maanantai 23. maaliskuuta 2015

Yle: "Pitseriamafia" poliisin tutkinnassa – taustalla vuosien talousrikosten vyyhti

Yle: "Pitseriamafia" poliisin tutkinnassa – taustalla vuosien talousrikosten vyyhti 23.3.2015

Keskusrikospoliisi selvittää laajaa harmaaseen talouteen liittyyvää rikosvyyhtiä, joka kytkeytyy niin sanottuun pitseriamafiajuttuun. Rikosnimikkeitä on useita ja niistä suurin osa törkeitä tekomuotoja.

Useita vuosia jatkunut talousrikosten vyyhti liittyy Oulussa paljastuneeseen niin sanottuun pitseriamafiajuttuun. Juttua tutkii keskusrikospoliisi.

– Harmaata taloutta voidaan sanoa harjoitetun hyvin laajasti. Rikosnimikkeitä on useita, kuten törkeä petos, törkeä veropetos ja lisäksi kiskonnantapainen työsyrjintä ja rekisterimerkintärikos, KRP:n rikoskomisario Ari Kouva luettelee.

Kouvan mukaan teot ovat jatkuneet vuosia. Poliisi selvittää usean firman toimintaa.

Toinen pitseria ei olisi saanut tulla alueelle

Tutkinnassa oleviin talousrikosjuttuihin liittyy myös törkeä kiristys. Rikoskomisario Kouvan mukaan toiselta yrittäjältä on sopimuksella vaadittu, ettei tämä avaa kilpailevaa ravintolaa. Se olisi sijainnut noin kolmen kilometrin päässä.

– Kyseessä on juttu, jossa ulkomaalaistaustainen pitseriasuku ei hyväksynyt lähistölle eli samalle alueelle kilpailevaa ulkomaalaista pitsayritystä, rikoskomisario Ari Kouva selostaa.

Vastaavanlaista toimintaa on Kouvan mukaan ollut useita vuosia, vuodesta 2009 lähtien Joensuussa, Lappeenrannassa ja Oulussa, jossa suvulla on eri puolilla kaupunkia useita pitserioita. Oulussa suku on toiminut kymmenisen vuotta.

– Olemme kuulustelleet suvun viittä jäsentä ja myös muita henkilöitä.

Poliisi: Kulttuurisia eroja

Rikoskomisario Kouvan mukaan kyseessä on haasteellinen tutkinta, sillä muun muassa kulttuuri poikkeaa suomalaisesta.

– He pitävät luonnollisena, ettei lähistölle voi tulla kilpailijaa. Meillä on on kuitenkin perustuslain mukaan elinkeinovapaus.

Juttuvyyhti siirtynee syyteharkintaa syksyllä.

"Pitsamafiasta" uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva.