiteet kumpuavat. Koska ne perustuvat täysin tietämättömyyteen", Ahtisaari sanoi.

Entisen presidentin mukaan Suomen väestön vanheneminen tarkoittaa työntekijöiden määrän vähenemistä.

"Jos haluamme menestyä taloudellisesti, meidän täytyy tuoda maahan uusia työntekijöitä. Jos kerran niitä ei kotimaasta löydy, ei hyvällä tahdollakaan."

Presidenttikautensa (1994–2000) jälkeen Ahtisaari on erikoistunut konfliktien ratkaisemiseen eri puolilla maailmaa. Usein kiistat ovat eri etnisten ryhmien tai uskontojen välillä.

Mistä rasismissa pohjimmiltaan on kyse?

"Ehkä huonosta itsetunnosta. Jos ihmisellä on terve itsetunto ja on kehittänyt itseään hyvin, silloin uteliaisuus tulee ihan luonnostaan", Ahtisaari sanoi.

Namibiassa rasismi oli valtiollista. Vuoteen 1990 asti Namibiaa hallitsi rotusortopolitiikka apartheidia ylläpitänyt Etelä-Afrikka. Valkoiset alistivat mustat namibialaiset halvaksi työvoimaksi vailla oikeuksia. Mustat eivät saaneet kulkea vapaasti, ja he olivat jatkuvasti poliisien ja muun virkavallan mielivallan kohteena.

Itsenäistymisen jälkeen vapautusliike Swapo nousi valtaan, mutta se ei ryhtynyt kostotoimiin valkoisia kohtaan. Nyt Namibian eri väestönryhmät ovat opetelleet elämään yhdessä 25 vuotta.

Olisiko Suomella jotain opittavaa Namibiasta?

"Jokaisessa maassa on oma historiansa. Mutta kun ihmiset ovat kokeneet rasismia, he tajuavat vielä selkeämmin sen, minkä takia sitä pitää vastustaa", Ahtisaari sanoi.