perjantai 20. maaliskuuta 2015

Yle: Kirkon Ulkomaanapu: Suomessa värvätään islamistitaistelijoita

Yle: Kirkon Ulkomaanapu: Suomessa värvätään islamistitaistelijoita 20.3.2015
Ilta-Sanomat: Arvio: Jopa yli sata lähtenyt Suomesta taistelemaan Syyriaan ja Irakiin – ”Yhtenäistä taustatekijää ei ole”
Yle: Supo islamistitaistelijoista: Emme välttämättä tiedä kaikkia lähtijöitä
Yle: Suomi hakee Yhdysvalloista oppia terrorismin ennaltaehkäisyssä
Yle: USA:n terroriasiantuntija: Seitsemän keinoa estää iskut Suomessa
MTV: Radikalisoituminen ja jengiväkivalta Pohjolassa: ”Suomessa aikapommi pian käsissä, jos nyt ei toimita”
Helsingin Sanomat, vieraskynä: Koulutus ehkäisee väkivaltaista ääriajattelua
Svenska Yle: Kyrkans Utlandshjälp lanserar kampanj mot radikalisering

Toiminnanjohtaja Antti Pentikäisen mukaan Suomesta on lähtenyt taistelualueille huomattavasti enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi Supo on julkisuudessa kertonut.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen pitää todennäköisenä, että ääri-islamistit värväävät aktiivisesti taistelijoita myös Suomessa. Hänen saamiensa tietojen perusteella viranomaiset ovat arvioineet lähtijöiden määrän alakanttiin.

Supo kertoi helmikuussa, että taistelualueille Syyriaan ja Irakiin olisi lähtenyt Suomesta yli 60 henkilöä. Muslimiyhteisöjen kanssa jatkuvasti tekemisissä olevan Pentikäisen mukaan todellinen luku voi olla lähes kaksinkertainen.

– Meille sanotaan, että määrä on [kuuttakymmentä] isompi. Kenties yli sata on Suomesta lähtenyt. Ilmiö on meilläkin vakava, Pentikäinen arvioi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että Suomessa on ihmisiä, jotka värväävät taistelijoita konfliktialueille.

– Minulla ei ole siitä suoraa tietoa, mutta on vaikea uskoa, että olisi vain sattumaa, että näinkin iso määrä lähtee. Pidän todennäköisenä, että täällä on ihmisiä, jotka konkreettisesti rekrytoivat ja auttavat ihmisiä eteenpäin.

"Kaikki toivoivat enemmän yhteistyötä"

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut vuoden mittaisen kampanjan, jonka tarkoituksena on ehkäistä väkivaltaista radikalisaatiota sekä Suomessa että konfliktialueilla.

Kirkon Ulkomaanavun mukaan on puututtava radikalisoitumisen taustalla vaikuttaviin syihin. Näitä ovat kehitysyhteistyöjärjestön mielestä nuorten kouluttamattomuus, toimeentulomahdollisuuksien vähyys sekä syrjinnän ja ulkopuolisuuden kokemukset.

Taustasyihin puuttumisen lisäksi järjestö pitää tärkeänä tiivistä yhteistyötä uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Kirkon Ulkomaanapu haluaa lisätä nuorten tietoa ääriliikkeiden harjoittamasta väkivallasta ja uskonnollisten perusteiden ohuudesta.

Viime viikolla Kirkon Ulkomaanavun työntekijät kiersivät kaikki pääkaupunkiseudun moskeijat. Imaameilta ja muilta työntekijöiltä saatu palaute oli Pentikäisen mukaan rohkaisevaa.

– Kaikki toivoivat enemmän yhteistyötä. Viranomainen on tervetullut moskeijoihin, ja moskeijoissa on huolestuttu ilmiöistä, jotka johtavat nuorten lähtemiseen.

Pentikäinen kertoo tietävänsä moni nuoria, jotka on erotettu moskeijasta, koska he ovat puhuneet väkivallan puolesta. Erottaminen on ollut seurausta siitä, että moskeijoissa pelätään leimautumista, sanoo Pentikäinen.

