tiistai 1. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Suomeen jopa 15 000 turvapaikanhakijaa – Stubb: ”Suhteellisen paljon Suomen kaltaiselle maalle”

Ilta-Sanomat: Suomeen jopa 15 000 turvapaikanhakijaa – Stubb: ”Suhteellisen paljon Suomen kaltaiselle maalle” 1.9.2015

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) toivoi kiihkotonta keskustelua turvapaikanhakijoista.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallitus etsii turvapaikkahakijoiden ongelmaan humaanin ja käytännöllisen ratkaisun.

– Ensimmäinen vaihe on se, että käsittelemme hakemukset nopeasti. Toisessa vaiheessa ne, jotka kansainvälisen lain mukaan ovat oikeutettuja, jäävät tänne ja alkaa kotouttamisprosessi.

– Ymmärrän ihmisiä, jotka pelkäävät muutosta ja uutta. Meidän pitää käydä sellaista keskustelua, jota eivät dominoi ääripäät, Stubb sanoi toimittajille puolueen kesäkokouksessa Forssassa.

Turvapaikan hakijoiden määrä on kansainvälisten kriisien seurauksena noussut tänä vuonna moninkertaiseksi aiempaan.

Monissa kunnissa on suhtauduttu vastahakoisesti vastaanottokeskusten perustamiseen.

– Maahanmuutossa, joko työperäisessä tai muutoin, on sekä hyviä että huonoja puolia. Niistä pitää keskustella kiihkottomasti. Suomeen on hakeutumassa tänä vuonna noin 15 000 turvapaikanhakijaa, joista osa tulee jäämään Suomeen pysyvästi. On löydettävä sellaisia ratkaisuja, joilla ihmiset kotoutuvat tänne hyvin, Stubb totesi.

Stubb ei lähtenyt määrittelemään sitä, kuinka paljon turvapaikanhakijoita Suomi voi vastaanottaa. Stubb muistutti, että Saksa vastaanottaa 800 000 ja Ruotsi 80 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

– Kyllä 15 000 on suhteellisen paljon Suomen kaltaiselle maalle. Viime vuonna taisi olla 3 000. Se on suuri kasvu ja ongelma jolta ei voi ummistaa silmiään. Siihen pitää löytyä ratkaisuja ja uskon, että näin tulee käymään.

– Meidän ei pidä nähdä maahanmuuttoa nollasummapelinä, että se olisi pois Suomelta, vaan päinvastoin, Stubb kommentoi.