Kansan Uutiset: Vihapuheen vastaisen sitoumuksen allekirjoittaneita ehdokkaita lähes 250 30.3.2015
Eduskuntavaaleissa kampanjoidaan myös vihapuhetta vastaan. Lähes 250 eduskuntavaaliehdokasta on allekirjoittanut Ei vihapuheelle -liikkeen sitoumuksen vihapuheesta vapaista vaaleista. Puolueista vakavimmin vihapuheen ongelmaan ovat suhtautuneet vasemmistoliiton, rkp:n, vihreiden ja piraattipuolueen ehdokkaat.
Ei vihapuheelle -liike on osa euroopanlaajuista No Hate Speech Movementia. Euroopan neuvoston käynnistämän kampanjan Suomen kansallisena koordinaattorina toimii Suomen Plan International. Kampanjaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
– Hyvää kehitystä on se, että meitä on niin monia, jotka tänään yhdessä osoitamme, että rasismi ja vihapuhe eivät ole hyväksyttävää. Huonoa on se, että vihapuhe on yleistynyt erityisesti netissä, mutta valitettavasti myös politiikassa. Nämä vaalit ovat myös vaalit rasismia vastaan, Eva Biaudet (rkp) kommentoi allekirjoittamaansa haastetta.
Ihmisiä käännetään toisiaan vastaan
Ei vihapuheelle -liikkeen kampanjatoimikunnan puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas) perää kaikkien vastuuta turvallisen ympäristön luomisessa:
– Meidän jokaisen tehtävä on kitkeä vihapuhetta. Perättömillä väitteillä ja halventavilla kommenteilla pyritään kääntämään ihmisiä toisiaan vastaan. Vihapuheeton Suomi on turvallisempi, rauhallisempi ja ystävällisempi maa. Sellaista Suomea meistä varmasti jokainen toivoo.
Haaste julkistettiin maanantaiaamuna. Se ja toistaiseksi allekirjoittaneet ehdokkaat näkyvät reaaliajassa liikkeen vaalisivulla.
Vihapuhetutka seuraa
Ei vihapuheelle -liike on ottanut käyttöön myös hashtagin #vihapuhetutka. Liike kehottaa kiittämään ehdokkaita vihapuheen vastaisista kannanotoista tai käräyttämään ehdokkaita ihmisarvoa halventavasta vihapuheesta ja liittämään Twitter- tai Facebook-viestiinsä hashtag #vihapuhetutka. Tutka on jo herättänyt keskustelua Twitterissä.
Ei vihapuheelle -liike on nuorten liike, joka toimii verkon vihapuhetta vastaan 50 Euroopan maassa. Liikkeellä on sosiaalisessa mediassa Suomessa yli 20 000 seuraajaa. Sen kampanjatoimikunnassa on 49 valtakunnallisen tason toimijaa.
Vihapuhe on vähemmistöryhmien syrjintään perustuvan vihan ja syrjinnän levittämistä, lietsontaa, edistämistä tai oikeuttamista. Suomen yhdenvertaisuuslaissa ihmisarvoa loukkaava syrjivä käyttäytyminen on kielletty lainvastaisena häirintänä.