lauantai 21. maaliskuuta 2015

MTV: Vaaliasiantuntija: Maahanmuutosta tulossa vaaliteema

MTV: Vaaliasiantuntija: Maahanmuutosta tulossa vaaliteema 22.3.2015
MTV: Näin eduskuntavaalien ehdokkaat kommentoivat maahanmuuttoa
MTV: Maahanmuutto ja kehitysapu jakavat puolueita MTV:n vaalikoneessa

Maahanmuutto on nousemassa selkeäksi vaaliteemaksi, arvioi MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaa kuukausi ja puolueiden vaalikampanjat ovat käynnistymässä täydellä teholla. Tässä ajassa ehdokkaiden on pyrittävä tavoittamaan mahdollisimman monia äänestäjiä saadakseen kansaa taakseen.

MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund arvioi, että yksi vaalien suurista teemoista on maahanmuutto. Grönludin mukaan esimerkiksi maahanmuuton hyötyjä ja haittoja pitäisi käsitellä keskusteluissa asiaperustein, ei pelkästään pelottemalla.

Tästä nähtiin jo merkkejä kuluneella viikolla MTV:n puoluepuheenjohtajien vaalitentissä, sanoo Grönlund.

– MTV:n vaalikeskustelussa sitä otettiin jonkin verran esille, koska perussuomalaisten Timo Soini alkoi puhua maahanmuuton kustannuksista. Erityisesti kristillisdemokraattien Päivi Räsänen tarttui aiheeseen kyseenalaistamalla Soinin kommentit. Tällainen keskustelu on ehkä paras tapa tuoda asiaa esille.

Grönlundin mukaan avoin keskustelu onkin erityisen tärkeää harhaluulojen karsimiseksi maahanmuuton ympäriltä.

– Puoleilla on eri näkemyksiä siitä, kuinka avoimen suomalaisen yhteiskunnan pitäisi olla. On hyvä, että aihe nostetaan esille nimenomaan näin. Ei annetta vain maahanmuuttoa kritisoivien äänten tulla esiin, vaan myös sitä puolustavien. Siitä saadaan aito vuoropuhelu, jota äänestäjä tarvitsee äänestyspäätöksensä taustalle.

Maahanmuuttajista yrittäjiksi palvelusektorille
Vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund arvioi, että useat puolueet näkevät maahanmuuttajat tulevaisuuden yrittäjinä. Tätä kautta palvelusektorille saataisiin leveyttä ja lisää työllisyyttä.

– Varmasti siitä tullaan puhumaan. Uskoisin, että esimerkiksi vihreiden, RKP:n ja kokoomuksen ratkaisut lähtevät osaltaan siitä, että Suomi lähtisi nousuun laajemman maahanmuuton kautta. He kokevat, että sitä kautta saadaan yritteliäisyyttä ja esimerkiksi palvelusektoria laajemmaksi.

Grönlundin mukaan useissa muissa maissa näin on jo tapahtunut.

– Katsotaan mitä tahansa Euroopan maata, puhumattakaan Amerikan Yhdysvalloista, niin palvelusektori on laajasti hiljattain maahan muuttaneiden siirtolaisten käsissä. He ovat valmiita perustamaan perheyrityksiä ja tekemään pitkää päivää, toteaa Grönlund.


___________________________________

MTV: Näin eduskuntavaalien ehdokkaat kommentoivat maahanmuuttoa

Maahanmuutto jakaa sekä eduskuntavaaliehdokkaat siinä missä puolueetkin. Ehdokkaat ovat kommentoineet aihetta ahkerasti MTV:n vaalikoneessa.

Vaalikoneessa ehdokkaat ottivat kantaa väitteeseen "Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia". Monet ehdokkaat ottivat maahanmuuttoon kantaa työvoiman tarpeen näkökulmasta. Erityisesti kotimaisten työntekijöiden tilanne huolestutti ehdokkaita.

– Suomessa on laskutavasta riippuen 215 000–250 000 työtöntä ja nuorisotyöttömyys on korkea. Meidän tulee ensisijaisesti työllistää nämä työttömät, vaatii keskustan Satu Tietari.

– Maahanmuuton lisäämisen ja kantasuomalaisten työllisyystilanteen parantamisen ei tarvitse olla ristiriidassa, kommentoi taas Aku Talikka piraattipuolueesta.

– EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien kohdalla käytetään nyt tarveharkintaa eli työlupien saantia rajoitetaan. Tästä on pidettävä kiinni, eikä työperäistä maahanmuuttoa pidä helpottaa, toteaa perussuomalaisten ehdokas Jarmo Juntunen.

– Ensin on työllistettävä kaikki suomalaiset ja vasta sen jälkeen hyväksyn muualta tulleet. Tietyille aloille voi olla kysyntää nytkin, mutta tuo edellä mainittu päälinjana. Kun maahanmuuttajia otetaan, pitää huolehtia siitä, ettei tänne oteta rikollisia ja että suomen ja tai ruotsin kielen hallinta on hyvää, kommentoi taas Kristina Ljungqvist muutos 2011 -puolueesta.

Tarvitseeko Suomi maahanmuuttajia?

Osa ehdokkaista huomautti, että maahanmuuttajia tarvitaan tulevaisuudessa monien töiden hoitoon. Ikääntyneiden määrän kasvaessa tarvitaan veronmaksajia pitämään huolta palveluista.

