maanantai 23. maaliskuuta 2015

Turun Sanomat: Allahmoradi satsaisi maataloustöihin

Turun Sanomat: Allahmoradi satsaisi maataloustöihin 23.3.2015

Kansanedustajaehdokas Mohammadamin ”Amin” Allahmoradi (vas) haluaa enemmän töitä suomalaisille ja maahanmuuttajille.

Erityisen huolissaan hän on maahanmuuttajien työllistymisestä.

– Töiden saamiseksi tarvitaan suomalaisia todistuksia ja kielitaitoa. Suomen kieli on monelle vaikea oppia. Nyt tarvitaan uusia lääkkeitä, hän sanoo.

Allahmoradin uusiin lääkkeisiin kuuluisi se, että maataloustöihin tottuneille maahanmuuttajille voitaisiin järjestää maaseudulta töitä.

– Monet maahanmuuttajat ovat tottuneet tekemään kovaa työtä maataloudessa esimerkiksi lehmien, lampaiden tai puutarhatöiden parissa. Tiedän, että monet haluaisivat tehdä samoja töitä myös Suomessa. Samalla voitaisiin kääntää muuttoliikettä kaupungeista kylien suuntaan, hän pohtii.

Allahmoradin mukaan maahanmuuttajilla voisi olla myös uudenlaista osaamista, jota Suomessa voitaisiin käyttää hyväksi.

– Kyllä Suomessa ainakin Turussa saadaan viinirypäle kasvamaan. Maahanmuuttajille olisi annettava paikkoja ja mahdollisuuksia. Työtä olisi kaikkien tehtävä, puutarhanhoitoa harrastava mies sanoo.

Muualta tulleet aloittelevat maatalousyrittäjät joutuisivat puolestaan oppimaan Suomessa paljon tiukemman lupajärjestelmän metkut menestyäkseen.

Radikalismi huolestuttaa

Allahmoradi, 55, on lähtöisin Iranin kurdialueilta. Suomeen hän on muuttanut 11 vuotta sitten ja asuu nykyisin Turun Halisissa perheensä kanssa.

– Politiikkaa olen tehnyt jo 37 vuotta.

Opettajana työskentelevä Allahmoradi on Suomessa löytänyt poliittisen kodin Vasemmistoliiton riveistä. Hän ei ole valmis ainakaan keventämään rikkaiden verotusta.

– Nykyisin rikkaat vain rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Myös ruoka on kallistunut liikaa.

Allahmoradin huoliin kuuluu myös radikaalin islamin leviäminen. Suomessa hän toivoo lisää keskustelua maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä.

– Suurin osa Turun muslimeista on rauhallisia. Jos rasismi kasvaa, fundamentalismi kasvaa. On kuitenkin keskusteltava myös siitä, onko monikulttuurisuus hyväksi Suomelle.

Ehdokas korostaa myös sitä, että maahanmuuttajien on kannettava oma vastuunsa osana yhteiskuntaa.

– Kyllä me joskus hermostumme tai loukkaannumme liian helposti. Ja myös jotkut maahanmuuttajat tekevät rikoksia. Ongelmien ehkäisemiseksi tarvitaan enemmän työtä.

Mitä mieltä olet Suomesta?

– Rakastan Suomea. Tämä on yksi parhaista maista ihmisoikeuksien ja sosiaalijärjestelmän puolesta. Täällä tullaan toimeen kaikkien kanssa.

Mikä on suosikkikasvisi omassa puutarhassasi?

– Viinirypäle. Se tarjoaa ensin lehtiä syötäväksi, sitten rypäleitä ja myöhemmin vielä rusinoita ja siirappia.

Olet julkaissut runoja taitelijanimellä Nzar Kwestani. Minkälainen säe kuvaa parhaiten sinua?

– Olen tuo juuri kiven sisällä // murran tieni ulos // kunnes saan oksani nuput kukkimaan // Olen kestävä voittamaan.