– Pitäisi päästä siihen, että heitä ei erotettaisi, vaan heidän kanssaan keskusteltaisiin enemmän.

___________________________________________

Ilta-Sanomat: Arvio: Jopa yli sata lähtenyt Suomesta taistelemaan Syyriaan ja Irakiin – ”Yhtenäistä taustatekijää ei ole”

Yhteisöt arvioivat, että kaikki lähtijät eivät ole viranomaisten tiedossa.

Suojelupoliisi on aiemmin arvioinut, että Suomesta olisi lähtenyt Syyriaan ja Irakiin taistelijoiksi noin 60 henkilöä. Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtajan mukaan todellinen luku voi olla jopa kaksinkertainen.

– Yhteisöt, joista näitä ihmisiä on lähtenyt, arvioivat, että on lähtijöitä, joita viranomaiset eivät ole vielä pystyneet arvioimaan. Heidän arvionsa mukaan taistelijoiksi olisi lähtenyt Suomesta yli sata ihmistä, kertoo toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen Kirkon Ulkomaanavusta IS:lle.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Pentikäisen mukaan suurin osa lähtijöistä on kurdi- tai somalitaustaisia, mutta taistelijoiksi on lähdetty hyvin erilaisista taustoista.

– Yhtenäistä taustatekijää ei ole, Pentikäinen sanoo.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja on keskustellut taisteluun lähteneiden nuorten kanssa. Hänen mukaansa ihmisen päätökselle liittyä terroristien riveihin ei ole olemassa yhtä selittävää tekijää, vaan taustalla on usean tekijän yhteisvaikutus. Yhtäältä ihminen voi haluta vaikuttaa konfliktin taustalla olevaan kansainväliseen tilanteeseen, johon hän on turhautunut. Toisaalta hän voi tuntea olonsa kodittomaksi ja kokea, että omaa uskontoa ja etnistä ryhmää kohdellaan aggressiivisesti.

– Kolmas taustatekijä on se, että ihmisellä on elämässään käännekohta, joka johtaa siihen, että ihminen hakee suuntaa, jolloin hän on houkuteltavissa ryhmien propagandalla harhaan, Pentikäinen selittää.

Lähtijöiden into vaihtuu nopeasti pettymykseksi

Pentikäisen mukaan uskonnolliset ääriryhmät levittävät Suomessa tehokasta ja vaikuttavaa propagandaa pääasiassa internetissä. Lähtijöitä värvätään Suomessa systemaattisesti: taistelijat pitävät yhteyttä Suomeen ja yhteiskunnassa on tahoja, jotka sympatisoivat tällaisia aatteita ja kannustavat muita lähtemään. Kun värvätty päätyy taistelualueille, propagandan sytyttämä into vaihtuu nopeasti pettymykseksi.

– Kun joutuu välittömään hengenvaaraan, se saa ihmiset havaitsemaan, että tämä olikin ihan toisenlainen tilanne kuin luultiin.

Kirkon Ulkomaanapu aloitti perjantaina vuoden mittaisen kampanjan väkivaltaista radikaalisaatiota vastaan Suomessa ja ulkomailla. Järjestö käyttää kansainvälisestä rauhantyöstä saatuja kokemuksia myös väkivaltaisen radikalisaation vastaisessa työssä kotimaassa. Pentikäisen mukaan on tärkeää, että ennaltaehkäisevään työhön otetaan mukaan erilaiset uskonnolliset yhteisöt. Siksi Kirkon Ulkomaanapu on kiertänyt Suomessa moskeijoita viime keväästä asti.

– On erittäin hienoa, että kaikki moskeijat, joiden kanssa olemme keskustelleet tästä, ovat todella huolissaan ilmiöstä ja haluavat tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Sen sijaan muslimien vieroksuminen ja maahanmuuttajien huono kohtelu ruokkivat radikaalien liikkeiden toimintaa Suomessa.

– Muslimien leimaamista tapahtuu Suomessa paljon. Se on erittäin negatiivinen ilmiö ja se haittaa tätä ennaltaehkäisemistä.

