tiistai 15. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Pakolaiset kertovat nyt, miksi haluavat juuri Suomeen: ”Somaliassa kaikki puhuvat Suomesta”

Ilta-Sanomat: Pakolaiset kertovat nyt, miksi haluavat juuri Suomeen: ”Somaliassa kaikki puhuvat Suomesta” 15.9.2015

Haaparanta-Tornion matkakeskukseen virtaa pakolaisia Ruotsin puolelta. Ilta-Sanomat kysyi heiltä, miksi he ovat päättäneet tulla nimenomaan Suomeen.
Ilta-Sanomat tapasi pakolaisia Haaparanta-Tornion matkakeskuksessa maanantaina.

Matkakeskukseen oli saapunut kello kahteen mennessä hieman alle 300 pakolaista Luulajasta. He olivat matkanneet yön Tukholmasta läpi Ruotsin päästäkseen Suomeen.

Matkanjärjestäjät olivat hankkineet ylimääräisiä vuoroja kuljettamaan pakolaisia. Luulajasta saapui maanantaiaamuna ainakin neljä ylimääräistä bussivuoroa vakiovuoron lisäksi.

– Bussikuskit arvioivat, että vielä 2–4 ylimääräistä vuoroa olisi tulossa, kertovat Tornion seurakunnan vapaaehtoiset, jotka tarjoavat matkakeskuksessa välipalaa tulijoille.

Tulijoiden joukko poikkeaa edellisenä päivän tulleista siinä, että pakolaisten joukossa on selvästi enemmän lapsiperheitä ja yksin matkustavia nuoria.

Yksi heistä on 19-vuotias Hassam Noor, jonka seurueessa on myös 16-vuotias poika Mohammed Noor. Molemmat haluavat Suomeen, koska Suomessa on hyvä olla.

– Suomi on paras paikka pakolaisille. Niin ovat sanoneet ystäväni kotimaassa ja Suomessa, hän kertoo.

”He sanovat, että Suomesta saa helposti luvan jäädä”

Ruotsissa Hassam ja hänen ystävänsä oli otettu ystävällisesti vastaan.

– Voitte jäädä tänne tai voitte jatkaa matkaanne Suomeen, he kertovat kommenteista, joita Ruotsissa heille sanottiin.

Tiedot, että Tukholman juna-asemalla olisi ihmisiä kylttien kanssa kehottamassa pakolaisia jatkamaan matkaa suomeen, Hassam ja hänen ystävänsä torjuvat.

– Ei siellä mitään ollut. Vain erittäin ystävällisiä ihmisiä. Me emme halunneet jäädä Ruotsiin, koska siellä ei ole ystäviä. Ystävämme ovat Suomessa, he perustelevat haluaan tulla Suomeen.

Sotaa pakoon lähteneet nuoret miehet, joiden joukossa on myös 16-vuotias nuorukainen, kertovat, että Somaliassa kaikki puhuvat Suomesta.

– He sanovat, että Suomesta saa helposti luvan jäädä. Ruotsi ja Saksakin ovat hyviä maita.