Helsingin Sanomat: Somalinainen haastaa yhteisönsä: Meidän on äänekkäästi tuomittava raiskaukset 16.3.2015
Ilta-Sanomat: Tapanilan joukkoraiskaus puhuttaa: Nuori somalinainen vaatii somaliyhteisöä ottamaan vastuuta
"Millä oikeudella joku tulee ahdistelemaan minua ja tytärtäni ja uhkailee muun muassa raiskaavansa meidät ja kaikki muut somalialaistaustaiset?"
26-vuotias Ujuni Ahmed näyttää kännykästään ystävänsä Facebook-päivitystä. Tekstistä voi suoraan lukea, millä tavoin Helsingissä tapahtunut, viiden somalinuoren tekemäksi epäilty raiskaus taas kerran koskettaa jokaisen somalin elämää.
Loskaa sataa niskaan myös Ahmedin 14-vuotiaalle pikkuveljelle. Sisko soittaa tälle huolissaan niin monta kertaa illassa, että veljeä joskus ärsyttää.
Tapanilan raiskauksesta epäillyistä nuorimmat ovat melkein samanikäisiä. Heidät on vangittu, mutta Ahmed pelkää, että kosto voi kohdistua veljeen.
Kun somalia epäillään rikoksesta, jokaisesta somalista tuntuu tulevan rikollinen vähintään kadulla ja sosiaalisessa mediassa.
"Siksi toivon, että voisimme yhteisönä äänekkäästi tuomita teot", helsinkiläisessä nuorisotalossa työskentelevä Ahmed vetoaa.
"Rikoksista ovat vastuussa vain rikosten tekijät, mutta me kaikki kärsimme tekojen seurauksista", Ahmed sanoo.
Jollain voi mennä työpaikka sivu suun. Joku saa turpiinsa. Ehkä joku raiskataan.
"Jos jokainen yksittäinen kohu lakaistaan maton alle, tulee pian seuraava. Meillä on ongelma."
Helsingin Pikku Huopalahdessa asuva Ujuni Ahmed tietää, että hänen viestinsä on helppo ymmärtää väärin.
Kun hän lauantaina valmisteli Itäkeskuksessa videovetoomusta somaliyhteisölle, paikalle osui nuori miespuolinen ystävä.
Ystävän mielestä Ahmedin ulostulossa ei ole järkeä. Jos somalit yhteisönä tuomitsisivat yksilöiden rikoksen, eikö yhteisö juuri silloin osoittaisi olevansa jollain tavalla vastuussa rikoksesta, mies kysyy. Häntä pelottaa ihan tarpeeksi jo nyt.
Myös Ahmedia pelottaa se, miten nurinkurisesti hänen viestinsä saatetaan tulkita.
"Koska osa kantaväestöstä suhtautuu sosiaalisessa mediassa niin aggressiivisesti kaikkiin somaleihin, moni somalialaissyntyinen on puolestaan ajautunut pahasti vastakkainasetteluun tai jopa puolustuskannalle", hän sanoo.
"Vastakkainasettelussa unohtuu se tosiasia, että raiskaus on tekijästä riippumatta yksiselitteisesti rikos, ja rikoksella on vain yksi uhri."
Somaliyhteisön pitäisi siirtyä yhteisön puolustamisesta uhrin puolustamiseen, Ahmed katsoo.
"Toivoisin, että voisimme marssia kadulla uhrin puolesta", Ahmed sanoo.
Miespuolisen ystävän lailla moni katsoo turvallisimmaksi vaieta ja välttää katsekontakteja kantaväestön kanssa. Selässäkin katseet tuntuvat sanovan: tuossa menee potentiaalinen raiskaaja.
Ahmed ei ole perehtynyt tilastoihin, joiden mukaan ulkomaalaissyntyiset syyllistyvät raiskauksiin kantaväestöä useammin.
Voisiko siis myös Suomen somaliyhteisössä olla piirteitä, jotka laskevat kynnystä raiskata?
"Juuri tuota pitäisi lähteä miettimään. Itse en sellaisia tunnista."
Tästä on kyse
- Viiden somalialaistaustaisen 15–18-vuotiaan miehen epäillään raiskanneen nuoren naisen viime maanantaina Tapanilassa.
- Raiskaus tapahtui sen jälkeen, kun nainen oli noussut lähijunasta. Miesten epäillään ahdistelleen häntä jo junassa.
- Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehet perjantaina epäiltyinä todennäköisin syin törkeästä raiskauksesta.
____________________________________
Ilta-Sanomat: Tapanilan joukkoraiskaus puhuttaa: Nuori somalinainen vaatii somaliyhteisöä ottamaan vastuuta
26-vuotias Ujuni Ahmed haluaa haastaa Suomen somaliyhteisön tuomitsemaan väkivallan julkisesti ja irtisanoutumaan siitä.
Viikon ajan ympäri Suomea on puhuttanut tapaus, jossa viiden 15-18-vuotiaan somalialaistaustaisen pojan epäillään raiskanneen nuoren naisen Helsingin Tapanilassa. Asia koskettaa vahvasti maahanmuuttajayhteisöä.
Tänään julkaistulla Helsingin Sanomien videolla 26-vuotias somalinainen Ujani Ahmed toteaa, että somaliyhteisön on yleisesti korkea aika ottaa vastuu harteilleen ja miettiä, miten väkivaltaa voisi ennaltaehkäistä.
– Tarkoitus olisi, että ihmiset tuomitsisivat kaiken väkivallan julkisesti ääneen. Vaikka puhunkin videolla somalina, niin toivon että tähän osallistuisi mahdollisimman moni ihminen taustasta tai kansallisuudesta riippumatta, Ahmed kertoo.
– Olen puhunut tästä asiasta paljon ystävieni ja tuttujeni kanssa. En ole huomannut, että somaliyhteisö olisi kommentoinut näitä asioita julkisesti muuten kuin yksittäistapausten osalta. Netissä taas keskustellaan aika kiihkeästikin.
Puhuminen on alku
Ahmedin mukaan ei ole olemassa mitään yksiselitteistä asiaa, mitä somaliyhteisö voisi tehdä ennaltaehkäistäkseen rikoksia, mutta puhuminen ja ongelman tiedostaminen on alku.
Hän toteaakin, että ulkomaalaisten yliedustuksesta rikostilastoissa on puhuttu jo vuosia. Hänen mielestään somaliyhteisön ja koko yhteiskunnan nyt olisikin jo korkea aika alkaa etsimään ratkaisua ja miettimään mistä asia johtuu.
– Ei ongelma ole tietenkään pelkästään somaliyhteisön. Suomessa on paljon huonosti voivia nuoria. Pitäisi herätä siihen, että tällä hetkellä teini-iässä olevat maahanmuuttajanuoret ovat asuneet koko ikänsä Suomessa. Pitäisi tiedostaa, että jonkinlainen ongelma on olemassa ja kertoa, että se on huomattu, nuorisotalolla työskentelevä Ahmed sanoo.
Vaikka Helsingin Tapanilassa tapahtunut, viiden somalinuoren tekemäksi epäilty raiskaus herättää suurta raivoa sosiaalisessa mediassa, ei asia ole ainakaan vielä näkynyt Ahmedin arjessa. Hän kuitenkin toteaa, että vastaavat tapaukset leimaavat helposti kaikki somalit.
– Ei se ainakaan vielä vaikuta niin paljoa, etteikö uskaltaisi kulkea kadulla.