___________________________________________

Yle: Supo islamistitaistelijoista: Emme välttämättä tiedä kaikkia lähtijöitä

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorvan mukaan Supon tiedossa ei ole organisoitua värväämistä, jollaisesta Kirkon Ulkomaanapu on saanut viitteitä.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva pitää kiinni Supon aiemmin esittämästä luvusta, joka kuvaa Suomesta taistelualueille Syyriaan ja Irakiin lähteneiden määrää. Supo kertoi helmikuussa, että Suomesta olisi lähtenyt näitä henkilöitä yli 60.

– Luku ei ole arvio, vaan suojelupoliisin tiedossa olevat ja vahvistamat lähtijät. Sen päälle voidaan toki esittää erilaisia arvioita. Meidän täytyy hyväksyä se, ettemme välttämättä tiedä kaikkia alueille lähtijöitä, toteaa Portaankorva.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen totesi perjantaiaamuna Ylen aamu-tv:ssä, että hänen saamiensa tietojen perusteella Supon arvio on alakanttiin. Muslimiyhteisöjen kanssa yhteistyötä tekevän Pentikäisen mukaan lähtijöitä voi olla yli sata.

Portaankorva sanoo, ettei hän pysty arvioimaan Kirkon Ulkomaanavun esittämän luvun pätevyyttä. Portaankorvan mukaan Supon tiedossa ei myöskään ole organisoitua värväämistä.

– Meillä on tietoa erilaisista tavoista kannustaa ja kehottaa ihmisiä osallistumaan jollakin tavalla Syyriankin konfliktiin. On sitten määrittelykysymys, mikä on värväystä ja mikä menee kehottamisen, kannustamisen ja ajatuksen tukemisen piiriin.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kertoi perjantaiaamuna Ylen aamu-tv:ssä pitävänsä todennäköisenä, että ääri-islamistit värväävät aktiivisesti taistelijoita myös Suomessa.

___________________________________________

Yle: Suomi hakee Yhdysvalloista oppia terrorismin ennaltaehkäisyssä

Huhtikuussa Yhdysvaltoihin lähtevään delegaatioon kuuluu sisäministeriön virkamiehiä, uskonnollisten yhdyskuntien edustajia, sekä poliiseja. Yhdysvalloissa paikalliset uskonnolliset yhteisöt tunnistavat ja kitkevät väkivaltaista radikalisoitumista yhteistyössä virkamiesten kanssa. Tarkoitus on tuoda toimivaksi havaittu toimintamalli Suomeen.

Matkan järjestää Kirkon Ulkomaanapu, jolle on annettu koordinaatiorooli yhteisöjen ja viranomaisten radikalisoitumisen ehkäisytyössä.

Reissu tehdään Yhdysvaltoihin, sillä maassa on yrityksen ja erehdyksen kautta opittu paljon terrorismin onnistuneesta ennaltaehkäisystä.

– Yhdysvalloissa tätä työtä on tehty pidempään kuin muualla, koska ongelma tuli siellä WTC-iskujen myötä silmille. Siellä on kokeiltu kaikenlaista, on tehty virheitä ja onnistumisia. Nyt me haluamme kuulla niistä lisää, sanoo Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen.

Tarkoituksena on tuoda Suomeen toimintamalli, jossa paikalliset uskonnolliset yhteisöt tunnistavat ja kitkevät väkivaltaista radikalisoitumista yhteistyössä virkamiesten kanssa.

Näin halutaan tehdä, sillä Yhdysvalloissa muslimiyhteisöjen rooli terrorismin ehkäisyssä on ollut merkittävä. Pentikäinen viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan paikallinen muslimiyhteisö on viranomaisille antamiensa vinkkien avulla on estänyt moninkertaisen määrän terroritekoja esimerkiksi turvallisuusvirasto NSA:han verrattuna.

– Se kuvaa sitä, miten tehokas on toimintamalli, jossa yhteisöt itse tekee sitä työtä. Verrattuna siihen, että poliisit toimisi tuolla omin päin, Pentikäinen tuumaa.

