tiistai 31. maaliskuuta 2015

Oulu-lehti: Lokka menetti malttinsa Tuppuraiselle

Oulu-lehti: Lokka menetti malttinsa Tuppuraiselle 31.3.2015

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan ja OSAKOn järjestämässä vaalipaneelissa maanantaina tunteet nousivat pintaan, kun Muutos2011-puolueen ehdokas Junes Lokka menetti täysin malttinsa Tytti Tuppuraiselle (sd.). Lokka kiroili ja nimitti Tuppuraista valehtelijaksi.

Lokan tunnekuohun laukaisijana oli täysin erilainen käsitys maahanmuuton kustannuksista.

Lokka on vielä tiistainakin puhelimessa hyvin kiihtynyt ja nimittelee Tuppuraista edelleen hyvin värikkäästi. Hän puhuu vuolaasti maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista Ruotsissa ja muualla Euroopassa.

Omaa käytöstään hän ei pidä edelleenkään moittitavana, vaan sanoo muiden käyttäytyneen häntä kohtaan huonosti.

– En saanut puheenvuoroja, minun päälleni puhuttiin eikä minua kuunneltu. En ollut saanut edes kutsua tähän paneeliin, vaan OYY:n jäsenenä pääsin vasta pitkän keskustelun jälkeen mukaan. Minulla ei ollut pöytää tai mikkiä.

Lokan mielestä muiden nimitteleminen hulluksi tai sosiopaatiksi ei ole mitenkään moittitavaa, koska häntä itseäänkin nimitellään rasistiksi ja fasistiksi.

– Se on ihan ok, koska tiedän heidän olevan väärässä. Joskus pitää sanoa suorat sanat. Sinäkin uutisoit tämän vain siksi, että en kunnioittanut uusaatelistoa vaan vastasin Tuppuraiselle äkäisesti.

– Ja sellainen, joka kannattaa massamaahanmuuttoa, ei ole terve päästään tai saa jostain rahaa, vaikkapa pizzamafialta.

Onko malttinsa menettäminen oikea tapa viedä asiaansa eteenpäin ja saada sille kuulijoita?

– Pitää sanoa suorat sanat! Olen pahoillani jos se loukkasi Tuppuraista. Minua loukkaa se, että isänmaa tuhotaan typerillä päätöksillä.

Tytti Tuppurainen on tapahtuneesta vielä tiistainakin järkyttynyt.

– Tämä ei tapahtunut missään vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa vaan Oulun kaupungin arvokkaimassa päätöksentekoelimessä eli valtuustosalissa. Tilanne oli pelottava ja epämiellyttävä, ja siitä jäi ontto olo pitkäksi aikaa.

Tuppuraisen mukaan paneelin puheenjohtaja puuttui Lokan käytökseen, minkä jälkeen tämä asettui. Myös vahtimestarit olivat jo valmiina sekaantumaan asiaan. Tuppurainen sanoo, ettei hän ole koskaan saanut osakseen moista hyökkäystä.

– Olen istunut eduskunnassa värikkäästä kielenkäytöstä tunnetun Muutos2011-puolueen puheenjohtaja James Hirvisaaren vieressä. Vaikka olen lähes kaikista asioista Hirvisaaren kanssa eri mieltä, koskaan hän ei ole käyttäytynyt minua kohtaan huonosti.

Tuppurainen muistuttaa, että myös maahanmuutosta on voitava keskustella ilman, että turvaudutaan alatyyliseen kielenkäyttöön tai jaetaan keskustelijoita hyviin ja pahoihin.

–  Jotka olivat tässä paneelissa paikalla, pystyvät kyllä arviomaan, onko tälläinen henkilö sopiva poliittiseen luottamustoimeen.