tiistai 1. syyskuuta 2015

Aamulehti: Orpo: EU:lta ratkaisuja tai Suomi ei edes keskustele turvapaikanhakijoiden jaosta

Aamulehti: Orpo: EU:lta ratkaisuja tai Suomi ei edes keskustele turvapaikanhakijoiden jaosta 1.9.2015

Suomi ei lähde edes keskusteluun pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden jakamisesta EU:n jäsenmaiden kesken, ellei EU samaan aikaan esitä jämeriä ratkaisuja Välimeren kriisin hoitoon, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

EU:n sisäministerit kokoontuvat ylimääräiseen kokoukseen 14. syyskuuta.

EU:n odotetaan esittävän sitä ennen uusia toimia Välimeren kriisiin. Arvioiden mukaan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo ehdottaa pysyvää järjestelmää pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden jakamiseksi EU-maiden kesken.

- Asiasta ei voi edes keskustella, jos samaan aikaan hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen ei ole ratkaisua. Emme suostu aloittamaan keskustelua, Orpo sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Forssassa.

Orpo korostaa, että kesällä tehty ratkaisu pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken oli kertaluontoinen ja rajattu. Suomi sitoutui ottamaan vastaan yhteensä noin 800 turvapaikanhakijaa.

Perussuomalaiset äänesti päätöstä vastaan hallituksessa.

Orpon mukaan Suomi on osallistunut tulevan ministerikokouksen valmisteluun tiiviisti. Suomen lähtökohta on, että kriisiin on löydettävä "voimakkaita eurooppalaisia ratkaisuja".

Voimakkaiksi ratkaisuiksi Orpo listaa esimerkiksi eurooppalaisen listan niin sanotuista turvallisista maista. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että esimerkiksi albanialaiset turvapaikanhakijat käännytettäisiin välittömästi takaisin. Orpon mukaan listalla voi olla myös afrikkalaisia maita.
- Se on iso ja vaikea päätös, sillä silloin näiden ihmisten kohdalla luovutaan yksilökohtaisesta tarkastelusta turvapaikan tarpeen suhteen.

Orpo sanoo, että ratkaisu voisi olla myös EU:n yhteiset, isot vastaanottokeskukset. Tulijoiden vastaanottaminen ja identifioiminen keskitettäisiin tällöin ainakin Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin.
- EU:n pitäisi olla myös hyvin aktiivinen Turkin kanssa, jossa syyrialaisia on puolitoista miljoonaa.
- Kipeimmät ja nopeimmat ratkaisut täytyy tehdä siellä, mistä väki tulee, Orpo sanoi.

Turvapaikanhakijoiden määrästä ja toimista kriisissä käytäneen varmasti vilkasta keskustelua hallituksen sisällä.

- Tämä on asia, jossa ei voi olla tykkään tai en tykkää -politiikkaa. Muuttoliike on olemassa, ja Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, joita meillä on velvollisuus ottaa vastaan, Orpo muistutti.
Orpo korosti, että lähtömaissa tarvitaan pikaisesti panostuksia, joilla rakennetaan rauhaa ja parannetaan niin työmahdollisuuksia kuin ihmisoikeuksia. Hän huomautti, että EU on maailman suurin kehitysavun antaja.