Kirkon Ulkomaanavun mentorina asiassa toimii Mohamed Elsanousi, jolla on pitkä kokemus uskonnollisten yhteisöjen ja virkavallan yhteistyön rakentamisesta Yhdysvalloissa. Elsanousin mietteitä terrorismin ennaltaehkäisyssä voi lukea tarkemmin täältä.

___________________________________________

MTV: Radikalisoituminen ja jengiväkivalta Pohjolassa: ”Suomessa aikapommi pian käsissä, jos nyt ei toimita”

Göteborgin toissaöinen ammuskelu tai Kööpenhaminan kaltaiset terrori-iskut ovat seurausta ovat syrjäytymisestä ja asenneilmapiirin kovenemisesta. Tällaiset tapahtumat ovat mahdollisia myös Suomessa, sanoo Kirkon ulkomaanavun vaikuttamistyönjohtaja Aaro Rytkönen.

– Puhuimme Kirkon ulkomaanavussa jo joitakin vuosia sitten, että jos mitään ei tehdä, niin 5-10 vuoden päästä meillä saattaa olla aikapommi käsissä, totesi Rytkönen MTV:n Huomenta Suomessa.

Rytkönen korostaa, että ongelmana on ennen kaikkea nuorten syrjäytymisen kokemus. Lisäksi asenneilmapiiri on koventunut Suomessa. Tämä kävi ilmi muun muassa sisäministeriön selvityksestä, missä tutkittiin eri oppilaitoksissa olevien nuorten asenteita.

– Nuorten asenteet ovat koventuneet. Hälyttävää on se, että asenteiden koventumiseen liittyvät väkivallanteot eivät ole enää marginaali-ilmiö. Jo nyt Suomessa tehdään väkivaltaa, joka liittyy joko ihmisten poliittiseen tai uskonnolliseen suuntautumiseen, Rytkönen sanoo.

Julkisessa keskustelussa on viime aikoina korostunut erityisesti ääri-islamilaiset suuntaukset, mutta Rytkönen muistuttaa, että äärilaidat ruokkivat toinen toistaan.

– Suomessa on ollut myös merkkejä äärioikeistosta ja äärivasemmistosta - yhtä ryhmää ei tule leimata.

Rytkösen mukaan viranomaisilla on tärkeä rooli väkivallan ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisyssä, mutta vastuu on kaikilla meillä.

– Erittäin tärkeää työtä tekevät myös nuorisojärjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja urheilujärjestöt ruohonjuuritasolla. Ongelmana on ollut kuitenkin se, että linkki näiden yhteisöjen ja viranomaisten väliltä puuttuu. Tähän on jatkossa panostettava.


__________________________________________________

Helsingin Sanomat, vieraskynä: Koulutus ehkäisee väkivaltaista ääriajattelua

Lontoon joukkoliikenteeseen heinäkuussa 2005 tehdyistä terrori-iskuista on pian kulunut kymmenen vuotta. Näiden yli 50 kuolonuhria vaatineiden iskujen jälkeenkin monet EU-maiden pääkaupungit – kuten Bryssel, Pariisi ja Kööpenhamina – ovat olleet väkivaltaisen ekstremismin kohteina. Iskujen määrä ei näytä vähenevän.

Merkit väkivaltaisten aatteiden leviämisestä ovat olleet ilmassa jo pitkään, mutta opetukset väkivallan ennaltaehkäisyn tärkeydestä ovat tähän saakka kaikuneet kuuroille korville.

Terrori-iskuja on usein seurannut viharikosten aalto, joka on jäänyt julkisuudessa iskuja vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi ääri-islamistien Pariisissa tämän vuoden tammikuussa tekemien terrori-iskujen jälkeen 26 moskeijaa joutui ilkivallan ja vihaiskujen kohteeksi. Moskeijoita kohti ammuttiin ja heitettiin palopommeja. Le Mansissa moskeijaan heitettiin kolme harjoituskranaattia.

