keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Yle: Seinäjoki aikoo ottaa vastaan kongolaisen pakolaisryhmän

Yle Pohjanmaa: Seinäjoki aikoo ottaa vastaan kongolaisen pakolaisryhmän 18.4.2012
Ilkka: Sosiaali- ja terveyslautakunta äänesti pakolaisryhmän vastaanottamisesta  21.4.2012

Seinäjoki suunnittelee ottavansa vastaan syksyllä seuraavan pakolaisryhmän. Seinäjoki haluaisi vastaanottaa 20-30 henkilön kongolaisryhmän. Ryhmä tulee Ruandasta. Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää asiasta tänään.

Seinäjoella on entuudestaan yksi kongolaisperhe, ja muun muassa Vaasa on vastaanottanut kongolaisia. Seinäjoelle on tullut reilut 120 pakolaista parinkymmenen vuoden aikana. Sosiaali- ja terveyslautakunnan on määrä täyttää tänään myös pakolaiskoordinaattorin virka kesäkuun alusta alkaen. Virkaa haki 20 henkilöä.

Haastattelujen perusteella tehtävään esitetään valittavaksi sosionomi (AMK) Raakel Pöyryä.

_________________________________________________

Ilkka: Sosiaali- ja terveyslautakunta äänesti pakolaisryhmän vastaanottamisesta

Seinäjoen sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 18.4. pakolaisryhmän vastaanottamista Seinäjoelle. Ely-keskus on esittänyt 20-30 henkilön kiintiöpakolaisryhmää, joka etniseltä taustaltaan olisi joko kongolaisia Ruandasta tai afgaaneja Iranista.

Kokouksessa asiasta käytiin vilkasta keskustelua. Lautakunnan kokoomusjäsenet tekivät esityksen, että asia jätetään pöydälle. Apulaiskaupunginjohtajan esitys oli, että lautakunta päättää ottaa Ely-keskuksen esittämän 20-30 hengen kongolaisryhmän vastaan syksyn 2012 aikana. Äänestyksessä apulaiskaupunginjohtajan esitys voitti seitsemän-neljä.

Ilkka uutisoi 19.4. lehdessä, että päätös syntyi yksimielisesti.

Esitimme asian pöydälle jättämistä saadaksemme pakolaisryhmien vastaanottamiseen lisäselvitystä kuin myös tarkennusta. Mikä on kiintiöpakolaisten tilanne kaupungissa tällä hetkellä, miten heidän kotouttamisensa, koulutuksensa, työllistymisensä jne. on onnistunut?

Miten he ovat sopeutuneet tänne ja minkälaisia ongelmia he ovat kohdanneet? Mikä on neuvoloiden, koulujen, päiväkotien jne. resurssit heidän palveluunsa?

Valtio osallistuu kotouttamiseen kolme-neljä vuotta. Missä mennään tämän jälkeen?

Vastuu on myös ottajalla heidän selviytymisestään. "Viimeksi vastaanotettiin myanmarilaisten ryhmä vuosi sitten. Kongolaisperhe tuli Seinäjoelle hätätapauksena ilman lautakunnan erillistä päätöstä." (Ilkka 11.4.2012).

Lautakunnan kokoomusjäsenet haluavat viedä Seinäjoen kaupungin pakolaisryhmien vastaanottamisen myös valtuuston tasolle. Tätä kautta se tulee laajempaan keskusteluun ja linjaukseen päivitettynä nykytilanteesta. Tämä antaa vastauksia ja myös selvitystä kaupunkilaisille Seinäjoen kaupungin tämänhetkisestä pakolaistilanteesta ja sen tulevasta linjauksesta.

Pakolaistilanne on myös tärkeä kokonaisuus, joka tulee keskusteluttaa.

Kaija Toppari (kok.)

Raimo Mäki-Jaskari (kok.)

Jaana Olli (kok.)

Matti Kuvaja pj. (kok.)

jäseniä sosiaali- ja terveyslautakunnassa Seinäjoki