– Tälläkin hetkellä maataloudessa käytetään paljon maahanmuuttajia, koska suomalaisia on vaikeaa saada tiloille töihin, huomauttaa Minna Lintonen SDP:stä.

– Maahanmuttoa tarvitaan, jotta jatkuvasti heikentyvää huoltosuhdettamme saadaan korjattua. Työvoiman tarveharkinnasta EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille kansalaisille tulee luopua, vaati taas kokoomuksen Elias Erämaja.

– Vähemmän puhutaan siitä, että tutkimusten mukaan maahanmuutto lisää vientiä! Yrityksissä toimivat maahanmuuttajat muodostavat luonnollisen linkin maihin, joista ovat aikoinaan muuttaneet, kertoo vihreiden Marko Reinikainen.

Kantaako Suomi vastuunsa?

Myös humanitäärinen maahanmuutto herätti tunteita.

– Suomi on kaksisataa vuotta ollut maastamuuttomaa. Nyt on meidän vuoromme tasata, toteaa Tuomo Grundström vasemmistoliitosta.

– Uusia työntekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa. Pakolaisten määrä tulee pitää jatkossakin korkeintaan tällä nykyisellä tasolla, kommentoi kokoomuksen Jari Nykänen.

– Suomi ei kanna globaalia vastuutaan riittävässä määrin, toteaa taas RKP:n ehdokas Rurik Ahlberg.


MTV:n vaalikone
- MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.
- Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.
- Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

___________________________________

MTV: Maahanmuutto ja kehitysapu jakavat puolueita MTV:n vaalikoneessa

Lähes puolet eduskuntavaaliehdokkaista uskoo Suomen tarvitsevan lisää maahanmuuttajia. Kehitysmaiden auttamisen vähentämistä ajaa 24 prosenttia ehdokkaista.

MTV vaalikoneeseen vastaanneista eduskuntavaaliehdokkaista 48 prosenttia on samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä "Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia". Eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä on 31 prosenttia.

Kriittisimmin väitteeseen suhtautuivat muutos 2011 puolueen ehdokkaat, joista 88 prosenttia oli eri mieltä ja 8 prosenttia jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa. Myöskään perussuomalaiset ja itsenäisyyspuolue eivät usko laajasti Suomen tarvitsevan lisää maahanmuuttajia.

– Työperäistä maahanmuuttoa ei laajasti tarvita, vaan ensin pitää työllistää omia työttömiä. Muilta osin maahanmuuttopolitiikan tulee olla nykyistä tiukempaa, mutta inhimillistä. Maassa eläviä maahanmuuttaneita tulee kohdella tasa-arvoisesti ilman etuoikeuksia tai syrjimistä, toteaa perussuomalainen Keski-Suomen vaalipiiristä.

Väitettä tuki voimakkaimmin RKP, jonka ehdokkaista 93 oli jokseenkin samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa. Vihreistä 88 prosenttia antoi väitteellee tukensa. Myös kokoomuksessa, vasemmistoliitossa ja SDP:ssä vähintään puolet ehdokkaista oli samaa mieltä väitteen kanssa.

– Suomen kansa vanhenee, tämä on demografinen fakta. Tarvitsemme lisää ihmisiä, uusia ideoita, kansainvälistymistä ja avoimuutta pärjätäksemme paremmin tulevaisuudessa, kommentoi RKP:n ehdokas Uudeltamaalta.

Hajanaisimmat kannat ovat piraattipuolueella, SKP:llä, keskustalla ja kristillisdemokraateilla, joissa kumpikaan kanta ei pääse niskan päälle.

Kehitysmaiden auttamista ei haluta vähentää

Valta osa eduskuntavaaliehdokkaista on eri mieltä väitteen "Suomen pitää vähentää kehitysmaiden auttamista" kanssa. Kaikista ehdokkaista 62 prosenttia oli eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa. Samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä oli 24 prosenttia ehdokkaista.

Voimakkainta kehitysmaiden auttamista tuki on SKP:ssä, jonka ehdokkaista 95 prosenttia on eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa. Voimakkaasti samoilla linjoilla ovat myös vihreät, RKP sekä vasemmistoliitto. Myös SDP:ssä ja kristillisdemokraateissa väitettä vastusti selkeä enemmistö ehdokkaista.

Voimakkaimmin kehitysmaiden auttamisen vähentämistä ajaa muutos 2011 puolue, jonka ehdokkaista 82 prosenttia oli samaa mieltä ja 8 prosenttia jokseenkin samaa mieltä siitä, että kehitysmaiden auttamista tulisi vähentää. Myös perussuomalaiset ovat vähentämisen kannalla, sillä väitteen kanssa samaa mieltä on 60 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 28 sen ehdokkaista. Myös itsenäisyyspuolueessa yli puolet ehdokkaista kannattaa väitettä.

– On aika huolehtia suomalaisista. Lahjoittakoon ne rahaa maailmalle, jotka asian omakseen kokevat, kommentoi muutos 11 -puolueen ehdokas Uudeltamaalta.

Hajanaisin linja on kokoomuksella, keskustalla ja piraattipuolueella, joissa kumpikaan kanta ei ole saavuttanut yli puolen kannatusta. Näissä puoleissa kuitenkin useampi vastustaa kuin kannattaa kehitysmaiden auttamisen vähentämistä.