Sisäministeriön helmikuussa julkistama väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus osoitti, että väkivaltaista ääriajattelua ja siihen viittaavia merkkejä havaitaan myös Suomen lukioissa ja ammattikouluissa. Aatemaailmaan perustuva viha ja suvaitsemattomuus näkyvät selvästi suomalaisnuorten asenteissa.

Ääriajatteluun perustuvan väkivallan yleistyminen heikentää turvallisuutta koko Euroopassa, myös Suomessa: monet konfliktialueille – kuten Syyriaan – lähteneet taistelijat palaavat tänne takaisin.

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy on myös taloudellinen kysymys. Väkivaltaisten ääriliikkeiden piiriin joutuneet nuoret aiheuttavat suuria menetyksiä kansantaloudelle: suomalaisen työelämän ulkopuolelle joutuneet eivät tuota verotuloja ja saattavat päinvastoin itse aiheuttaa suuria kustannuksia yhteiskunnalle.

Ruotsissa tehtyjen laskelmien mukaan yksi äärioikeistolaiseen jengiin kuuluva saattaa tuottaa julkiselle sektorille 10–15 vuoden aikana jopa 700 000 euron kustannukset. Jo pienehkö jengi voi maksaa yhteiskunnalle kymmeniä miljoonia euroja.

Kansainvälinen yhteisö on vasta viime kuukausien aikana ryhtynyt toden teolla keskustelemaan väkivaltaisen ekstremismin varhaisesta torjumisesta. Pariisissa tämän viikon tiistaina kokoontuneet EU-maiden opetusministerit korostivat Euroopan laajuisten toimien – ja etenkin koulutuksen – merkitystä syrjäytymisen, suvaitsemattomuuden, rasismin ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisemisessä. Ministerien laatiman julkilausuman mukaan koulutuksessakin on korostettava EU:n perusarvoja: vapautta, suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa ja oikeusvaltioperiaatetta.

Koulutuksen merkitys radikalisoitumisen vastaisessa työssä on tunnustettava kansainvälisesti viimeistään nyt. Sekä Euroopassa että kriisialueilla on keskityttävä toisia uskontoja ja kulttuureja koskevan tiedon lisäämiseen. Vähäinen koulutus johtaa stereotypioiden vahvistumiseen puolin ja toisin. Ennakkoasenteita ja tietämättömyyttä käytetään propagandan edistämiseen.

Tämä on ollut havaittavissa islamilaisissa maissa, kun profeetta Muhammedista tehtyjä piirroksia ja pilakuvia on kuvattu läntisen maailman tarkoituksellisiksi hyökkäyksiksi islaminuskoa vastaan. Samanaikaisesti Euroopassa on leimattu yksittäisten muslimien tekemien rikosten perusteella islam sodan ja vihan uskonnoksi, jonka leviäminen tulee estää keinolla millä hyvänsä.

Koulutus auttaa hahmottamaan harmaan sävyjä mustan ja valkoisen välillä.

Koulutus ehkäisee myös syrjäytymistä ja tukee osallisuutta yhteiskunnassa. Kirkon ulkomaanavun teettämän al-Shabaab-äärijärjestön rekrytointiprosessia käsittelevän tutkimuksen mukaan juuri koulutus- ja työllistymismahdollisuudet ehkäisevät ennalta tehokkaasti nuorison liittymistä radikaaleihin ryhmittymiin. Siksi myös Suomen kehitysyhteistyöllä on oikein suunnattuna merkitystä väkivaltaisen ekstremismin vastaisessa työssä.

Pelkkä koulutus ei kuitenkaan yksin riitä torjumaan väkivaltaista ekstremismiä: myös luottamuksen rakentaminen on tärkeää. Viranomaisten, kansalaisjärjestöjen sekä etnisten ja uskonnollisten yhteisöjen on Suomessakin toimittava yhdessä tämän tavoitteen eteen.

Aaro Rytkönen
Kirjoittaja on vaikuttamistyön johtaja Kirkon ulkomaanavussa.